1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

EU:n ehdotettu lyijykielto huolestuttaa metsästäjiä: harrastuskustannusten nousu voi haitata nuorisotoimintaa

Totaalikielto voisi nostaa harrastuskustannuksia jopa tuhansilla euroilla vuodessa.

Metsästyksessä ja urheiluammunnassa ei ehkä pian saa käyttää lyijystä tehtyjä ammuksia. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Euroopan unionin kemikaalivirasto julkaisi keskiviikkona ehdotuksensa lyijystä valmistettujen luotien, haulien ja kalastuspainojen käytön rajoittamiseksi. Virasto esittää totaalikieltoja ja rajoituksia niin metsästyksessä kuin urheiluammunnassakin.

Metsästäjäliiton Suur-Savon piirin puheenjohtaja Markku Hyytiäisen mukaan rajoitukset voivat haitata esimerkiksi nuorisotoimintaa, mikäli lopputulos on lyijyn totaalikielto myös urheilu- ja harrastusammunnassa. Kun lyijystä pitää siirtyä esimerkiksi teräsammuksiin ja niitä kestäviin aseisiin, voivat harrastuskustannukset nousta monille liian korkeiksi.

– En ehkä pidä asiaa ongelmana, mutta ainakin uhkana, mikäli asiassa unohdetaan terve järki. Totaalikielto voisi nostaa harrastuskustannuksia jopa tuhansilla euroilla vuodessa, mikä voi varsinkin nuorilla johtaa koko harrastuksen lopettamiseen, Hyytiäinen sanoo.

Vanhoista aseista saattaa myös kieltojen myötä tulla täysin käyttökelvottomia ja sitä myöten arvottomia.

Täysin huonona Hyytiäinen ei kuitenkaan kieltoja ja rajoituksia pidä.

– Lyijyhän on myrkkyä. Sanoohan sen terve järki, että jos eläin on ammuttu lyijyluodilla, niin se voi huonontaa lihan laatua ja siirtyä ihmiseen. Siksi monet seurat ovat jo vapaaehtoisesti lopettaneet lyijyn käytön esimerkiksi hirven metsästyksessä.