1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästysrikos

Susia tapettu Sallassa erityisen julmasti – Lapin rajavartiosto pyytää yleisöhavaintoja

Epäilty törkeä metsästysrikos tapahtui tammikuun 30. päivänä.

Metsästysrikos
Susi Ähtärin eläinpuistossa
Tämä susi on kuvattu Ähtärin eläinpuistossa eikä liity Sallan tapaukseen.Pasi Takkunen / Yle

Lapin rajavartiosto tutkii epäiltyä törkeää metsästysrikosta, jossa susia on metsästetty laittomasti. Rajavartioston mukaan teko on kohdistunut useampaan eläimeen ja niille on aiheutettu suurta kärsimystä.

Epäilty törkeä metsästysrikos tapahtui Sallan eteläosassa tammikuun 30. päivänä ja se paljastui rajavalvonnan yhteydessä. Lapin rajavartiosto on suorittanut asiassa esitutkintaa yhdessä Kainuun rajavartioston sekä Lapin poliisilaitoksen kanssa.

Lapin rajavartiosto pyytää yleisöhavaintoja henkilöistä ja ajoneuvoista, jotka liikkuivat lauantaina 30.1. Hautajärven ja Selkälän tien välisellä moottorikelkkareitillä sekä Hautajärven Niitselyksentiellä.

Lapin rajavartiosto pyytää Niitselyksentiellä Nissan-merkkisellä henkilöautolla liikkuneita ottamaan yhteyttä. Kyseisellä autolla liikkuneita ei epäillä rikoksesta. Tekijän tai tekijöiden epäillään liikkuneen moottorikelkalla.

Salametsästystapauksia paljastuu Pohjois-Suomessa vuosittain. Tutkinnanjohtaja Antti Saarisen mukaan poikkeuksellista Sallan tapauksessa on se, että rikos kohdistuu useampaan susiyksilöön.

Itä-Suomessa susien laitonta tappamista pyritään estämään poliisin ja erätarkastajan susipartiolla.

Salametsästäjien riski jäädä kiinni on Suomessa yleisesti ottaen entistä suurempi, koska kynnys ilmoittaa poliisille mahdollisista metsästysrikoksista on madaltunut. Aiheesta tehdyn tutkimuksen mukaan viranomaisten on ollut aiemmin vaikeaa saada tietoa salametsästyksestä, sillä toiminnalla on ollut paikallisen yhteisön jäsenten tuki.