1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Huumeiden kauppa ja salakuljetus

Kolme lahtelaista vastaanotti liki 100 kiloa huumeita osana valtavaa salakuljetusoperaatiota – Uudenmaan sulku ei hidastanut epäiltyjä

Huume-erän järjesti alankomaalaisorganisaatio.

Huumausainekuljetusten pääasiallisiksi järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiata hollantilaisia miehiä. Epäillyt pakkasivat ja piilottivat huumeet kukkalasteihin Alankomaissa Suomeen kuljetusta varten. Kuva: Poliisi

Kolmen lahtelaisen epäillään vastaanottaneen lähes 100 kilon edestä huumaus- ja lääkeaineita huhtikuussa 2020. Erä sisälsi 44 kiloa amfetamiinia, 80 000 ekstaasitablettia, 4 kiloa kokaiinia ja 100 000 Xanax-tablettia.

Henkilöt olivat vangittuina, mutta heidät on vapautettu sotkemisvaaran poistuttua.

Hämeen poliisi tutki huumeiden vastaanottoa ja kuljetusta Lahteen osana jättimäistä salakuljetusoperaatiota. Huume-erä oli alankomaalaisorganisaation järjestämä.

Kaupat tehtiin maakuntarajojen yli, vaikka Uusimaa oli säpissä

Maahantuontiorganisaatio luovutti huumeet lahtelaiselle 44-vuotiaalle vastaanottajalle Järvenpäässä. Hän kuljetti erän Lahteen.

Huumausaineiden nouto ja kuljetus tapahtui, kun Uudenmaan raja oli suljettuna koronatilanteen takia. Erää oli noutamassa myös 23-vuotias henkilö vara-autolla. Epäillyt kulkivat valvontapisteiden läpi.

– Henkilöillä oli työ- tai muun perusteinen oikeus kulkea maakuntarajan yli. Silloin valvottiin oikeutta kulkea, eikä rahtiin puututtu, kertoo tutkintaa Hämeen poliisin osalta johtanut rikoskomisario Matti Rekola.

Huhtikuun lopussa 29-vuotias kolmas henkilö kuljetti noin 250 000 euroa käteistä Vantaalle ja luovutti sen maahantuontiorganisaatiolle. Poliisi epäilee maksun liittyneen aiemmin toimitettuun huumelastiin.

Tutkinnan Lahden osuudessa ei ole tullut ilmi tunnustuksellisten rikollisryhmien liikkeitä.

– Organisaatio, jossa on erilaisia rooleja, mutta ei liivijengi, rikoskomisario Rekola toteaa.

Tutkinnanjohtaja kuvailee huume-erää erittäin suureksi – ei kuitenkaan niin suureksi, että huumausaineiden käyttö olisi sen tähden lisääntynyt poikkeuksellisen paljon.

– Huumeita on markkinoilla tasaiseen tahtiin. Yhden toimijan poistuessa tilalle tulee uusi. En usko, että huumeet ovat jääneet vain Hämeeseen. Lahti on logistisesti hyvällä sijainnilla.

Huumelasti organisoitiin Lappeenrannasta

Lahteen tulleen erän vastaanoton organisoi 33-vuotias lappeenrantalaismies. Hänen toimiaan tutki Kaakkois-Suomen poliisi. Miehen epäillään tilanneen Alankomaista Suomeen useita huume-eriä ja olleen mukana laajassa, ammattimaisessa huumeiden maahantuonti- ja levitysorganisaatiossa.

Huumausainekuljetusten pääasiallisiksi järjestäjiksi epäillään 44- ja 47-vuotiata hollantilaisia miehiä. Epäillyt pakkasivat ja lastasivat huumeet Alankomaissa Suomeen kuljetusta varten.

Huumausaineet piilotettiin kukka- ja huonekasvilasteihin, joiden maahantuontia ja myyntiä varten epäillyt olivat perustaneet yrityksen.

Levitettyjen huumausaineiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on arviolta yli 20 miljoonaa euroa. Poliisi on tutkinut tapauksessa yli 50 ihmisen osuutta rikoksiin.

Alankomaista johdettua huumeiden maahantuontia, myyntiä ja välitystä ovat tutkineet Keskusrikospoliisi (KRP) sekä Helsingin, Hämeen, Kaakkois-Suomen ja Pohjanmaan poliisilaitokset. Kaikkiaan tutkittavana oli 17 huumausaineiden maahantuontia, joita epäillään törkeiksi huumausainerikoksiksi.

Seuraavaksi tapaus siirtyy syyteharkintaan.