1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

EU:n edustaja vetosi Navalnyin vapauttamisen puolesta Moskovassa, Venäjän ulkoministeri pakotteista: EU on epäluotettava kumppani

Borrell ja Lavrov vakuuttivat halukkuutta dialogin jatkamiseen. Oppositiojohtajan vankeustuomio varjosti tapaamista.

Venäjä
Sergei Lavrov istuu tuolilla ja Josep Borrell sohvalla. Lavrov puhuu juuri, Borrell kuuntelee. Miehillä on tummat puvut, kravatit. Heidän edessään on pieni pöytä, jossa kaksi vesipulloa ja paketti, mahdollisesi kasvomaskeja.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelee EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin kanssa Moskovassa 5. helmikuuta.Venäjän ulkoministeriö / EPA

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell on esittänyt Moskovassa Venäjän ulkoministerille Sergei Lavroville EU:n vetoomuksen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin välittömästä vapauttamisesta.

- Olen välittänyt ministeri Lavroville syvän huolemme ja uudistanut kehotuksemme vapauttaa hänet ja aloittaa tutkinta hänen myrkytyksestään, Borrell sanoi tiedotustilaisuudessa keskustelujen jälkeen.

– Täydellinen ja avoin tutkinta helpottaisi selvittämään, mitä tapahtui Navalnyin myrkytyksessä.

Kyseessä on ensimmäinen korkea-arvoisen EU-edustajan vierailu Venäjällä sitten vuoden 2017.

Borrellin vierailua on varjostanut oppositiojohtaja Navalnyin tällä viikolla saama vankeustuomio ja viranomaisten kovat otteet häntä tukevia mielenosoittajia vastaan.

Samaan aikaan Borrellin vierailun kanssa Aleksei Navalnyi on jälleen oikeuden edessä. Häntä syytetään sotaveteraanin herjaamisesta.

Navalnyi arvosteli jyrkkäsanaisesti ihmisiä, jotka esiintyivät presidentti Vladimir Putinin valtaa vahvistaneita perustuslain muutoksia tukeneella PR-videolla. Sotaveteraani oli yksi heistä.

Kysymykseen mahdollisista pakotteista Venäjää vastaan EU:n ulkopoliittinen edustaja sanoi, että sellaisista ei ole EU:ssa tehty muodollista ehdotusta.

Borrell sanoi, että EU:n ulkoministerit jatkavat keskustelua suhteista Venäjään. Maaliskuun huippukokouksessa EU:n Venäjä-strategiasta keskustelevat EU-johtajat.

Lavrov: EU toimii yhä enemmän kuin Yhdysvallat

Tiedotustilaisuudessa ulkoministeri Lavrov puolusteli mielenosoitusten hajottamista ja nosti esiin esimerkkejä mielenosoitusten hajottamisesta länsimaista.

Lavrov syytti länsimaita ja länsimaiden mediaa kaksoisstandardeista asiassa.

Lavrov kommentoi pakotekysymystä sanomalla, että EU toimii enenevässä määrin kuin Yhdysvallat asettamalla yksipuolisia rajoitteita maille.

– Olemme tottuneet, että Euroopan unioni yhä useamman turvautuu yksipuolisiin rajoitteisiin, joilla ei ole laillista perustaa. Me rakennamme elämäämme sen pohjalta, että Euroopan unioni on epäluotettava kumppani, ainakin tässä vaiheessa, Lavrov sanoi.

Hän toivoi, että EU-johtajat päätyisivät keskusteluissaan maaliskuussa kehittämään suhteita rakentavampaan suuntaan.

Aiemmin tänään Kreml arvosteli Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin retoriikkaa suhteessa Venäjään.

Biden ilmoitti eilen torstaina, että hänen kaudellaan Yhdysvallat ei enää vain käännä kylkeään Venäjän aggressiiviselle käytökselle. Biden vaati myös Navalnyin vapauttamista.

– Me olemme jo sanoneet, että emme ota huomioon tämäntapaisia holhoavia lausumia. Emme tee sitä, presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi.

Peskov kuonnehti Bidenin puheita hyvin aggressiiviseksi ja epärakentavaksi retoriikaksi.

