1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Kuusi kuntaa nousi kärkikahinoihin uuden erämuseon sijainnista – projektipäällikkö: "Nyt pitää katsoa huolella, ettemme tee valuvirhettä"

Museon lopullisen sijainnin on tarkoitus selvitä vappuun mennessä.

museot
Havainnekuva erä- ja luontokulttuurimuseosta Pyhtäällä
Pyhtää on tehnyt suunnitelmia uutta erä- ja luontokulttuurimuseota varten. Havainnekuva.JKMM Arkkitehdit Oy

Pyhtää ja Imatra ovat kärkikahinoissa uuden erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikkakisassa. Mukana kisassa on myös ainakin Oulu.

Perusteilla olevan erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikkakisaan ilmoittautui tammikuun loppuun mennessä yhteensä 25 kuntaa. Niiden joukosta on hakemusten perusteella valittu potentiaalisimmat kaupungit, joiden kanssa käydään tarkempia neuvotteluja.

Museotyöryhmä neuvottelee nyt ainakin kuuden kunnan kanssa museosuunnitelmista, mutta kärkikahinoihin voi nousta vielä muitakin kuntia.

Kunnat voivat itse halutessaan tiedottaa, ovatko mukana kuuden joukossa. Sen sijaan museotyöryhmä ei tässä vaiheessa kuntia paljasta.

Seuraavaksi museotyöryhmä aikoo vierailla kärkeen nousseissa kunnissa. Museotyöryhmä haluaa nähdä museon tulevaan sijaintiin tarjotut paikat sekä neuvotella museon rahoituksesta.

– Imatra on tarjonnut museon käyttöön kaupungintaloa. On hirveän vaikea hahmottaa valokuvista, mitä se loppujen lopuksi edellyttää, että siellä voi museota pyörittää, museohankkeen projektipäälikkö Timo Kukko selittää.

Pyhtää on ehdottanut museon paikaksi elämyskeskus Sirius Sport Resortin vieressä sijaitsevaa tonttia. Kunnan omistama tontti sijaitsee E18-moottoritien liittymässä, ja se rajoittuu Kymijokeen.

Sijainti mietitään tarkkaan

Perusteilla oleva valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo esittelee tulevaisuudessa esimerkiksi metsästystä, kalastusta, luonnontuotteiden keräilyä ja retkeilyä.

Yksi vaikuttava tekijä uuden museon sijaintia mietittäessä on matkailijapotentiaali ja ympäryskuntien tuki hankkeelle.

Esimerkiksi Pyhtäätä uuden museon sijoittumispaikaksi tukevat Kotka, Hamina, Virolahti, Miehikkälä, Loviisa ja Myrskylä. Projektipäälikkö Timo Kukko kuitenkin pohtii, muuttuuko tuki taloudelliseksi tueksi.

– Nyt pitää katsoa huolella, että emme tee valuvirhettä museon sijoittamisessa niin, että olemme sitten vaikeuksissa. On paljon suomalaisia museoita, jotka voisivat loistaa ja tehdä hienoa työtä, mutta ovat taloudellisesti niin ahtaalla, että elävät kädestä suuhun. Ei sellaista kannata lähteä synnyttämään tietoisesti.

Raha ei ratkaise kaikkea

Raha ei kuitenkaan yksin ratkaise kaikkea, kun uuden museon sijaintia mietitään.

Projektipäällikkö Timo Kukko nostaa esille kaksi näkökulmaa: halutaanko erä- ja luontoharrastusten pariin uusia suomalaisia, jotka tulisivat viikonloppukursille opettelemaan erätaitoja vai halutaanko museolla näyttää kansainvälisille matkailijoille, millainen maa Suomi on.

– Kumpikin tuo museolle sinänsä toimeentuloa, mutta ne ovat yhteiskunnan näkökulmasta erilaisia. Sen takia tämä on aika mutkikas juttu.

Helmikuun aikana museotyöryhmä valitsee lopullisesti ne kunnat, joille lähetään tarjouspyyntö. Alunperin toiseen vaiheeseen piti valita neljä kuntaa. Koska hakijoita oli ennakoitua enemmän, toiseen vaiheeseen saatetaan valita myös useampia kuntia.

Kukko arvelee, että jotkut kunnat voivat myös tarkempia keskusteluja käytäessä todeta, että rahkeet eivät riitäkään.

– Emme ole tuomassa rahaa korilla kantaen jostakin, jota ei ole olemassa. Olemme kysymässä, mikä kunta haluaa rahoittaa toimintaa.

Museon lopullisen sijainnin on tarkoitus selvitä vappuun mennessä.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

25 kuntaa kilpailee uudesta valtakunnallisesta museosta, joka esittelisi Suomen luontokulttuuria – hintalappu voi olla jopa 30 miljoonaa euroa

Pyhtää kaavailee uutta erä- ja luontokulttuurimuseota Kymijoen varrelle elämyskeskus Siriuksen viereen – kuntaa tuetaan museon paikaksi Venäjältä asti

Lue seuraavaksi