Hyppää sisältöön

Merikeskus Vellamo on ehdolla vuoden museoksi – viime vuonna palkinto jäi koronan takia jakamatta

Vuoden 2020 finalistit siirtyivät koronatilanteen takia suoraan tämän vuoden finaaliin.

Merikeskus Vellamossa toimivat Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo ja Merivartiomuseo. Arkistokuva. Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Kotkan Kantasatamassa sijaitseva Merikeskus Vellamo on valittu Vuoden museo 2021 -kilpailun finaaliin.

Finaalissa ovat mukana myös Museoalus Pommern Maarianhaminasta ja Urheilumuseo Helsingistä sekä viime vuoden finalistit Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Turusta, Helinä Rautavaaran museo Espoosta sekä Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalta.

Viime vuonna palkintoa ei jaettu koronatilanteen takia, joten vuoden 2020 finalistit siirtyivät suoraan tämän vuoden finaaliin.

Vuoden museo palkitaan tänä vuonna seitsemättä kertaa. Tunnustus myönnetään museolle, joka on edistänyt merkittävällä tavalla museoalan yhteiskunnallista näkyvyyttä ja vaikuttavuutta omalla toiminta-alueellaan. Tunnustus voidaan myöntää myös kokoelmiin, näyttelyihin tai museopedagogiaan liittyvistä saavutuksista tai muusta innovatiivisesta toiminnasta.

Palkintolautakunta tutustuu kevään aikana finalistimuseoihin. Vuoden museo palkitaan valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Turussa järjestettävässä Museopalkintogaalassa toukokuun lopussa. Gaalassa jaetaan myös Vuoden viestintäteko -palkinto sekä ensimmäistä kertaa Vuoden museokauppa -palkinto.

Vuoden museo -tittelin ovat aiemmin voittaneet Satakunnan Museo, Espoon modernin taiteen museo EMMA, Helsingin kaupunginmuseo, Ahvenanmaan merenkulkumuseo, Serlachius-museo Gösta ja Forssan museo.

Kilpailun järjestävät Suomen museoliitto ja Kansainvälisen museoneuvosto ICOM:n Suomen komitea.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.