1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. satamat

Kuopion matkustajasataman laivapaikkojen kilpailutus alkaa

Tarjousten perusteella päätetään, kuka pääsee satamaan vuokralle ja mille paikalle.

satamat
Jäämaratonin rata-aluetta Kuopion matkustajasatamassa helmikuussa 2020
Mikäli mielii vuokralle Kuopion satamaan, tarjous vuokraoikeudesta on jätettävä helmikuussa. Arkistokuva.Antti Karhunen / Yle

Kuopion matkustajasataman laivapaikkojen ja uusien ravintolalaivapaikkojen kilpailutus alkaa perjantaina 5. helmikuuta. Mikäli laivapaikan mielii vuokrata, tarjous on jätettävä 26. helmikuuta mennessä.

Matkustajalaivapaikkoja on tarjolla vuokralle 10 kappaletta ja ravintolalaivapaikkoja 4 kappaletta. Mikäli halukkaita on enemmän, yrittäjiksi laivapaikoille valitaan ne, ketkä ovat valmiina maksamaan eniten vuokraoikeudesta.

– Laivapaikan vuokraoikeudesta tarjotaan summaa, jonka on valmis maksamaan siitä, että pääsisi vuokralle satamaan. Lisäksi maksettavaksi tulee itse vuokra, satamapäällikkö Sami Lehtonen kertoo.

Laivapaikkoja on kilpailutettu ennenkin. Lehtosen mukaan vuokraoikeudesta on maksettu aiempina vuosina ykköstonneja. Suuremmalla summalla voi päästä mieluisammalle vuokrapaikalle.

–Kilpailutus lähti aikanaan siitä, kun osa laivayrittäjistä kyseenalaisti, miksi tietty laiva saa olla tietyllä paikalla. Paikoista tuli huutokauppatilanne, joka on muokkautunut suljettujen tarjousten jättämiseen.

Nyt kilpailutettava vuokra-aika koskee matkustajalaivapaikkojen osalta liikennekausia 2021–2025 ja ravintolalaivapaikkojen osalta vuosia 2021–2030.

Hotellilaivapaikka ei ole kilpailutuksen kohteena.

Vuokraa maksetaan alusmetrien mukaan

Matkustajasataman laivapaikoilla on kiinteä vuokra, joka määräytyy alusmetrien mukaan.

Vuokra on minimissään matkustajalaivapaikoilla 1 000 euroa alukselta ja ravintolalaivapaikoilla 3 000 euroa alukselta vuodessa. Hintoihin lisätään vielä arvonlisävero.

– Kuopiossa on varsin maltilliset vuokrahinnat, kun vertaa muihin kaupunkeihin, Lehtonen toteaa.

Vuokralle uudistettuun matkustajasatamaan

Kuopion kaupunki sai vuoden 2020 lopulla valmiiksi matkustajasataman laajennushankkeen. Kauppakadun aallonmurtajaa pidennettiin ja sinne rakennettiin erillinen laituri ravintolaivoille sekä uusia venelaitureita ja -paikkoja.

Samassa yhteydessä on aallonmurtajalle toteutettu tapahtumakenttä ja rakennuspaikkoja, joista yhdelle on alkamassa saunamaailmahanke.

Lue seuraavaksi