1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Joe Biden

Biden rikkoo pitkän perinteen: kieltää tiedusteluraportit "epävakaalta" ex-presidentti Trumpilta

Biden ei ottanut CBS:n haastattelussa kantaa siihen, pitäisikö Trump tuomita virkarikoksesta.

Joe Biden
Joe Biden
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on sanonut pitävänsä edeltäjäänsä vaarallisena ja arvaamattomanaMandel Ngan / AFP

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kieltää kansalliseen turvallisuuteen liittyvien tiedusteluraporttien lähettämisen entiselle presidentille Donald Trumpille.

Kaikki elossa olevat entiset presidentit Trumpia lukuun ottamatta saavat säännöllisesti tiedusteluraportit nähtäväkseen. The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan käytännön taustalla ovat kohteliaisuussyyt ja se, että nykyinen presidentti saattaisi kaivata neuvoja jossakin asiassa edeltäjältään.

Uutiskanava CBS:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Bidenilta kysyttiin suoraan, pitäisikö käytäntöä Trumpin kohdalla jatkaa.

– Mielestäni ei. Johtuen hänen epävakaasta käytöksestään, Biden sanoi.

Biden totesi pysyvänsä aiempien sanojensa takana, joiden mukaan hän pitää Trumpia vaarallisena ja arvaamattomana. Kysyttäessä mitä Biden pelkäisi tapahtuvan, jos Trump saisi tiedusteluraportit luettavakseen, presidentti kieltäytyi spekuloimasta.

– Mielestäni hänellä ei ole mitään tarvetta saada tiedusteluraportteja. Mitä hyötyä siitä muka olisi, paitsi että hän saattaisi vahingossa lipsauttaa jotakin?

Kongressin edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnassa on jo aiemmin kannatettu raporttien epäämistä Trumpilta. Valiokunnan puheenjohtaja, demokraattien Adam Schiff on sanonut, että Trumpin kaudella jotkut Yhdysvaltojen liittolaiset eivät todennäköisesti jakaneet Yhdysvaltojen kanssa tiedustelutietojaan, koska pitivät Trumpia epäluotettavana.

Presidentti Bidenilta kysyttiin CBS:n haastattelussa myös siitä, kannattaako hän Trumpin tuomitsemista virkarikoksesta. Trumpia syytetään kannattajiensa lietsomisesta kapinaan kongressitalon valtauksessa 6. tammikuuta.

– Kampanjoin vaaleissa helvetinmoisesti Trumpia vastaan, koska uskoin, että hän on kelvoton presidentiksi. En kuitenkaan istu enää senaatissa, ja virkarikosasia on senaatin päätettävissä.

Lue lisää:

Trump ei aio todistaa virkasyytekäsittelyssä

”Emme ole enää poissa näyttämöltä” – Biden kovisteli Venäjää ja linjasi Yhdysvaltain ulkopolitiikan aiempaa ärhäkämmäksi

USA:n edustajainhuone äänesti: Salaliittoteorioita levittävä kongressiedustaja ulos kahdesta komiteasta

Lue seuraavaksi