1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeiden kauppa ja salakuljetus

"Lappeenrannan mies" pyöritti miljoonien huumekauppaa osana laajaa rikosvyyhtiä – jäljet näkyvät Kaakkois-Suomen jätevesissä

Kaakkois-Suomen poliisi on selvittänyt lappeenrantalaismiehen osuutta kokonaisuuteen.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
Poliisin hihamerkki.
Alankomaista johdettua mittavaa huumausaineiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä on tutkittu usean poliisilaitoksen yhteistyönä. Kuvituskuva.Tiina Jutila / Yle

Poliisi on paljastanut laajan huumeiden salakuljetukseen ja kauppaan liittyvän rikoskokonaisuuden.

Alankomaista käsin johdetussa vyyhdissä tuotiin maahan, myytiin ja välitettiin huumausaineita kesäkuun 2018 ja toukokuun 2020 välisenä aikana.

Järjestäytyneeseen rikollisryhmään kuuluvat henkilöt hankkivat huumausaineet ja järjestivät ne Suomeen kukka- ja huonekasvilasteihin piilotettuna. Suomessa aineilla oli useita tilaajia, jotka järjestivät huumeiden vastaanoton ja levityksen.

Osa tilaajista oli itsenäisiä toimijoita, osa kuului järjestäytyneeseen rikollisryhmään. Poliisin mukaan kokonaisuudella on selkeitä kytköksiä myös niin sanottuun Katiska-vyyhtiin: valtaosan Katiskan huumausaineista epäillään olleen peräisin tältä organisaatiolta.

Lue lisää: Rikollisryhmä salakuljetti 20 miljoonan edestä huumeita kukkien seassa – suuri osa Katiska-jutun huumeista tuli tätä kautta Suomeen

"Lappeenrannan mies" iso tilaaja

Kokonaisuus ulottuu myös Kaakkois-Suomeen. Poliisin mukaan yksi keskeisistä epäillyistä on toiminut Lappeenrannasta käsin.

Lappeenrannan mieheksi kutsutun, vuonna 1987 syntyneen suomalaismiehen epäillään tilanneen useita huume-eriä Alankomaista Suomeen.

Tutkinnanjohtaja Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo Lappeenrannan miehen toiminnasta osana suurempaa kokonaisuutta.

Lappeenrannan miehen toimia selvittäneen Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen mukaan miehellä oli ollut suora yhteys Alankomaihin vyyhdin päätoimijoihin. Mies oli tilannut huumausaineet sekä järjestänyt niiden maksun ja vastaanoton.

– Hän on ollut tällainen itsenäinen toimija siltä osin, että hän ei ole koskaan ollut minkään rikollisen ryhmittymän jäsen. Millä tavalla hän mahdollisesti saattaa järjestöihin liittyä, ne ovat esitutkinnassa selvitettäviä asioita. Esitutkinta on vielä kokonaisuudessaan kesken, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Heinonen Kaakkois-Suomen poliisista Ylelle.

Huumausaineita Kaakkois-Suomeen ja Hämeeseen

Lappeenrannan miehen tilaamia huumeita epäillään päätyneen levitykseen ainakin Hämeessä ja Kaakkois-Suomessa. Epäillyt rikokset ajoittuvat marraskuun 2019 ja huhtikuun 2020 välille.

Mies otettiin kiinni kotoaan Lappeenrannasta 7. joulukuuta 2020, ja hän on edelleen vangittuna.

Miestä epäillään todennäköisin syin useista törkeistä huumausainerikoksista ja lisäksi törkeästä ampuma-aserikoksesta kotietsinnässä löytyneen katkaistun haulikon vuoksi.

Rikoshistorian suurimpia kokonaisuuksia

Poliisin mukaan nyt paljastettu huumevyyhti on yksi Suomen rikoshistorian suurimpia. Myös Lappeenrannan miehen organisoima osuus on merkittävä.

– Pelkästään Lappeenrannan miehen yhden erän osalta rikoshyöty huumausaineiden katukauppahintojen perusteella on ollut 2 700 000 euroa, tutkinnanjohtaja, Heinonen kertoo poliisin tiedotteessa.

Vertailun vuoksi: Kaakkois-Suomesta viime vuoden lopulla syyteharkintaan siirtyneessä, Helvetin enkeleihin liittyneessä huumeiden maahantuontiorganisaatiosa kahden erän yhteisarvoksi arvioitiin noin 1 248 000 euroa.

Lappeenrannan miehen toiminta on Heinosen mukaan näkynyt myös jätevesissä.

– Lahden ympäristön ja Kaakkois-Suomen suurten kaupunkien jätevesitutkimukset ovat jo pitkään osoittaneet, että alueella käytetään merkittäviä määriä eri huumausaineita. Tämä selvitetty rikoskokonaisuus antaa omalla tavallaan kuvan siitä, että mistä ne ovat tulleet. Volyymi on ollut valtava, Heinonen sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Helvetin enkelien epäillään organisoineen Suomeen 1,2 miljoonan euron edestä huumeita – jengien tiloista takavarikoitiin aseita, räjähteitä ja huumeita

Juttua täydennetty 4.2. klo 16.43: Lisätty audio ja ensimmäinen sitaatti.

Lue seuraavaksi