1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranilaisdiplomaatille tuomio pommihankkeesta – Iranin mukaan sen kansalaiselle viritettiin ansa

Oikeudenistunto järjestettiin Antwerpenissa suljetuin ovin. Oikeustalon yllä partioi helikoptereita ja ympäristöä partioivat raskaasti aseistetut poliisit.

Iranilaisen diplomaatin oikeudenistuntoa vartioivat aseistetut poliisit. Kuva: Dirk Waem / AFP

Belgialainen tuomioistuin on langettanut iranilaiselle diplomaatille Assadolah Assadille 20 vuoden vankeustuomion terrori-iskun suunnittelusta kesällä 2018. Iskun kohteena olisi ollut Iranin maanpakolaisopposition tilaisuus Ranskassa lähellä Pariisia. Tarkoituksena oli räjäyttää autopommi tapahtumassa.

Ranskan, Saksan ja Belgian tiedustelupalveluiden yhteistyö esti iskun toteutuksen.

Tuomitun iranilaisdiplomaatin varsinainen asemapaikka oli Itävallassa. Hänet pidätettiin matkalla Saksassa, missä hänen diplomaattinen koskemattomuutensa ei pätenyt, ja luovutettiin Belgiaan.

Oikeuden mukaan diplomaatti huolehti räjähteiden toimittamisesta muille salajuonessa mukana olleille.

Iranin kansalainen terrorismioikeudenkäynnissä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1979

Iranilainen ulkohallinnon virkamies oli syytteessä EU:n jäsenmaassa ensimmäistä kertaa vuoden 1979 Iranin vallankumouksen jälkeen.

Belgialaisen syyttäjän Georges-Henri Beauthierin mukaan oikeudenkäynti osoitti kaksi asiaa.

– Diplomaatilla ei ole koskemattomuutta rikostapauksissa. Iranin valtio on vastuussa hankkeesta, joka olisi voinut johtaa teurastukseen, syyttäjä Beauthier sanoi toimittajille oikeustalon ulkopuolella.

Syytettynä oli myös belgialais-iranilainen aviopari. Kaksoiskansalaisuuden omaavat syytetyt saivat 15 ja 18 vuoden vankeustuomiot. Jutussa mukana ollut Belgiassa asuva iranilainen sai 17 vuoden tuomion. Hänen oli määrä opastaa autopommia kuljettanut pariskunta rikospaikalle.

Pommi koostui puolen kilon räjähteestä ja sytyttimestä.

Iran kiisti syytteet valtioterrorismista.