Hyppää sisältöön

Koirametsä on kuin vuokrattava koirapuisto – Lempäälän Elometsässä sekä koirat että ihmiset voivat ottaa rennosti

Lempäälän Hulauksessa sijaitseva koirametsä ideoitiin ensin omiin tarpeisiin.

Erilaisille leikkitreffeille voi osallistua terveen, rokotetun ja ystävällisen koiran kanssa. Vaihtoehtoja on kääpiökoiraryhmistä aina jättirotuisten tapaamisiin. Kuva: Hannele Lehtoranta

Leikkitreffit on jo aloitettu, joten koirakavereita ei näy heti portilla. Tellervo-collie laittaa nenänsä maahan ja lähtee tutkimaan aluetta. Haukahduksia kuullessaan se nostaa päänsä ja kohdistaa katseensa äänen suuntaan.

Se lähtee kohti ääntä ja leikkikavereita. Vastaan juoksee lauma koiria ihmettelemään uutta tulokasta. Alkuun Tellervoa jännittää. Sitten se saa treffien juonesta kiinni ja rentoutuu.

Auli Lammassaari on tullut isojen koirien tapaamiseen neljävuotiaan Ressu-koiran kanssa. Ressulle treffit tarkoittaa leikkimistä ja vapaana liikkumista ilman pelkoa karkaamisesta. Mitä omistaja tästä saa?

– Täällä tapaa koiraihmisiä ja juttua riittää kun nämä nelijalkaiset on tässä mukana.

Tellervo saapuu paikalle ikään kuin tarkistaakseen, mihin Ressu jäi. Lumi pöllyää kun uudet kaverukset sujahtavat kuusien välistä takaisin leikkikentälle.

Ajatus lähti riistavietistä

Viime keväänä Lempäälän Valtolantiellä urakoitiin koira-aitaa yli hehtaarin kokoiselle metsäalueelle. Kesäkuun loppupuolella Elometsäksi nimetty paikka avasi porttinsa ensimmäisille asiakkaille.

Elometsä on koirille tarkoitettu metsä, jota kuka tahansa voi vuokrata omaan käyttöön. Aidattu alue on osa Hannele ja Harri Lehtorannan tonttia.

Lehtorannat aitasivat metsän ensin omaan käyttöönsä kunnes oivalsivat, että varmasti monella muullakin on samanlaisia tarpeita koiranpidossa.

– Meillä on neljä koiraa jotka ovat hyvin riistaviettisiä. Niitä ei voi aitaamattomalla alueella päästää vapaaksi, kertoo Elometsä-yrittäjä Hannele Lehtoranta.

Koiran irtipidosta säädellään sekä metsästys- että järjestyslaissa. Maaliskuun alusta elokuun 19. päivään saakka koira saa olla vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Elometsä on aidattu korkealla verkkoaidalla ja sen keskeiset alueet on valaistu. Näin ulkoilu onnistuu myös pimeällä. Kuva: Hannele Lehtoranta

Kiinnipitoajan ulkopuolella metsästyslaki määrää pitämään koiran kytkettynä, ellei vapaana pitämiseen ole lupaa maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta. Taajamassa koira on aina pidettävä kytkettynä. Lisää metsästyslaista ja koirakurista täältä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

– Täällä käy ihan kaikenlaisia koiria. Pieniä ja isoja koiria, seurakoiria ja metsästyskoiria.

Vapautta koiralle ja omistajalle

Vaikka maanomistajan lupa metsässä juoksuttamiseen heltiäisi, se ei aina ole mahdollista. Koiralle ei välttämättä ole opetettu luoksetuloa käskystä tai se irti päästessään lähtee ajamaan vaikka peuran jälkiä.

Tällöin karvakaverin ainoa ulkoilumahdollisuus on remmissä, ellei aidattua aluetta ole tarjolla. Lehtorannan mukaan koira kaipaa vapaana ulkoilua.

– Koira pystyy liikkumaan omaan tahtiinsa ja se voi halutessaan pysähtyä haistelemaan. Vapaana ollessa koira tekee paljon muutakin kuin vain kävelee eteenpäin, Hannele Lehtoranta sanoo.

– Sekin on yksi ajatus tämän takana, että tarjotaan mukava retkipaikka myös ihmisille. Saa olla aivan rauhassa ja rentoutua eikä tarvitse miettiä, missä se koira nyt menee.

"Haluaisin vaan sanoa, että täällä koirametsässä sosiaalistuvat myös ihmiset." Kuva: Hannele Lehtoranta

Lempäälän Elometsää voi vuokrata ympäri vuorokauden. Kysyntää on, jopa yövuoroille.

– Ne ovat yllättävänkin suosittuja. Ihan viikottain tulee varauksia, enemmän varataan ehkä myöhäisiä iltavuoroja ja aikaisia aamuja. Kesällä oli monesti kävijöitä yöllä kahteen saakka ja heti viideltä olivat seuraavat kävijät portilla. Kesäyöt houkuttelee, Lehtoranta pohtii.

Reilu puoli vuotta toiminnassa ollut Elometsä ei ole ainut laatuaan Suomessa. Samanlainen aidattu koirametsä löytyy Mäntsälästä. Sipoossa on Östersundomin koirametsä, mutta sitä ei ole aidattu ja se on kaikkien koiranulkoiluttajien vapaassa käytössä.

Laajentumisajatuksia ei Lehtorannan mukaan tällä hetkellä ole. Kivikkoisen maaston aitaaminen vie aikaa, ja kaikki on tehty käsin.

– Mutta kyllähän tämä kehittyy, koko ajan keksitään jotain lisää.

.
.