Hyppää sisältöön

Porvoo vai Rotterdam? Nesteen toimitusjohtaja kertoi lisätietoja yhtiön suunnittelemasta miljardi-investoinnista

Neste tarvitsee kipeästi lisäkapasiteettia huippukannattavien uusiutuvien polttoaineiden tuotantoon.

Nesteen öljynjalostuksen tuotot romahtivat viime vuonna, kun koronapandemia hiljensi liikenteen. Kuva: Markku Ojala / EPA

Porvoo vai Hollannin Rotterdam?

Toiseen kaupunkiin nousee polttoaineyhtiö Nesteen suunnitelmien mukaan uusi biojalostamo.

Tällä hetkellä Neste tekee selvityksiä molemmissa mahdollisissa kohteissa, yhtiön toimitusjohtaja Peter Vanacker kertoo Ylelle sähköpostitse.

– Seuraavassa vaiheessa päätämme rakennuspaikan. Toivomme, että voimme kertoa valinnan vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla, Vanacker sanoo.

Investointi olisi noin puolentoista miljardin euron suuruinen, mutta tarkemmista lukemista ei ole vielä tietoa.

Keväällä Neste valitsee Porvoon ja Rotterdamin väliltä, mutta lopullinen päätös koko jalostamon rakentamisesta tehdään vasta kuluvan vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Peter Vanacker on ollut Nesteen toimitusjohtaja vuodesta 2018 lähtien. Kuva: Joni Tammela / Yle

Tuotanto alkaisi suunnitelmien mukaan vuonna 2025. Päätöstä punnitaan Vanackerin mukaan vielä muun muassa raaka-aineiden saatavuuden ja markkinatilanteen mukaan.

– Sääntely, saatavilla oleva infrastruktuuri, rakennuskulut, työvoiman saatavuus, mahdolliset kannustimet ja riskit, Vanacker luettelee päätöskriteerejä Porvoon ja Rotterdamin välillä.

Uusiutuvien tuotanto tapissaan

Nesteen Porvooseen tai Rotterdamiin suunnittelema biojalostamo tulee tarpeeseen, koska Neste myy tällä hetkellä kaiken biopolttoaineen, minkä se ehtii nykyisellä kapasiteetillaan tuottamaan.

Biopolttoaineen tuotantokapasiteetti on tällä hetkellä pullonkaulana uusiutuvien polttoaineiden kasvulle, analyysitalo Inderesin analyytikko Petri Gostowski sanoo.

Seuraava merkittävä kasvu tuotantoon on luvassa, kun Nesteen Singaporen-jalostamon laajennus valmistuu. Neste arvioi, että laajennus saadaan käyttöön alkuvuonna 2023.

Lisäkapasiteettia kaivataan kipeästi senkin jälkeen, sillä uusiutuvien polttoaineiden kysyntä voimistuu jatkuvasti.

Toimitusjohtaja toteaa, että koronapandemia on kiihdyttänyt siirtymää fossiilisista polttoaineista vähähiilisiin.

– Pandemia on nopeuttanut öljytuotteiden kysynnän laskua, eikä kysynnän odoteta palaavan Nesteen markkinoilla pandemiaa edeltävälle tasolle.

Nestettä muutos hyödyttää, koska yhtiö on ylivoimainen markkinajohtaja uusiutuvissa polttoaineissa.

Korona romahdutti öljyjalosteiden myynnin

Nesteen tulos laski viime vuonna voimakkaasti, kun koronapandemia löi liikenteeseen jarrut päälle. Neste teki vuonna 2020 vertailukelpoista liikevoittoa noin 1,4 miljardia euroa eli yli neljänneksen vähemmän kuin yhtiön historian parhaana vuotena 2019.

Tulospudotus oli odotettu, mutta päätös ennakoitua pienemmästä osingosta painoi osakekurssin Helsingin pörssissä noin kuusi prosenttia miinukselle.

Nesteen tuotot syntyivät viime vuonna miltei kokonaan uusiutuvien polttoaineiden myynnistä, ja koronan kurittaman perinteisen öljynjalostuksen osuus voitosta oli vain muutaman prosentin verran.

Pandemian jälkeen Nesteellä on Inderesin Gostowskin mukaan odotettavissa taas vahvoja vuosia.

Elvytys suuntaa investointeja ympäristöystävällisiin ratkaisuihin, ja sääntely velvoittaa esimerkiksi lisäämään tieliikenteen polttoainesekoituksiin suuremman osuuden biopolttoaineita.

Gostowski lisää, että korona on nostanut kriisitietoisuutta.

– Iso, kaikkia koskettava ongelma on hyvä mittatikku. Ihmisten on helppo ymmärtää, minkälainen globaali ongelma ilmastonmuutoksen kaltainen haaste voi olla.

Naantalin jalostamo lopettaa maaliskuussa

Samalla, kun uusiutuvien polttoaineiden kysyntä kasvaa, fossiilisten kysyntä vähenee.

Laskevan kysynnän ja markkinoiden ylitarjonnan vuoksi Neste päätti viime syksynä, että yhtiön Naantalissa sijaitseva öljynjalostamo suljetaan. 370 työpaikkaa menetetään, kun Naantalin jalostamon ovet suljetaan maaliskuuhun mennessä.

Jatkossa Neste jalostaa öljyä enää Porvoossa. Muut laitokset valmistavat uusiutuvia polttoaineita.

Neste sulkee Naantalin öljyjalostamon maaliskuussa. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Riippumatta siitä, päättääkö Neste tehdä uuden biojalostamon Suomeen vai Hollantiin, Porvoon nykyisessä öljyjalostamossa prosessoidaan tulevaisuudessa todennäköisesti myös uusiutuvia materiaaleja, toimitusjohtaja Vanacker kertoo.

Mitään tarkempia päätöksiä Porvoon öljyjalostamosta ei hänen mukaansa ole tehty.

Paistorasvat kallistuvat

Viime vuosien kaltaista huimaa kasvua Nesteelle ei ole enää lyhyellä aikavälillä odotettavissa, koska biopolttoaineiden tuotantokapasiteetin kasvussa kestää, Gostowski arvioi.

Neste on kasvanut Helsingin pörssin suurimmaksi yritykseksi juuri biopolttoaineiden erinomaisen menestyksen ja korkean kannattavuuden vuoksi. Yhtiö aloitti panostukset biopolttoaineisiin jo yli vuosikymmen sitten, kun muut perinteiset öljy-yhtiöt pysyttelivät entiseen malliin lähes yksinomaan fossiilisten parissa.

Tulevien vuosien kasvua rajoittaa myös biopolttoaineiden raaka-aineiden nousevat hinnat. Niitä valmistetaan esimerkiksi teurastamojen eläinrasvoista ja käytetyistä paistorasvoista.

Nesteellä on kuitenkin tukeva jalansija myös raaka-ainemarkkinoilla laajan hankintaverkoston vuoksi. Esimerkiksi viime keväänä Neste osti yhdysvaltalaisen paistorasvoja keräävän yhtiön.

Juttua muutettu 9.2.2021 klo 10:39: Nesteen Singaporen-jalostamon laajennus saadaan yhtiön arvion mukaan käyttöön 2023 alkuvuodesta. Aiemmin jutussa kirjoitettiin, että laajennus olisi käytössä jo vuoden 2022 puolivälissä.

Lue lisää:

.
.