1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Raja ruuhkautui Torniossa, kun Ruotsi alkaa vaatia maahantulijoilta negatiivista koronatestiä puoliltaöin

Kiristyksillä odotetaan olevan positiivisia vaikutuksia Tornion koronatilanteeseen, kun rajan ylittäminen vaikeutuu.

Koronatestaus
Liikenne Ruotsiin on ruuhkautunut Torniossa – Ruotsi vaatii ensi yöstä koronatestin maahantulijoilta
Liikenne Ruotsiin on ruuhkautunut Torniossa – Ruotsi vaatii ensi yöstä koronatestin maahantulijoilta

Ruotsin vaatimus negatiivisesta koronatestistä maahan pyrkijöiltä ruuhkautti rajanylityspaikan Torniossa. Pahimmillaan torstai-iltana jono Ruotsin puolella venyi kilometrin mittaiseksi.

– Kyllä tuo silta oli täynnä, että arvioisin sellainen 30 prosenttia enemmän liikennettä kuin edellispäivinä. Jono ulottui rajalta ehkä melkein tuonne Haaparannan liikenneympyrään saakka, kertoo yliluutnantti Jari Rantala Länsi-Suomen merivartiosta.

Rantalan mukaan liikennettä oli molempiin suuntiin. Perjantaiaamuna liikenne rajan yli on sujunut ilman ruuhkia. Rantala kuitenkin arvioi, että liikenne vilkastuu iltapäivällä.

– Tavallisestikin se vilkastuu siinä kolmen–neljän maissa iltapäivällä. Toivoisimme ihmisille malttia. Sellanen turha liikenne pois, jos ei ole tarvetta mennä niin ei mentäisi. Mutta ihmisethän toki päättävät sen itse, me emme sitä sitä päätä, Rantala sanoo.

Yle seuraa tilannetta myös tänään illalla. Lähetys Yle Areenassa alkaa kello 17.

Ruotsi alkaa vaatia ulkomaalaisilta maahantulijoilta negatiivista koronatestiä puoliltaöin. Testi saa olla korkeintaan 48 tuntia vanha. Suomalaisten tulee hankkia testi yksityisen terveydenhuollon kautta.

Ruotsissa töissäkävijöitä kehotetaan kysymään testin järjestämisestä työnantajaltaan. Ruotsin kansalaisten edellytetään käyvän koronatestissä maahantulopäivänä sekä viiden päivän kuluttua uudelleen.

Tiukentamalla maahantuloehtoja Ruotsi haluaa ehkäistä koronaviruksen sekä sen muunnosten leviämistä maahan. Kiristysten odotetaan helpottavan myös Meri-Lapin koronatilannetta, kun turhat ostosmatkat ja rajanylitykset vaikeutuvat.

Lue lisää: Ruotsin testipakko hiljentää länsirajan, mutta voi auttaa Tornion koronatilannetta – johtava lääkäri: "Kotona pysyminen tuntuu olevan liian haastavaa"

Lue seuraavaksi