1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsähallitus

Metsästys ja kalastus valtion alueilla kasvoi viime vuonna merkittävästi – eränkäynti toi eniten työtä Lappiin

Metsähallituksen selvityksen mukaan eränkävijät tuovat työtä erityisesti majoitusyrityksiin, vähittäiskauppaan ja ravintoloihin.

Metsähallitus
Avattu haulikko lepää repun päällä suolammen rannalla.
Metsähallituksella on 124 pienriista-aluetta metsästäjille ja 54 vapalupa-aluetta kalastajille. Jouki Väinämö / Yle

Suomalaiset innostuivat viime vuonna kalastamaan ja metsästämään valtion alueilla lähes ennätyksellisen paljon.Eränkävijöiden matkustelu kotimaassa toi työtä arviolta 288 henkilötyövuoden edestä.

Metsähallituksen mukaan eränkäynti toi eniten työtä Lappiin, yhteensä 165 henkilötyövuotta. Kalastajien ja metsästäjien rahankäytön vaikutus eri alueiden talouksiin oli viime vuonna yhteensä 54,4 miljoonaa euroa, mikä merkitsee työtä 288 henkilötyövuoden edestä.

Metsähallituksen selvityksen mukaan eränkävijät tuovat työtä erityisesti majoitusyrityksiin, vähittäiskauppaan ja ravintoloihin.

– Meidän tehtävämme on järjestää eränkäynti kestävästi siten, että hyöty siitä tulee alueiden yrityksiin. Tässä on onnistuttu. Eränkäynnissä kasvu ei silti ole tärkein tavoite, vaan kalastuksen ja metsästyksen kestävyys ja turvallisuus, toteaa erätalousjohtaja Jukka Bisi Metsähallituksen tiedotteessa.

Metsähallitus myi kalastuslupia 117 000 kappaletta eli viidenneksen edellisvuotta enemmän. Metsästyslupia ostettiin 85 000 kappaletta, missä lisäystä oli 16 prosenttia. Poikkeusolojen vaikutus eräinnostukseen alkoi näkyä heti huhtikuussa: metsästyksen kausilupia haettiin Metsähallitukselta enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Kaikki kalastus tai metsästys eivät näy Metsähallituksen tilastoissa, sillä esimerkiksi pilkkiminen on suuressa osassa vesialueita maksutonta. Lisäksi pohjoissuomalaiset voivat metsästää maksutta kotikunnassaan valtion alueilla.

Metsähallituksella on 124 pienriista-aluetta metsästäjille ja 54 vapalupa-aluetta kalastajille. Lisäksi myydään lupia muun muassa suurriistan pyyntiin ja pyydyskalastukseen. Kaupalliset kalastajat voivat hakea lupia elinkeinonsa harjoittamiseen.

Lue seuraavaksi