Hyppää sisältöön

Kuohunta Myanmarissa jatkuu: Armeija pidätti Aung San Suu Kyin luottomiehen, protesteja versoaa eri puolilla maata

Japanilainen olutjätti lakkauttaa tuotantonsa Myanmarissa.

Yangonissa Dagonin yliopiston opiskelijat ja opettajat liittyivät terveydenhuollon työntekijöiden lakkoon perjantaina. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Kaakkois-Aasiassa Myanmarin armeija on jälleen kiristänyt otettaan entisestä siviilihallinnosta. Armeija pidätti Aung San Suu Kyin luottohenkilön, NLD-puolueen konkarin Win Hteinin perjantaina.

Htein on julkisesti vaatinut kansalaisia vastustamaan maanantaina sattunutta sotilasvallankaappausta.

Win Htein kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että häntä pidetään pääkaupunki Naypyidaw'ssa.

Hteinin mukaan häntä epäillään kansankiihotuksesta, josta voi Myanmarissa seurata elinkautinen vankilatuomio.

– He eivät pidä siitä, mistä olen puhunut. He pelkäävät mitä sanon, hän kertoi BBC: lle.

Miksi armeija kaapasi vallan?

Armeijan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing nimitti itsensä johtamaan maan uutta hallitusta maanantaina. Vaaleilla valittu johtaja Aung San Suu Kyi ja muita johtavia poliitikkoja pidätettiin.

Vallankaappauksen taustalla on marraskuun parlamenttivaalit, jotka Aung San Suu Kyin NLD-puolue voitti selvästi.

NLD sai marraskuun parlamentivaaleissa 396 jaossa olleista 476 paikasta. Armeijan tukema USDP-puolue menetti kannatustaan ja sai vain 33 paikkaa.

Armeijan johto ei hyväksynyt marraskuun parlamenttivaalien tulosta, ja se pitää vaaleja vilpillisinä.

Osa lääkintähenkilöstöstä on keskeyttänyt työt vastalauseena vallankaappaukselle. Punainen nauha on ilmaus tuesta vaaleilla valituille johtajille. Kuva: AOP

Suuremmilta levottomuuksilta vältytty tähän mennessä

Myanmarissa tilanne on pysynyt pääosin rauhallisena vallankaappauksen jälkeen.

Yangonin asukkaat ovat kuitenkin järjestäneet iltaisin mielenosoituksia kodeistaan, joissa he ovat paukuttaneet kattiloita ja laulaneet vallankumouksellisia kappaleita. Jotkut terveydenhuollon työntekijöistä ovat lakossa. Työnkäyntiä jatkavat ovat uhmakkaasti ilmisseet tukensa pukemalla ylleen punaisen nauhan, protestiliikkeen symbolin.

Lapset rummuttivat kattiloita ja patoja Yangonissa torstaina. Kuva: Yein Chan Naing / EPA

Sotilasjuntta katkaisi yhteydet Facebookiin torstaina. Ilmeisesti tarkoituksena on hillitä mielenosoittajien organisoitumista, sillä Facebook on monelle myanmarilaiselle pääväylä internetiin.

Yangonissa mielenosoittaja tervehti armeijan syrjäyttämän Aung San Suu Kyin kuvaa nostamalla pystyyn kolme sormea. Kyseessä on vastarinnan symboli. Kuva: Yein Chan Naing / EPA

Pääkaupunki Naypyidaw'ssa nähtiin torstaina myös sotilasjunttaa tukeva mielenosoitus, johon osallistui tuhansia. Uutistoimistojen mukaan vastaavanlaisia, vallankaappauksia tukevia mielenilmauksia nähty useita viime aikoina. Kyse voi myös olla mielipidevaikuttamisesta ja suuren yleisön tuen hakemisesta vallankaappaukselle.

Japanissa asuvat myanmarilaiset osoittivat mieltään Aung San Suu Kyin vapauttamiseksi ulkoministeriön edessä Tokiossa. Kuva: Franck Robichon / EPA

Olutjätti sulkee ovensa Myanmarissa

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kehottaneet kansainvälisiä yrityksiä katkaisemaan siteensä Myanmariin vastalauseena vallankaappaukselle. Perjantaina japanilainen olutjätti Kirin Holdings ilmoitti lakkauttavansa yhteistyön myanmarilaisen panimon kanssa. Tähän mennessä Kirin-olutta on pantu yhteisyrityksessä, jonka omistavat Myanmarissa tällä viikolla vallan kaapanneet kenraalit.

Olutyhtiötä on jo vuosien ajan painostettu lakkauttamaan tuotanto Myanmarissa yhteistyöyrityksen omistajien epäiltyjen sotarikoksien takia.

Kirin sanoo tiedotteessaan, että se on ”syvästi huolissaan” Myanmarin sotilasjuntan toiminnasta ja että se aikoo lopettaa yhteistyön ”kiireellisesti”.

Myanmarin osuus Kirinin kansainvälisestä kaupasta on vain viisi prosenttia, mutta se on ollut yksi harvoista kasvualueista. Kotimarkkinoilla Japanissa Kirinin kasvu hiipuu väestön ikääntymisen takia.

Aung San Suu Kyin koti sijaitsee Yangonissa (entinen Rangoon), joka on maan suurin kaupunki yli viiden miljoonan asukasluvullaan. Kuva: Miikka Kaskinen

Justice for Myanmar -järjestön johtaja Yadanar Maung pitää Kirinin päätöstä oikeana.

– Korkean tason kenraalien taloushyödyt toimivat motiivina vallankaappaukselle, joten liiketoiminnan rooli on nyt suuri, Yadanar sanoi brittilehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Yritysten painoarvoa lisää se, että niiden kautta Myanmarin armeija saa ulkomaista valuuttaa.

Valtaosa ulkovalloista, muun muassa EU-maat ja Yhdysvallat, ovat tuominneet Myanmarin vallankaappauksen.

Lue myös:

.
.