Hyppää sisältöön

Venäjällä Aleksei Navalnyi jälleen oikeuden edessä – epäillään sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta

Oikeudenistunto käydään loppuun 12. helmikuuta.

Toimittajia ja poliiseja kerääntyi oikeustalon edustalle Moskovassa. Aleksei Navalnyi on epäiltynä sotaveteraanin kunnian loukkaamisesta. Kuva: Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on jälleen ollut tänään oikeuden edessä Moskovassa. Navalnyi on epäiltynä sotaveteraani Ignat Artemenkon kunnian loukkaamisesta.

Navalnyi pyysi herjausjutun käsittelyssä, että media saisi kuvata prosessin. Lisäksi hän pyysi aluksi aikaa oikeusjuttuun perehtymiseen.

Perjantaina syyttäjä kuulusteli todistajia.

Oikeudenkäynnin aikana 95-vuotiaan veteraanin piti antaa lausunto videoyhteyden avulla, mutta hän pyysi kuulustelun lopettamista vedoten huonoon terveydentilaansa.

Osa toimittajista kuuli Dožd-kanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan, että Artemenko olisi viety ambulanssilla pois tämän jälkeen.

Iltapäivällä Artemenkon sairaanhoitajaa kuultiin todistajana. Hänen mukaan sotaveteraani oli ollut viime elokuussa poissa tolaltaan Navalnyin puheista.

Sairaanhoitaja kertoi myös, että tänään Artemenko oli viety ambulanssilla kello kymmenen aamulla paikallista aikaa.

Päivän lopuksi oikeus kertoi, että istuntoa jatketaan 12. helmikuuta.

Mitä Navalnyi arvosteli?

Syyte liittyy Navalnyin Twitterissä julkaisemaan videoon, jossa hän otti kantaa toiseen, Venäjän hallinnon julkaisemaan videoon.

Navalnyi oli kommentoinut videolla esiintyneitä ihmisiä, että he "ovat häpeäksi maalle" ja "pettureita".

Tällä videolla esiintyi Artemenko, joka puolusti presidentti Vladimir Putinin valtakautta pidentävää perustuslain muutosta.

Iltapäivällä oikeudenkäynnissä tarkasteltiin sitä, onko Navalnyi tarkoittanut sanoillaan arvostella Artemenkoa vai onko hän puhunut yleisemmin.

Navalnyita uhkaa noin 11 000 euron sakko tai jopa 240 tunnin yhdyskuntapalvelutuomio, kertoo Meduza (siirryt toiseen palveluun).

Kunnian loukkaamisesta voi saada Venäjällä myös kahden vuoden vankilatuomion.

Navalnyille toinen tuomio ja tuen osoituksia

Aiemmin tällä viikolla Navalnyi tuomittiin eri oikeusjutussa runsaaksi kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan ehdollisen tuomionsa ehtojen rikkomisesta. Hänet otettiin kiinni heti, kun hän palasi Venäjälle Saksasta viime kuussa.

Navalnyi on BBC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan kommentoinut tilannettaan vankilasta sosiaalisen median tilillään.

Navalnyin mukaan kohtelussa on kyse "Putinin kostosta hänelle tai kaikessa on kyse hänen eloonjäämisestään ja paluustaan Venäjälle".

Näin Navalnyi kommentoi tilannetta edellisessä oikeudenkäynnissä:

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi suuntasi puheenvuoronsa moskovalaisessa tuomioistuimessa presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Samaan aikaan oikeudenkäynnin kanssa EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell on esittänyt Moskovassa Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville EU:n vetoomuksen oppositiojohtaja Navalnyin välittömästä vapauttamisesta.

– Olen välittänyt ministeri Lavroville syvän huolemme ja uudistanut kehotuksemme vapauttaa hänet ja aloittaa tutkinta hänen myrkytyksestään, Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

Kyseessä on ensimmäinen korkea-arvoisen EU-edustajan vierailu Venäjällä sitten vuoden 2017.

Borrellin vierailua on varjostanut Navalnyin aiempi vankeustuomio ja viranomaisten kovat otteet häntä tukevia mielenosoittajia vastaan.

Lue myös:

.
.