Hyppää sisältöön

Espanjan suurinta korruptiovyyhtiä puidaan jälleen oikeudessa – ex-rahastonhoitaja kertoo katsoneensa vierestä, kun pääministeri tuhosi todisteita

Kansanpuolueen entisen rahastonhoitajan mukaan puolueen toimintaa rahoitettiin lahjusjärjestelmällä kaksi vuosikymmentä.

Luis Bárcenas tuomittiin 33 vuodeksi vankilaan mittavasta lahjushankkeesta. Oikeudenkäyntiä edelsi Espanjan tähän asti suurin poliittisen korruption tutkinta. Kuva: Juan Carlos Hidalgo / EPA

Entisen rahastonhoitajan Luis Bárcenasin mukaan hän katsoi vierestä, kun pääministeri Mariano Rajoy laittoi silppuriin kirjanpidon, joka toimi todisteena puolueelle maksetuista lahjuksista.

Bárcenas on syytettynä tänään maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä, jossa hän vastaa muun muassa syytteisiin kirjanpitorikoksesta kansanpuoluetta ravistelleeseen niin sanottuun Gürtel-korruptiovyyhtiin liittyen.

Jo lähes 30 vuoden tuomiota istuvalle entiselle rahastonhoitajalle vaaditaan (siirryt toiseen palveluun)viittä lisävuotta.

Ennen oikeudenkäyntiä Bárcenas on kuitenkin lähettänyt syyttäjälle kirjeen, jossa hän paljastaa ylimmän puoluejohdon, Rajoyn mukaan lukien, olleen tietoisia ja hyötyneen kaksi vuosikymmentä toimineesta lahjusjärjestelmästä.

Vyyhdin seurauksena 351 vuotta vankeutta

Tapaus Gürteliksi kutsuttuun vyyhtiin oli osallisena lukuisia kansanpuolue Partido Popularin poliitikkoja ja virkamiehiä, jotka ottivat liikemiehiltä lahjuksia vastaan vuosina 1999–2005. Lahjuksilla rahoitettiin myös PP:n poliitikkojen vaalikampanjoita.

Samalla liikemiesten edustamat yritykset voittivat julkisilla varoilla toteutettujen investointien tarjouskilpailut.

Vuonna 2013 Espanjan suurin sanomalehti El País julkaisi käsin kirjoitetun kirjanpidon kopiot, niin kutsutut Bárcenasin paperit, joista käy ilmi poliitikoille maksetut lahjukset.

Rahoja piiloteltiin muun muassa sveitsiläisillä pankkitileillä.

Samalla alkoi purkautua Espanjan historian suurin korruptiotapaus, jonka seurauksena vankilaan tuomittiin yhteensä 28 liikemiestä ja poliitikkoa.

Tuomioiden yhteispituus on 351 vuotta.

Pääministerit hyötyivät järjestelmästä

Vaikka pääministeri Rajoy ja puoluejohto olivat kansan ja muiden puolueiden silmissä syyllisiä, syytteitä heitä vastaan ei nostettu.

Rajoy joutui tosin eroamaan vyyhdin seurauksena hävittyään luottamusäänestyksen kolme vuotta sitten.

Mariano Rajoyta vastaan ei nostettu syytettä, mutta hän joutui eroamaan vyyhdin seurauksena hävittyään luottamusäänestyksen. Kuva: Javier Lizon / EPA

Luottamusäänestyksestä syntyi kohu, sillä pääministeri nautti samaan aikaan (siirryt toiseen palveluun)hienosta ateriasta ja sikareista madridilaisessa eliittiravintolassa.

Epäluottamuslauseesta huolimatta häntä kuultiin ainoastaan todistajana oikeudenkäynnissä.

Siellä hän vannoi, ettei ollut tietoinen hämärästä kirjanpidosta ja lahjuksista.

Samoin teki Rajoyn edeltäjä José Maria Aznar. Osa tuomareista piti Rajoyn todistusta (siirryt toiseen palveluun) epäuskottavana.

Entisen rahastonhoitajan syyttäjälle lähettämässä kirjeessä molempien mainitaan olleen tietoisia järjestelmästä ja hyötyneen siitä.

Listalta löytyy myös entinen puoluesihteeri María Dolores de Cospedal ja lukuisia ministereitä.

Hiljaisuus vaimon vapautta vastaan

Aluksi Bárcenas kiisti ylimmän puoluejohdon kytkökset. Hän perustelee kirjeessä, miksi kertoo asiasta nyt.

– Minua kiristettiin vaimoni kohtalolla. Lupasin olla hiljaa, jotta hän ei joutuisi vankilaan.

Toisin kuitenkin kävi.

Oikeus totesi, että Bárcenasin vaimo Rosalía Iglesias oli mukana miehensä puuhissa ja hänelle langetettiin 13 vuoden tuomio.

Vankilaan hän joutui marraskuussa.

Puoluejohto kiistää

Maanantaina alkavassa oikeudenkäynnissä syytettyinä ovat ainoastaan Bárcenas, puolueen entinen johtaja Cristóbal Páez sekä madridilaisen rakennusyrityksen johto.

Oikeudenkäynnissä selvitetään rahojen käyttöä (siirryt toiseen palveluun), muun muassa sitä maksettiinko puoluetoimiston remontti lahjusrahoilla.

Vaikka Bárcenas ja Páez vastasivat laittomien rahojen siirrosta, niistä hyötyi ennen kaikkea puoluejohto.

Tässäkään oikeudenkäynnissä ministerit eivät istu syytettyjen penkillä.

Myös Mariano Rajoyta pääministerinä edeltänyt Jose Maria Aznar on vakuuttanut, ettei tiennyt hämärästä kirjanpidosta ja lahjuksista. Kuva: Fernando Villar / EPA

Sekä Mariano Rajoyta että hänen edeltäjäänsä José Maria Aznaria kuullaan jälleen todistajina.

"Vanhaa PP:tä ei enää ole"

Puolueen nykyisen johtajan Pablo Casadon mukaan syytöksillä ei ole vaikutusta puolueen toimintaan.

Hän kommentoi (siirryt toiseen palveluun) Bárcenasin paljastuksia toteamalla, ettei "vanhaa PP:tä ei enää ole".

Bárcenasin tunnustukset ovat herättäneen Espanjassa jälleen vilkkaan keskustelun kansanpuolueen harjoittamasta korruptiosta.

Keskustelu jatkuu vielä pitkään, sillä media seuraa oikeudenkäyntiä tiiviisti.

Lahjusjärjestelmä johti Espanjassa kiinteistökuplaan ja kansalaisten ylivelkaantumiseen.

Bárcenas on ilmoittanut olevansa valmis yhteistyöhön syyttäjän kanssa ja pystyvänsä esittämään todisteita väitteidensä tueksi.

Entisen puoluejohdon saattamiseen oikeuden eteen ne tuskin kuitenkaan riittävät.

Lue lisää:

Massiivinen korruptioskandaali ja 351 vuoden tuomiot sysäsivät Espanjan pääministerin vallasta

Katso myös:

Ulkolinja: Varkaita auringossa

Ulkolinja: Nuoret ja vihaiset