Hyppää sisältöön

”Emme ole enää poissa näyttämöltä” – Biden kovisteli Venäjää ja linjasi Yhdysvaltain ulkopolitiikan aiempaa ärhäkämmäksi

Biden vaati oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista ja varoitti venäläisiä yrittämästä enää Yhdysvaltain vaalien häiritsemistä.

Presidentti Joe Biden piti Yhdysvaltain ulkoplitiikkaa linjaavan puheen Washingtonissa. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

WASHINGTON Presidentti Joe Biden kovisteli Venäjää ensimmäisessä ulkopolitiikan linjapuheessaan. Biden vaati maanantaina vankilatuomion saaneen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Hän syytti edeltäjäänsä Donald Trumpia lepsuilusta Venäjän suhteen ja uhosi linjan tiukkenevan.

– Tein (maanantain puhelussani) presidentti Putinille selväksi, että päivät, jolloin Yhdysvallat katsoi läpi sormiensa Venäjän aggressiivista käytöstä, vaaliemme häiritsemistä, kyberhyökkäyksiä, omien kansalaistensa myrkyttämistä, ovat menneisyyttä, Biden sanoi.

Bidenin puhe ei sisältänyt yllätyksiä, sillä hänen linjauksensa ovat olleet tiedossa jo pitkään. Hänen hallintonsa pyrkii ennustettavuuteen, sillä Trumpin hallintoa syytettiin poukkoilusta.

Biden linjaukset ovat lähes päinvastaisia Trumpin "Amerikka ensin"-politiikalle. Biden itse muotoili, että "Amerikka on nyt palannut maailmannäyttömälle."

– Amerikka on palannut ja ulkopolitiikkamme perustuu taas diplomatiaan, hän sanoi.

Presidentti Joe Biden puhui Yhdysvaltojen ulkoministeriölle Washingtonista. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Joukot pysyvät Saksassa

Sisältöpuolella ulkopolitiikan keskiössä on ilmastonsuojelu. Biden järjestää huhtikuun 22. päivänä ilmastohuippukokouksen, johon hän kutsuu muita maailman johtajia.

– Yhdysvaltain ilmastopolitiikan käänne tarkoittaa sitä, että Euroopan ja Yhdysvaltain ilmastopolitiikka ovat samalla sivulla, jolla on iso painoarvo, Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala kuvaili Bidenin ilmastolinjauksia Ylelle ennen puhetta.

Trump päätti viime kesänä vetää Yhdysvaltain sotilaita Saksasta. Joukkojen määrä oli tarkoitus puolittaa noin 25 000:een. Biden aikoo keskeyttää hankkeen toistaiseksi.

Samalla hän jäädyttää Trumpin hallinnon sopimat miljardiluokan ase- ja ammuskaupat Saudi-Arabiaan. Biden perusteli tätä sillä, että Saudi-Arabia käyttää amerikkalaisia aseita sodassa Jemenin huthi-kapinallisia vastaan.

– Tuon sodan on loputtava. Auttaaksemme siinä lopetamme amerikkalaisten tuen kaikille hyökkäystoimille Jemenissä, Biden sanoi.

Voit katsoa puheen kokonaisuudessaan täältä:

Pakolaiskiintiö kasvaa

Myanmarissa vallan kaapannutta sotilasjunttaa Biden vaati vetäytymään.

Yhdysvaltain siirtolais- ja pakolaispolitiikkaan hän lupasi muutoksia. Trumpin hallinto tiukensi pakolaispolitiikkaa niin, että tämän vuoden pakolaiskiintiö on enää 15 000 henkilöä.

Biden lupasi nostaa Yhdysvaltain pakolaiskiintiötä presidentin asetuksella 125 000:een.

Lue myös:

.
.