1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tanska hyväksyi suunnitelman valtavasta tuulivoimasaaresta – tuottaisi ihanneolosuhteissa moninkertaisesti Tanskan tarvitseman sähkömäärän

Kyseessä on Tanskan historian suurin rakennushanke.

tuulienergia
Tuulivoimapuisto Tanskan rannikon edustalla.
Tuulivoimapuisto Tanskan rannikon edustalla.AOP

Tanskan parlamentti on hyväksynyt suunnitelman keinotekoisen saaren rakentamiseksi Pohjanmereen. Saaren ympäristöön luotaisiin valtava tuulivoimakeskus, joka sisältää satoja voimaloita.

Pohjanmereen, 80 kilometrin päähän Jyllannin niemimaasta rakennettava saari toimisi myös tuulienergian keskuksena. Sen kautta kulkisivat voimalinjat, jotka yhdistäisivät usean maan tuulivoiman tuotannon.

Saaren yhteyteen on määrä rakentaa 200 – 600 "ennennäkemättömän kokoista" tuulivoimalaa, joiden lavat pyörisivät jopa 260 metrin korkeudessa.

Kun laitos valmistuu, sen tuotantopotentiaali on 10 gigawattia sähköä. Sähkömäärä riittäisi kymmenen miljoonan eurooppalaisen kotitalouden tarpeisiin.

Tämä luku tosin on teoreettinen, sillä se edellyttäisi olosuhteita, jossa koko voimala toimisi maksimiteholla. Tällaisia olosuhteita on äärettömän harvoin ja silloinkin vain hetkellisesti.

Käytännössä tuulivoimalat tuottavat sähköä keskimäärin 35 prosenttia enimmäispotentiaalista. Tälläkin tavoin arvioiden uusi tuulivoimakompleksi kattaisi suunnilleen koko Tanskan sähköntarpeen.

Tanskassa on 5,8 miljoonaa asukasta, joten tuotannosta suurin osa vietäisiin ulkomaille. Tanskassa on jo nyt runsaasti tuulivoiman tuotantoa, ja olemassaolevat voimalat kattavat jo puolet (siirryt toiseen palveluun)sen sähköntarpeesta.

Vetyenergiaa tuulesta

Osa sähköstä käytettäisiin vedyntuotantoon. Vetyä voitaisiin käyttää esimerkiksi laivaliikenteen polttoaineena.

Rakennushanke on Tanskan historian suurin. Saaren laajuus olisi 12 hehtaaria, mikä vastaa suunnilleen 18:aa jalkapallokenttää.

Hankkeen seuraavat vaiheet ovat ympäristövaikutusten arviointi sekä investoijien kanssa käytävät neuvottelut. Kustannusarvio on 210 miljardia Tanskan kruunua, eli 28 miljardia euroa.

Rakennustyön toivotaan pääsevän käyntiin vuonna 2026 ja saari olisi valmis vuosien 2030 ja 2033 välillä.

Tanskan parlamentti on hyväksynyt myös toisen, pienemmän tuulivoimakeskuksen rakentamisen Itämereen. Se sijoitetaan Bornholmin saaren lähelle ja sen sähköntuotantokapasiteetti on kaksi gigawattia.

Tuulivoiman massiivinen lisärakentaminen liittyy Tanskan viime kesänä hyväksymään ilmastopolitiikkaan, jonka mukaan maan hiilidioksidipäästöjä leikataan 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.

Katso saarihankkeen esittely tästä (siirryt toiseen palveluun).

7.2. klo 13.55 Täsmennetty tuulivoimaloiden sijoitusta. Ne sijoitetaan saaren ympäristöön.

10.2. klo 11.55 Uutiseen lisätty huomautus, että voimalan maksimiteho on teoreettinen. Todellisuudessa sähköä syntyisi vähemmän.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi