Hyppää sisältöön

Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämistä laajennetaan alle kolmen kuukauden työsuhteisiin

Työnantaja saa harkita, onko selvityksen pyytäminen tarpeen.

Nykyinen laki velvoittaa ala-ikäisten parissa työskentelevät henkilöt esittämään työnantajalle rikosrekisteriotteen, jos työskentely kestää yli kolme kuukautta yhden vuoden aikana. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Hallitus esittää, että lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämistä aletaan tehdä nykyistä matalammalla kynnyksellä. Lakimuutos, joka sallii rikostaustojen selvittämisen myös alle kolmen kuukauden työsuhteissa, lähtee seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) mukaan esimerkiksi päiväkodeissa on herännyt huolta, kun alle kolmen kuukauden sopimuksella töitä tekevien rikostaustoja ei ole voitu tutkia.

– Tämä huoli on syytä ottaa vakavasti. Lapsen edun on painettava vaakakupissa kaikista eniten, Haatainen sanoi tiedotteessa.

Selvityksen tekeminen ei ole tulossa pakolliseksi, vaan perustuu työnantajan omaan harkintaan ja riskiarvioon. Rikostaustan selvittäminen tulee mahdolliseksi myös siviilipalveluksen ja työkokeilun yhteydessä, jos työtä tehdään alaikäisten kanssa. Lisäksi selvitys voidaan tehdä ennen perhehoidon toimeksiantosopimusta.

Lain muuttamista tukee myös Euroopan neuvoston yleissopimus, joka suojelee lapsia seksuaaliselta riistolta ja hyväksikäytöltä.

Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä astui voimaan vuonna 2003. Sen tavoite on vähentää lasten riskiä joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, väkivallan uhriksi tai houkutelluksi huumausaineen käyttöön.

Nykyinen laki velvoittaa ala-ikäisten parissa työskentelevät henkilöt esittämään työnantajalle rikosrekisteriotteen, jos työskentely kestää yli kolme kuukautta yhden vuoden aikana. Lain muutos on tarkoitus saada voimaan kevään aikana.

.
.