Borrell: Vaikea hetki suhteissa

EU:n ja Venäjän suhteet ovat olleet kireät sen jälkeen, kun Venäjä vuonna 2014 miehitti Krimin niemimaan ja lietsoi ja tuki sotilaallisesti Itä-Ukrainan separatisteja.

Heti keskustelujen aluksi Borrell sanoi, että unionin ja Venäjän suhteissa on vaikea hetki.

– Tosiaankin suhteisiimme kohdistuu vakava paine ja Navalnyin tapaus on matala piste, hän lisäsi.

– Tietenkin pääongelma on normaaliuden puute Venäjän ja EU:n, kahden Euraasian alueen suurimman pelaajan, suhteissa. Se ei hyödytä ketään, Venäjän ulkoministeri luonnehti.

Lavrov sanoi, että EU:n ja Venäjän suhteiden heikentymisellä edelleen olisi ennakoimattomia seurauksia.

Lavrov on tulossa jalkakäytävän viereen pysähtyneestä mustasta autosta. Hänellä on tumma puku ja kravatti. Auton ovea pitelee auki mies sinisessä puvussa.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapui tapaamiseen EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin kanssa 5. helmikuuta Moskovassa. Vyacheslav Prokofyev / AOP

Vakuutuksia vuoropuhelusta ja yhteistyöstä

Lavrov ja Borrell vakuuttivat, että EU ja Venäjä haluavat jatkaa yhteistyötä erimielisyyksistä huolimatta.

–On kysymyksiä, joissa me voimme ja joissa meidän pitää työskennellä yhdessä, Borrell sanoi lehdistötilaisuudessa.

Lavrov sanoi, että molemmat osapuolet ilmaisivat mielenkiintoaan vuoropuhelun jatkamiseen, myös kysymyksissä, joissa osapuolten kannat eroavat.

– Olemme halukkaita jatkamaan poliittista vuoropuhelua. Tämän päivän neuvottelut ovat osoittaneet, että se hyödyllistä kaikesta huolimatta, Lavrov sanoi. Hän mainitsi esimerkkinä yhteistyöalueista taistelun terrorismia ja huumeiden salakuljetusta vastaan.

Hän mainitsi myös tieteen, opetuksen, terveydenhuollon ja ilmastonmuutoksen mahdollisina yhteistýön alueina.

Keskustelussa myös Lähi-idän konfliktit

Lavrov kertoi, että hän keskusteli Borrellin kanssa Israelin ja palestiinalaisten konflktista. Toiveena oli jatkaa ratkaisuryityksiä Lähi-idän kvartetin kautta, siis YK:n, Yhdysvaltain, EU:n ja Venäjän avulla.

Keskustelussa olivat esillä myös Syyrian ja Libyan sodat. Tässäkin asiassa löytyi erimielisyyden siemeniä.

– On selvää, että ongelmia olisi vähemmän, jos monet länsimaat olisivat pidättäytyneet geopoliittisista seikkailuista Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa, Lavrov syytti.

Lavrov viittasi siihen, että Syyriassa länsimaat vaativat kansannousua kovin ottein kukistanutta presidentti Bashar al-Assadia eroamaan ja Yhdysvallat toimitti tukea osalle kapinallisista. Sotilasliitto Naton pommitukset auttoivat vuonna 2011 kapinallisia kaatamaan Libyan johtajan Muammar Gaddafin, mutta maa ajautui mutkikkaaseen sisällissotaan.

Venäjä on Syyrian verisessä sisällissodassa tukenut sotilaallisesti presidentti Assadin hallintoa ja Libyassa se on paikoin tukenut kapinoivaa kenraali Khalifa Haftaria.

Aiheesta aiemmin:

EU:n edustaja tapaa Venäjän ulkoministeriä – asiantuntija: EU:lla ei ole käytännössä juuri keinoja vaikuttaa Navalnyin kohteluun 5.2.2021

Moskovan sellit on tungettu täyteen Navalnyin kannattajia, vangitun äiti: Puolustautumiseen ei annettu mahdollisuutta 4.2.2021

Lähteet: AFP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi