1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Biden lupasi lopettaa tuen Saudi-Arabialle Jemenin sodassa

Presidentin mukaan USA ei myöskään aio enää katsoa sivusta Venäjän aggressiivisia toimia.

Joe Biden
Joe Bidenin ulkopoliittinen puhe
Joe Bidenin ulkopoliittinen puhe

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden korosti myöhään torstaina Suomen aikaa ulkopolitiikan linjapuheessaan diplomatian merkitystä ja Yhdysvaltain paluuta kansainvälisen politiikan merkittäväksi toimijaksi.

Samalla presidentti otti kantaa muun muassa Jemenin sotaan, Venäjän tilanteeseen ja Myanmarin sotilasvallankaappaukseen. Puhe on nähtävissä jutussa olevan linkin kautta.

Biden sanoi, ettei Yhdysvallat aio enää vain ottaa vastaa Venäjän aggressiivisia toimia.

– Tein selväksi presidentti Vladimir Putinille hyvin erilaisella tavalla kuin edeltäjäni, että ne päivät, jolloin Yhdysvallat seuraa sivusta Venäjän aggressiivisia toimia kuten vaaleihimme sekaantumista, kyberhyökkäyksiä ja omien kansalaistensa myrkyttämistä, ovat ohi, Biden sanoi.

Samalla Biden lupasi lopettaa Yhdysvaltain tuen Saudi-Arabian johtaman liittouman hyökkäyksille Jemenin sisällissodassa ja lopettaa aseiden myymisen maahan.

– Tämän sodan on loputtava, Biden painotti.

Saudi-Arabia on vuosia yrittänyt kukistaa Jemenin huthikapinalliset, mikä on vaatinut tuhansittain siviiliuhreja ja luonut maahan yhden maailman pahimmista humanitaarisista kriiseistä

 Joe Biden
Presidentti Joe Biden linjasi, millaista on Yhdysvaltain tuleva ulkopolitiikka.Saul Loeb / AFP

Biden vaati Myanmarin junttaa luopumaan vallasta

Bidenilla oli viesti myös Myanmarissa vallan kaapanneelle sotilasjuntalle.

– Tehtäköön selväksi: demokratiassa voimalla ei koskaan pitäisi pyrkiä mitätöimään kansan tahtoa rehellisissä vaaleissa. Myanmarin armeijan tulisi palauttaa kaappaamansa valta, vapauttaa hallinnon edustajat ja aktivistit, lopettaa viestiverkkojen rajoittaminen ja pidättäytyä väkivallasta.

Kotimaan politiikassa Biden lupasi kasvattaa edeltäjänsä Donald Trumpin historiallisen alas painamaa maahan päästettävien siirtolaisten määrää 125 000:een vuodessa. Trumpin aikana määrä oli 15 000.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi