Hyppää sisältöön

Veronumeroiden käyttö laajenee telakoille – Meyer Turun viestintäpäällikkö: "Vähentää harmaan talouden riskiä"

Veronumero on käytössä jo rakennus- ja asennustyömailla. Laajennus tulee voimaan heinäkuussa 2022.

Mardi Gras -aluksen rakennustyömaa Meyer Turun telakalla marraskuussa 2019. Kuva: Petra Ristola / Yle

Valtiovarainministeriö on laajentanut veronumeroiden käyttöä telakoille. Telakoilla työskentelevillä pitää heinäkuusta 2022 alkaen olla näkyvissä kuvallinen henkilötunniste, jossa on veronumero. Veronumero on jo ollut käytössä asennus- ja rakennustyömailla.

Hallitus antoi esityksen lainmuutoksista torstaina 4. helmikuuta.

Esityksen tavoitteena on parantaa verohallinnon ja työsuojeluviranomaisten valvontamahdollisuuksia ja siten vähentää harmaata taloutta laivanrakennusalalla. Veronumero parantaa rehellisesti toimivien yritysten kilpailukykyä ja toimintaedellytyksiä markkinoilla, sanotaan valtiovarainministeriön tiedotteessa.

Telakoilla suhtaudutaan veronumeroon myönteisesti

Meyerin Turun telakan viestintäpäällikkö Tapani Mylly kommentoi tuoreeltaan päätöstä Ylelle näkemättä vielä itse tiedotetta.

– Olemme olleet mukana valmistelemassa tätä päätöstä ja suhtaudumme siihen positiivisesti. Veronumeron näkyvyys vähentää mahdollista harmaan talouden riskiä.

Myös Rauma marine constructionsin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaan mukaan on tärkeää, että telakalla tiedetään, keitä siellä on töissä.

– Yhtenäinen tunnisterekisteri edesauttaa asiaa, sillä laivanrakennuksen alalla on paljon osaajia, jotka tulevat muista maista. On hyvä, että on tunniste, jonka avulla heidät pystytään aina erikseen havainnoimaan samaksi henkilöksi. Tämä ei ole meidän kannaltamme lainkaan huono asia.

Käytännön toteutus vaatii vielä töitä

Jyrki Heinimaa näkee uudistuksen toteuttamisessa kuitenkin vielä käytännön haasteita.

– Kun tässä edellytetään suomalaista henkilötunnusta ennen kuin veronumeron voi saada, on verotoimiston oltava hyvin auki, jotta se pystyy palvelemaan meidän verkostoamme ja sitä kautta tulevaa henkilökuntaa. Raumalla toimiston aukiolo on tällä hetkellä aika satunnaista.

Heinimaa toivoo, että asiat voitaisiin hoitaa sähköisesti, eikä henkilökohtaiselle käynnille kivijalkatoimistossa olisi tarvetta.

Tapani Mylly pitää ensisijaisena, että telakan verkostoyritysten ja viranomaisten käytännöt saadaan yhtenäiseksi.

– Tavoitteena on saada myös mahdolliset hallinnolliset ja työaikakulut minimoitua.

Veronumeron käytön laajennuksen on tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa 2022.

Lue lisää:

.
.