1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koripallo

"Haluaisin oppia donkin", sanoo Jasper Turtiainen, 9 – lasten liikuntaharrastukset jatkuvat Savonlinnassa koronasta huolimatta

Pahentunut koronatilanne katkaisi Savonlinnassa aikuisten sisäliikunnan kaupungin tiloissa pariksi viikoksi.

Jasper Turtiainen on pelannut koripalloa kolme vuotta. Kuva: Esa Huuhko / Yle

– Mulla on sellainen tavoite, että oppisin ainakin donkkaamaan.

Savonlinnassa Pikkususien koripallokoulussa käy iloinen vilske Mertalan koulun salissa. Ella Hämäläinen, 8, ja Jasper Turtiainen, 9, ovat yksimielisiä donkkaustavoitteen suhteen.

– Pituutta se ainakin vaatii, ei oikeastaan muuta, Hämäläinen tuumii.

Lasten koripallokoulussa korit lasketaan alemmaksi reilun parin metrin korkeuteen. Aikuisten korikorkeus on kolmisen metriä, mutta mini-ikäisillä korirenkaat ovat 2,6 metrin korkeudella lattiasta.

Turtiainen kertoo oppineensa koriskoulussa kuljettamaan hyvin palloa ja heittämään koreja läheltä ja kaukaa. Tavoitteetkin ovat korkealla.

– Haluaisin päästä Chicago Bullsiin. Ja oppia donkin, hän sanoo.

Turtiainen on seurannut joitakin Chicagon pelejä ja nimeää suosikkipelaajakseen kuusi NBA-mestaruutta Chicago Bullsin paidassa voittaneen Michael Jordanin.

Lapset saavat harrastaa koronasta huolimatta

Korona on rajoittanut lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Nopeasti lisääntyneet koronatartunnat ovat runnelleet myös jyväskyläläisten lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia, jotka ovat tauolla helmikuun puoliväliin asti.

Savonlinnassa pahentunut koronatilanne johti alkuviikosta aikuisten sisäliikunnan keskeyttämiseen kaupungin tiloissa pariksi viikoksi. Lasten harrastukset saavat kuitenkin jatkua normaalisti.

Basket Savonlinnalla (siirryt toiseen palveluun) on viitisenkymmentä junioriharrastajaa sekä höntsä- ja harrastekorisryhmät aikuisille. Aikuisryhmät ovat koronan takia tauolla ainakin helmikuun puoliväliin asti.

Basket Savonlinna on pyörittänyt viitisen vuotta maksutonta koripallokoulua 6–9-vuotiaille kahtena iltana viikossa. Pikkususia ohjaa junioripäällikkö Markus Juuti. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kymmenkunta aktiivista koriskoululaista

Basket Savonlinna on pyörittänyt viitisen vuotta maksutonta koripallokoulua 6–9-vuotiaille tiistaisin ja torstaisin. Junioripäällikkö Markus Juuti ohjaa innokkaita koriskoululaisia tottunein ottein, vaikka se onkin varsinkin yksin välillä aika haastavaa. Useimmiten koripallokoulussa on kuitenkin myös toinen valmentaja apuna.

Mertalan koulun parketilla kirmaa kymmenkunta aktiivista pelaajaa.

– Aina täältä lähden hymy huulilla kotiin. Tästä ryhmästä on muodostunut pikkuhiljaa hyvä yhteisö.

Juuti hyödyntää koriskoululaisten ohjauksessa omaa pelaajauraansa. Lähtökohtana on, että pelaajat ovat samalla aaltopituudella ja kaikilla on mukavaa. Tarkoitus on oppia koripallotaitojen lisäksi muitakin taitoja.

Juuti kertoo heittävänsä välillä lapsille pohdittavaksi aivopähkinöitä.

– Täällä tehdään muutakin kuin heitetään koreja ja koitetaan donkata. Tarkoitus on pitää hauskaa ja koittaa eri tavalla kehittyä ihmisenä.

Voittaminenkaan ei ole itse tarkoitus, vaikka mukavaa onkin. Lapset ovat kuitenkin kilpailuhenkisiä.

– Välillä on käynyt ärsyttämään se kun hävitään, Ella Hämäläinen sanoo suoraan.

Ella Hämäläinen halusi koriskouluun saadakseen tekemistä arki-iltoihin. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Parasta on pelaaminen

Viime syksynä koripallon pelaamisen aloittanut Hämäläinen kiinnostui lajista veljensä vanavedessä.

– Arki-iltaisin ei ole oikein mitään tekemistä, niin halusin tänne koriskouluun.

Hämäläinen kertoo asuvansa maalla, jossa ei ole oikein paikkaa missä pomputella. Hän pelaa välillä myös veljensä kanssa.

– Aina kun menemme papan luo yöksi, niin käymme koululla pelaamassa.

Jasper Turtiainen on puolestaan pelannut koripalloa kolme vuotta. Hän on käynyt kokeilemassa myös jalkapalloa ja ollut kiekkokoulussakin vuoden verran.

– Ne eivät olleet minun tyylisiä lajeja, mutta koris on ihan minun juttu: siinä innostaa eniten pelaaminen, yhteistyö ja liikkuminen.

Hämäläisenkin mielestä koripallossa parasta on pelaaminen.

Kaksi maksutonta koripallokoulua

Jasper Turtiainen on ikänsä puolesta viimeistä kautta Pikkususien koripallokoulussa. Helmikuun alussa Basket Savonlinna käynnisti uuden maksuttoman koripallokoulun 10–14-vuotiaille. Markus Juuti kertoo, että isommille lapsille suunnattu koriskoulu on aluksi kolmen kuukauden kokeilu.

Savonlinnassa kesäisin järjestettävästä kolmipäiväisestä seniorikoripalloturnauksesta (siirryt toiseen palveluun) saatavat tulot mahdollistavat maksuttomien koripallokoulujen pitämisen. C-poikienkin vuosimaksu voidaan pitää sadassa eurossa OTB-turnauksen tuottojen turvin. Turnaus on tuottanut vuosittain noin 20 000 euroa.

Jasper Turtiainen on ikänsä puolesta viimeistä kautta Pikkususien koripallokoulussa. Hän aikoo jatkaa koripallon pelaamista isompien ryhmässä. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Pikkusudet-koriskoulu (siirryt toiseen palveluun)on saanut alkunsa ympäri Suomea Susijengin aiheuttamasta korishuumasta. Markus Juuti arvioi korisinnostuksen lähteneen paremmin liikkeelle muilla paikkakunnilla.

– Täällä se oli tilapäisesti nousussa, mutta nyt se on tasaantunut, hän sanoo.

Jasper Turtiaisen jatkosuunnitelmat ovat kuitenkin täysin selvät.

– Aion jatkaa koriksen pelaamista, olen jo tehnyt sen valinnan, hän sanoo.