1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Kysely: Etelä-Savon yrityksillä raskas koronavuosi - maakunta selvisi kuitenkin monia alueita paremmin

Joka toisessa yrityksessä henkilöstöön on jouduttu tekemään leikkauksia joko irtisanomisten tai lomautusten muodossa.

Yrittäjyys
Seteleitä lompakossa.
Monella eteläsavolaisella yrityksellä on ollut rahat tiukilla koronan takia. Kuvituskuva. Tiina Jutila / Yle

Suomen kauppakamarien koronakyselyyn vastanneista 70 eteläsavolaisesta yrityksestä ainoastaan 30 prosentilla liikevaihto on pysynyt samana tai parantunut koronan aikana.

Lähes 30 prosentilla liikevaihto on laskenut yli neljänneksellä. Yli puolella yrityksistä liikevaihdon lasku tulee myös jatkumaan tulevina kuukausina.

– Vaikean kevään jälkeen kesä meni hyvin, mutta loppuvuonna tilanne taas paheni. Nähtäväksi jää, miltä tilanne näyttää, kun tosiasialliset tulokset nähdään vähän viiveellä, kertoo Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen.

Joka toisessa yrityksessä henkilöstöön on jouduttu tekemään leikkauksia joko irtisanomisten tai lomautusten muodossa. Kolmanneksessa yrityksistä voi kuitenkin vielä tulla henkilöstövähennyksiä tulevien kuukausien aikana.

Leinosen mukaan maakunta on kuitenkin selvinnyt olosuhteisiin nähden hyvin.

– Etelä-Savo on pärjännyt jollain tapaa jopa paremmin kuin muut maakunnat. Kauppakamarin jäsenyritykset ovat kertoneet, että kohtuullisen hyvin on kuitenkin mennyt, eivätkä liikevaihdon laskut ole olleet ihan niin pahoja kuin pelättiin.

Kysyttäessä konkurssiriskistä lähes neljännes vastaajista kertoi konkurssiriskin nousseen merkittävästi koronan aikana.

– Toivottavasti kustannustuet ja lomautuksiin liittyvät helpotukset auttavat sen verran, ettei kaikki riskit realisoidu ja konkurssiaallolta vältytään, Leinonen sanoo.