Hyppää sisältöön

Pakkasjakso voi ehtiä avaamaan Kolin jäätien tänä talvena

Virallisen jäätien avaaminen Pielisen poikki Lieksassa edellyttää 40 senttimetriä teräsjäätä koko tiealalle.

Jäätie on paikallisille asukkaille suuri helpotus, kun ei tarvitse autolla kiertää järveä. Monille matkailijoille jäällä ajaminen tarjoaa harvinaisen talvisen elämyksen. Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Kolin jäätie saattaa vielä ehtiä talvilomalaisten ja lieksalaisten iloksi.

Jäätien reitillä Pielisellä on tammikuun viimeisenä päivänä mitattu teräsjäätä 19-39 senttimetriä. Tien avaamisen vaatimus on vähintään 40 senttimetriä teräsjäätä tien koko leveydeltä ja pituudelta.

– Nyt koko leveydeltä pakkasjakson aikana aurataan väylää, että jäätyisi 15. päivään helmikuuta mennessä vaadittava 40 senttiä teräsjäätä kauttaaltaan, niin saataisiin tie liikenteelle, kertoo Nurmeksen ja Joensuun aluevastaava Ilkka Puumalainen ELY-keskuksesta.

Aikatakaraja on Puumalaisen mukaan asetettu, jotta tiestä ehtisi ennen kevättä olla tarpeeksi hyötyä ylläpitokustannuksiin nähden.

– Parhaimmillaan tie on ollut auki maaliskuun loppupuolelle asti, aluevastaava tietää.

Hän on toiveikas, että luvassa olevien kovien pakkasten ansiosta jäätä voi muodostua riittävästi.

– Pitkä ennuste näyttää hyviä pakkasjaksoja. Sääolot ovat meidän puolellamme nyt, että saataisiin puolentoista viikon sisällä vaadittava kantavuus tiehen, Puumalainen arvioi.

Viime talvena jäätietä ei saatu avattua, sitä edellisen kerran sää oli liian leuto vuonna 2012.

Reilun seitsemän kilometrin pituinen jäätie lyhentää ajomatkaa Kolin ja Lieksan keskustan välillä noin 50 kilometriä. Liikennemääriä tiellä ei ole virallisesti mitattu.

– Väitänpä, kun työkseni myös kuljen kyseistä väylää, että on kulkijoita ja paljon, Ilkka Puumalainen sanoo.

.
.