1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Linnut tarvitsevat pakkasella ruokailu- ja leporauhan – lintutieteellinen yhdistys vetoaa: "Anna linnun lähestyä, mutta älä pelota sitä lentoon"

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys neuvoo, miten talvilintuja havainnoidaan huomaavaisesti.

luonto
Mustarastas
Mustarastas on nykyisin yleinen talviruokintapaikkojen lintu.Jukka T. Helin

Talvinen päivä on lyhyt ja erityisesti kovilla pakkasilla linnuilla on iso työ saada riittävästi ravintoa.

Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja Jukka T. Helin muistuttaa, että myös lintuharrastajat voivat ajattelemattomuuttaan aiheuttaa linnuille harmia niitä havainnoidessaan tai kuvatessaan.

– Lintujen ajaminen turhaan lentoon voi olla hyvin kohtalokasta niiden hyvinvoinnin kannalta. Varsinkin lintuharrastajien tulee ottaa huomioon lintujen hyvinvointi ennen omia tarpeitaan kuten valokuvaa, havaintoa tai pinnaa, Helin sanoo.

Pirkanmaalta on havaintoja talven aiheuttamista ikävistä seuraamuksista lintuihin. Esimerkiksi Tampereella Pyhäjärven tuntumasta on löydetty jo kaksi kuollutta harmaahaikaraa.

Kuningaskalastaja
Jukka T. Helinin mukaan kuningaskalastajalle on ehdottomasti suotava häiriötön mahdollisuus ravinnon etsimiseen pakkasen kaventamissa sulissa. Kuningaskalastajia talvehtii tänäkin talvena Suomessa, Pirkanmaaltakin on ilmoitettu yksi talvehtimista ainakin yrittänyt kunungaskalastaja.Jukka T. Helin

Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys on listannut napakat ohjeet, joilla yhteiselo sujuu paukkupakkasillakin:

  1. Älä seiso tai oleskele liian lähellä talvista lintujen ruokintapaikkaa. Kesyt linnut kuten tiaiset eivät juurikaan välitä ihmisistä, ellei niitä suorastaan hätistellä. Mutta on lajeja, jotka ovat arkoja eivätkä rohkene tulla sellaisille ruokintapaikoille, joilla tarkkailijat ovat liian lähellä ruokintaa. On havainnoitava ruokinnan tuntumassa liikkuvia lintuja ja annettava niille tilaisuus tulla ruokinnalle. Esimerkiksi monet tikat ovat useasti arkoja. Tilanne pahenee, kun kysymyksessä on suosittu havainnointipaikka, jolla tarkkailijoita käy jatkuvasti päivittäin.
  2. Kovalla pakkasella vesistöjen sulapaikat jäätyvät entistä enemmän. Joitakin sulakohtia voi löytyä viemäreiden suilta ja purojen varsilta. Vesilintujen on annettava etsiä häiriöttä ravintoa näillä sulapaikoilla. Niitä ei saa pelottaa lentoon tai estää laskeutumasta tai palaamasta paikalle. Usein sulana pysyneen ojan varrella tai viemärin suulla pyrkii talvehtimaan lehtokurppa, taivaanvuohi tai jänkäkurppa. Kuningaskalastaja on komea lintu, ja niitä talvehtii tänäkin talvena Suomessa. Kuningaskalastajalle kuten muillekin lintulajeille on suotava ehdottomasti häiriötön mahdollisuus ravinnon etsimiseen ja lepoon.
  3. Petolinnut ovat myös lintujen tarkkailijoiden ja kuvaajien kiinnostuksen kohteina. Petolintujen on annettava saalistella ja lepäillä rauhassa. Kun tarkkailee esimerkiksi huuhkajan tai lapinpöllön käyttäytymistä, havaitsee kyllä, milloin lintu häiriintyy. On pidettävä mielessä, että kaupunkeihin tai ihmisten asumusten lähelle talvisin tuleva pöllö on useasti heikkokuntoinen.

– Talviaikana ja kaikkina muinakin aikoina hyvä ohje on: anna linnun lähestyä, mutta älä itse aja lintua takaa tai pelota lintua lentoon! Jukka T. Helin tiivistää.

*Lue myös: *BirdLifen Pihabongaus-tapahtumassa havaittiin 102 eri lintulajia ja yli 400 000 lintua

Lue seuraavaksi