Hyppää sisältöön

Trump ei aio todistaa virkasyytekäsittelyssä

"Presidentti ei todista perustuslain vastaisessa oikeudenkäyntimenettelyssä", sanoi Trumpin neuvonantaja.

Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen loppiaisena. Kuva: AKM Images / GSI Media./AOP

Yhdysvaltain ex-presidentin Donald Trumpin puolustusasianajajien mukaan Trump ei aio todistaa virkasyytekäsittelyssä senaatissa.

Virkasyytemenettelyä johtava demokaraattien Jamie Raskin oli aiemmin lähettänyt Trumpille kirjeen, jossa hän pyysi entistä presidenttiä todistamaan ja suostumaan ristikuulusteluun käsittelyn aikana.

– Presidentti ei todista perustuslain vastaisessa oikeudenkäyntimenettelyssä, sanoi Trumpin neuvonantaja Jason Miller.

Trumpin läheinen liittolainen, republikaanisenaattori Lindsey Graham tyrmäsi jo aiemmin ehdotuksen. Hänen mukaansa Trumpin kutsuminen senaattiin kuultavaksi ”ei ole kenenkään etu.” Graham katsoo, että kyse on demokraattien puolelta puhtaasta poliittisesta teatterista.

Raskin sanoi aiemmin, että Trumpin kieltäytyminen valaehtoisesta todistuksesta voidaan tulkita hänen syyllisyyttä tukevaksi oletukseksi.

Uutiskanava CNN:n mukaan demokraatit voivat vielä yrittää haastaa Trumpin todistajaksi virkasyytekäsittelyssä. Raskin ei torstaina kommentoinut CNN:lle mahdollista haasteen käyttöä.

Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajansa hyökkäämään kongressirakennukseen loppiaisena ja siten henkilökohtaisesti vaaransi kongressiedustajien hengen. Virkasyytteeseen liittyy läheisesti se, että Trump on pyrkinyt kaikin keinoin kumoamaan demokraattisten vaalien tuloksen.

Republikaanit ovat puolustaneet Trumpia sanoen, ettei jo virkansa jättänyttä presidenttiä vastaan kannata nostaa virkasyytettä, eikä se ole edes perustuslain mukaista.