1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hengityssuojaimet

Tyhjästä aloitettu hengityssuojainten tuotanto laajenee Oulussa – miten kotimaisen maskituotannon käy jatkossa?

Screentec tekee kirurgisia maskeja nyt kahdella tuotantolinjalla ja tehokkaampia hengityssuojaimia yhdellä koneella.

Oululainen Screentec teki viime keväänä suojainsopimuksen sairaanhoitopiirien kanssa. Suurin osa viidestä miljoonasta kirurgisesta maskista ja lähes miljoonasta hengityssuojaimesta on toimitettu eri puolille Suomea. Kuvituskuva Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Oululainen hengityssuojainvalmistaja Screentec on laajentanut tuotantoaan. Suojaintuotanto alkoi Ruskon tehtaalla kesällä, ja nyt käyttöön on otettu jo kolmas tuotantolinja laajennuksen ansiosta.

Screentec on tehnyt suojaimia pääosin sairaanhoitopiirien tarpeisiin. Yhtiö sopi viime keväänä toimittavansa noin viisi miljoonaa kirurgista maskia sairaanhoitopiirien yhteishankinnalle eri puolille Suomea. Tehokkaammista hengitysuojaimista yhtiöllä on noin miljoonan kappaleen tuotantosopimus.

Yhtiön toimitusjohtajan Antti Tauriaisen mukaan suurin osa sopimuksesta on jo toimitettu, eli Oulussa on valmistettu jo miljoonia suojaimia hoitohenkilöstön tarpeisiin.

Uusi laajennus ja etenkin maskituotannon kasvu mahdollistavat asiakaskunnan laajentamisen myös kuluttajamarkkinoille. Tauriainen kertoo, että uusia asiakkaita on jo hankittu, ja esimerkiksi kotimaan vähittäismyynnissä on jo heidän maskejaan myynnissä.

Koronan iskiessä viime keväänä Suomessa tuskailtiin maskien saatavuuden ja aiemman kotimaisen tuotannon loppumisen kanssa(IL (siirryt toiseen palveluun)).

Nyt kotimaiset maskivalmistajat tuottavat yli miljoona maskia päivässä (HS (siirryt toiseen palveluun)), mutta miten käy jatkossa? Screentecin toimitusjohtaja Antti Tauriaisen mukaan maski- ja hintakilpailu on kovaa, mihin välttämättä kaikki eivät pysty vastaamaan.

– Suomessa ei pystytä samanlaiseen hinnoitteluun kuin esimerkiksi Aasiassa, ja pidän valitettavasti hyvinkin mahdollisena, että osa kotimaisista valmistajista lopettaa 8–10 kuukauden kuluessa.

Isot investoinnit tehnyt Screentec aikoo jatkaa maskituotantoa jatkossakin. Suojaimista tavoitellaan yhtä uutta toiminnan tukijalkaa, sillä yhtiöllä on myös muuta tuotantoa esimerkiksi painetun elektroniikan puolella ja käyttöliittymäratkaisuja.

Screentec työllistää jo yli 100 ihmistä, kun vuosi sitten työtekijämäärä oli noin 30.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.