Lumi teki pääkaupunkiseudusta snoukkaleffojen unelmalokaation – poimimme parhaat kuvat Instagramista ja seurasimme kuvauspäivää Espoossa

Urbaanin snoukkaleffan kuvaamiseen kuuluu taistelu kaupunkitilasta ja loputon määrä lumitöitä.

Mies laskee kaidetta lumilaudalla.
Seurasimme lumilautaelokuvan kuvauksia Espoossa.

Päivä ei ala lupaavasti. Tarkoitus oli kuvata reilaamista käsikaiteella espoolaisen kerrostalon pihamaalla, mutta taloyhtiön asukkaat olivat eri mieltä.

Nyt täytyy improvisoida.

Uusi reilispotti löytyy tien toiselta puolelta kevyenliikenteenväylän varresta.

Lumityöt alkavat alusta.

Ensin täytyy tehdä vauhdinotto. Sitten nokka, josta voi hypätä kaiteelle.

Pakkasta on 15 astetta, ja lumi on kuivaa puuteria. Se ei luista hyvin.

Ohikulkevat nuoret katselevat uteliaina, ja vanhukset päivittelevät touhua tuohtuneina.

Että aikuiset miehet tekevät tällaista! Kaiteet kuluvat ja lumivallit tukkivat kulkuväylät, he sanovat.

Reilisessiot voisi tietysti tehdä myös laskettelukeskuksessa, mutta siinä ei olisi mitään uutta. Joku on tehnyt saman tempun samassa paikassa jo tuhat kertaa.

Nyt kuvataan urbaaniin laskemiseen keskittyvää elokuvaa.

Jos löytää uniikin spotin kaupungista ja keksii siihen sopivan tempun, voi ajatella, että kukaan ei ole tehnyt sitä aiemmin.

Anton Stennabb kuvaa ja ohjaa Helsingin lumilautailijoiden ensimmäistä kokopitkää elokuvaa. Roope Rautiainen ja Axel Thelen ovat käyttäneet aamupäivän kuvausspotin rakentamiseen. Kuva: Matti Myller / Yle

– Lumilautailussa on paljon muutakin kuin kilpailemista slopestylessä tai big airissa. Löytyy myös luovempi puoli, kaupungissa kameran kanssa, Axel Thelen kertoo.

Hän on yksi tulevan lumilautaelokuvan tähdistä.

Kansainväliseen levitykseen tähtäävän julkaisun on määrä saada ensi-iltansa loppuvuodesta ja tarjota näkyvyyttä kotimaisille lupauksille.

Kustakin lokaatiosta käytetään vain yksi otos

Helsingin lumilautailijat ry perustettiin loppuvuodesta 2019 edistämään laskemista pääkaupunkiseudulla. Mukana on monia ammattitaustaisia laskijoita, kuten Janne Lipsanen, Peetu Piiroinen ja Eero Ettala.

Seuran tavoitteena on innostaa uusia harrastajia lumilautailun pariin ja tuoda esiin lajin monipuolisuus.

Toiminnan ytimessä on junnuvalmennus. Laskuharjoituksia pidetään Talmassa ja kuivaharjoituksia trampoliinikeskuksessa.

Tänä talvena seura kuvaa ensimmäistä omaa elokuvaansa: Melter. Elokuvan ideana on esitellä lumilautailun välityksellä kaupunkeja sekä niiden arkkitehtuuria. Se osoittaa, että urbaanissa miljöössä on paljon laskettavaa.

Elokuvan tekeminen on aikaa vievää hommaa. Kuvauslokaation valmistelu voi edellyttää tuntien hikoilua lapion ja lumikolan varressa.

Yhden onnistuneen tempun kuvaamiseen voi mennä kokonainen päivä. Ja kustakin paikasta valmiiseen elokuvaan päätyy vain yksi otos.

Tänään kuvaamisesta ei tule mitään. Lumen pitää antaa kovettua yön yli, jotta vauhdit riittävät pitkään reiliin.

Huomenna on uusi päivä.

Myös ulkomaiset lautailuleffojen kuvausryhmät suuntaavat katseensa Helsinkiin

Aina lumitilanteen ollessa hyvä, juuri niin kuin nyt, Helsingissä liikkuu muitakin kotimaisia ja kansainvälisiä lumilautaelokuvien kuvausryhmiä.

– Täällä on paljon kuvauspaikkoja ja ihmiset suhtautuvat avoimesti kaupunkilautailuun, Janne Lipsanen sanoo.

Poimimme muutamia esimerkkejä kaupunkilaskemisesta Instagramista. Mukana on Helsingin lumilautailijoiden taidonnäytteitä, yhdysvaltalaislaskijoiden Zak Halen ja JP Walkerin videoita sekä Vansin lumilautatiimin raakaklippejä.