1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkärit

Nuorten lääkärien yhdistys arvostelee Helsingin yliopistoa: Harjun terveyden koulutusoikeuksien rajaus on järjetön

Yhdistys on pyytänyt yliopistolta perusteluja nuivalle suhtautumiselleen.

Koulutusvaiheessa olevat lääkärit ovat antaneet koulutuspaikkakyselyssä hyvät pisteet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän terveysasemille. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Nuorten lääkärien yhdistys on pettynyt Helsingin yliopiston linjaukseen rajata Harjun terveyden koulutusoikeuksia.

Yhdistyksen puheenjohtajan Jesper Perälän mukaan esimerkiksi Pirkanmaalla on onnistuttu tekemään järjestelyjä, joissa nuorten lääkärien koulutusjakso onnistuu myös yksityiselle yritykselle ulkoistetulla terveysasemalla.

– Koska erilaisia järjestelyjä on mahdollista tehdä muuallakin, niin ei jää epäselvää mihin tämä koulutusasia on karahtanut: Helsingin yliopistoon, Perälä toteaa.

Yhdistyksen mukaan koulutusoikeuksien menettämisestä koituisi merkittävää haittaa koulutusvaiheessa oleville lääkäreille, lääkärityövoiman saatavuudelle Päijät-Hämeessä ja lopulta potilaalle.

Päijät-Häme kuuluu HUS:n erityisvastuualueeseen, joten alueen lääkäreiden koulutuksesta vastaa Helsingin yliopisto. Helsingin yliopiston tutkimusjohtajan Lena Thornin mukaan yliopisto varoitti Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymää jo viime keväänä, ettei se edes neuvottele tietyistä koulutusjaksoista. Thorn perusteli asiaa Ylelle terveydenhuoltolailla.

Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtajan Jesper Perälän mukaan Thorn antaa koulutusta koskevista rajoitteista yksipuolisen kuvan. Yhdistys on pyytänyt yliopistolta perusteltua vastausta haluttomuuteen ratkaista ongelmaa.

– On varmasti niin, että Helsingin yliopisto oli jo keväällä nuivan suhtautumisensa osoittanut, mutta itsekin ajattelin, että totta kai tässä saadaan ratkaisu aikaan, sillä yliopiston päätös on järjetön, hän sanoo.

Lähtökohta ennen yhteisyrityksen perustamista oli, että asia saadaan järjestymään. Siksi Perälä ei syyttäisi alueen päättäjiä tietoisesta riskin ottamisesta.

– Olen itsekin yllättynyt siitä, kuinka nuivasti yliopisto asiaan suhtautui eikä ollut asiasta valmis joustamaan tai neuvottelemaan.

Koulutuksen laatu on tärkein kriteeri

Perälän mielestä yksityistä ja julkista palveluntuottajaa pitäisi kohdella koulutusasiassa tasavertaisesti etenkin kun yritys hoitaa julkisia palveluja. Ratkaisevaa on vain koulutuksen laatu.

– En tiedä miksi pitäisi nähdä niin, että yhteisyritys yksityisenä palveluntuottajana olisi jossakin määrin huonompi kouluttaja kuin julkinen palveluntuottaja. Ilman muuta koulutuksen laadun tulisi ratkaista nämä asiat eikä palkanmaksajan nimi palkkakuitissa.

Nuoret lääkärit edellyttävät kuitenkin, että yhteisyritys panostaa laadukkaaseen koulutukseen. Koulutusoikeuksien saaminen ja niiden säilyttäminen eivät ole itsestäänselvyyksiä, vaan se vaatii jatkuvaa työtä.

Nuorten lääkärien yhdistyksen puheenjohtajan Jesper Perälän mukaan esimerkiksi Pirkanmaalla on onnistuttu tekemään järjestelyjä, joissa nuorten lääkärien koulutusjakso onnistuu myös yksityisissä yrityksissä. Perälä kertoo olleensa itsekin siinä uskossa, että koulutusoikeudet järjestyvät. Marjo Pirilä haastattelee Jesper Perälää.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on saanut yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä (siirryt toiseen palveluun) koulutusvaiheessa olevilta lääkäreiltä hyvät pisteet.

– Hyvinvointiyhtymän terveysasemat on arvioitu neljän tähden koulutuspaikaksi, joten perusta koulutustoiminnan jatkamiselle on kohtuullisessa kunnossa, sanoo Perälä.

Mainehaitta yliopistolle

Lahdessa erikoistuvat lääkärit ovat saaneet alalla paljon sympatiaa, ja yhdistys on nähnyt paljon vaivaa, jotta asia ratkeaisi. Jesper Perälän mukaan on mahdollista, että Päijät-Häme on joutunut kärsimään mainehaittaa.

– Ammattikunnan sisäisessä keskustelussa mainehaitta on ennemminkin osunut yliopistoon kuin Harjun terveyteen. Harva lääkäri ymmärtää tätä yliopiston päätöstä.

Perälä uskoo yhä, että asiaan löytyy ratkaisu ja Lahdessa ja Päijät-Hämeessä voisi vielä kouluttaa nuoria lääkäreitä. Yhdistys yrittää vaikuttaa lakiin ja asetuksiin, mutta sitä ennen myös väliaikaiset ratkaisut ovat mahdollisia.

Lue myös:

Lääkärien koulutuksesta tuli ongelma uudelle soteyritykselle: kaikki erikoistuvat lääkärit eivät pääse kouluttautumaan terveyskeskukseen