1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Syyttäjä: Kolme 16-vuotiasta poikaa murhasi ikätoverinsa Koskelassa – "En muista, että näin nuoria olisin urallani syyttänyt henkirikoksesta"

Koskelan teinimurhasta nostettiin syytteet perjantaina 5. helmikuuta.

henkirikokset
Koskelan henkirikoksen muistopaikka.
Koskelan henkirikospaikalle tuotiin runsaasti kynttilöitä viime joulukuun aikana.Matti Myller / Yle

Kolmea teon aikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään samanikäisen pojan murhasta Helsingin Koskelassa 4. joulukuuta 2020. Syyttäjät nostivat syytteet perjantaina 5. helmikuuta.

– Olemme syyteharkinanssa katsoneet, että heidän menettelynsä täyttää murhan tunnusmerkistön. En avaa teon kuvausta, sillä syyteasiaa ei ole käräjäoikeudessa vielä käsitelty, sanoo Etelä-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä.

Aluesyyttäjä Satu Pomoell vahvistaa, että mitä tutkinnanjohtajana toiminut Marko Forss on tapahtumista julkisuudessa todennut, pitää syyttäjän käsityksen mukaan paikkaansa.

Lisäksi asiassa on nostettu syytteet ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä, joihin edellä mainitut henkilöt liittyvät. Kaksi murhasta syytettyä poikaa väittivät kolmannen murhasta syytetyn pahoinpidelleen myös heitä.

– Seitsemän pahoinpitelyistä on kohdistettu henkirikoksen uhriin ja kaksi muuta ovat kohdistuneet kahteen syytettyyn. Näistä kahdesta syytetään kolmatta syytettyä.

Kahta henkirikoksesta syytettyä syytetään yllytyksestä ryöstöön. Ryöstöstä syytetään yhtä henkirikoksesta syytettyä sekä 16-vuotiasta henkilöä, joka ei liity muihin syytekohtiin.

Vaativa syyteharkinta

Uhrin kiusaaminen ja pahoinpitely oli jatkunut jo pitkään.

Poliisin esitutkinnan mukaan murhasta syytetyt kolme poikaa olivat suunnitelleet ja järjestäneet uhrin ryöstön viime elokuussa neljännen pojan kanssa.

Esitutkinnan mukaan uhria oli pahoinpidelty kolmena edellisenä perjantaina samassa paikassa, jossa henkirikoskin lopulta tapahtui.

Kahden murhasta syytetyn epäillään osallistuneen pahoinpitelyyn kolmena perjantaina ja yksi heistä oli mukana väkivallassa kahtena perjantaina ennen henkirikosta.

– Teko vaikuttaa hyvin poikkeukselliselta, kun on kolme tekijää samaan henkirikokseen samalla hetkellä. En muista, että näin nuoria olisin urallani syyttänyt henkirikoksesta, erikoissyyttäjä Yrjö Reenilä sanoo.

Syyteharkinta oli vaativaa, sillä esitutkinta-aineistoa oli lähes kaksituhatta sivua, hän kertoo.

– Jos murha luetaan, tekijöitä ei tuomita elinkautiseen vankeusrangaistukseen heidän alaikäisyytensä takia. He voivat saada 2–12 vuotta vankeutta.

Asiaa käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa 17. helmikuuta, 19. helmikuuta ja 3. maaliskuuta 2021.

Juttua täydennetty syyttäjän kommenteilla 5.2. kello 16.15.

Kuuntele myös Takaisin Pasilaan -podcast:

Lisää aiheesta:

Poliisi on aloittanut esiselvityksen Koskelan henkirikoksen taustoihin liittyen – selvityksen alla on lastensuojelun ja koulun toiminta

Koskelan murhatutkinta valmistui: 16-vuotiaat epäillyt pitivät sadistisesti hauskaa uhrin kustannuksella – uhria pahoinpideltiin samassa paikassa useana perjantaina

Miksi kiusattu palaa pahoinpitelijöiden luokse ja mikä tekee nuoresta tappajan? Psykoterapeutti vastaa kysymyksiin, jotka Koskelan henkirikos nosti pinnalle

Lue seuraavaksi