Hyppää sisältöön

"Jatkamme kunnes saamme demokratian" – Myanmarissa tuhannet kokoontuvat toista päivää vastustamaan sotilasvallankaappausta

Internet-yhteydet ovat poikki ympäri maata, mutta uusimpien tietojen mukaan Yangonissa yhteydet toimivat jälleen.

Tuhansia Myanmarin sotilasvallankaappausta vastustavia mielenosoittajia on jälleen lähtenyt maan suurimman kaupungin Yangonin kaduille.

Uutistoimisto AFP:n ja Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan paikalla oli paljon mellakkapoliiseja ja poliisiajoneuvoja. AFP kirjoittaa, että joukot olivat varautuneet myös vesitykein.

– Jatkamme ja vaadimme niin kauan kunnes saamme demokratian. Alas sotilasdiktatuuri, mielensoittaja Myo Win, 37, sanoi AFP:lle.

AFP:n mukaan mielenosoittajien banderolleissa luki sotilasdiktatuuria vastustavia viestejä. Monet mielenosoittajat nostivat ylös kolme keskimmäistä sormea, mistä on tullut armeijan vallankaappauksen vastainen symboli. Myös Thaimaassa on mielenosoituksissa käytetty vastaavaa ilmaisua.

Symboli on peräisin fiktiivisistä Nälkäpeli-kirjoista ja -elokuvista, joissa kansalaiset vastustavat julmaa diktatuuria.

– Taistelemme loppuun saakka. Seuraava sukupolvi voi saada demokratian, jos päätämme sotilasdiktatuurin, mielenosoituksiin osallistunut 18-vuotias opiskelija Ye Kyaw sanoi AFP:lle.

Sunnuntain mielenosoituksissa ei ole toistaiseksi raportoitu merkittävistä väkivaltaisuuksista. Uutistoimisto Reuters kuitenkin kertoo, että kaakkoisessa Myawaddyn kaupungissa ammuttiin laukauksia kun poliisi hajotti mielenosoituksen. Mahdollisista loukkaantumisista ei ole tietoa.

Mielenosoittajat marssivat Yangonissa lauantaina. Kuva: Ye Aung Thu / AFP

Internet-yhteydet poikki

Armeija on sulkenut myös maan internet-yhteydet. Qatarilaismedia al-Jazeera kirjoittaa, että yhteyksien katkaiseminen on johtanut suurempaan paineeseen vastustaa vallankaappausta.

Reuters kertoo, että sunnuntaina internet-yhteydet on palautettu ainakin Yangoniin, yli vuorokausi katkaisun jälkeen.

Aiemmin sotilasjuntta oli jo tukkinut pääsyn Twitteriin ja Instagramiin. Myös Facebook on nyt Myanmarissa kielletty, kertoo BBC.

Myanmarin asevoimat kaappasivat vallan maanantaina ja pidätti maan vaaleissa valitun johtajan Aung San Suu Kyin.

Nälkäpeli-kirjoista tuttu kolmen sormen tervehdys on noussut Myanmarissa mielenosoittajien symboliksi. Kuva Yangonin mielenosoituksesta lauantaina. Kuva: Lynn Bo Bo / EPA

Juttua päivitetty lisätiedoin klo 10.28.

Lue lisää:

.
.