Kiina-mielinen Twitter-viesti oli liikaa – Jenni Chen-Ye jättää vihreiden valtuustoryhmän Vantaalla

Aiemmin Chen-Ye hämmensi kokoomuspiirejä Kiina-kytköksillään.

– Ymmärrän, että olen asettanut sanani harkitsemattomasti. Haluan antaa vihreille rauhan työskentelylle, Jenni Chen-Ye kirjoittaa verkkosivuillaan. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Valtuutettu Jenni Chen-Ye on eronnut Vantaan vihreästä valtuustoryhmästä. Eroamiseen johti Kiinan ihmisoikeuksiin liittyvät näkökannat, joita Chen-Ye toi esille Twitterissä perjantaina.

Sittemmin poistetussa viestissä Chen-Ye kirjoitti muun muassa, että neutraali suhtautuminen Kiinan kipeisiin asioihin ei ole huono vaihtoehto. Päivitys voidaan nähdä kommenttina pääministeri Sanna Marinin (sd.) keskiviikkoiseen Twitter-viestiin, jossa hän tuomitsi Kiinan ihmisoikeuspolitiikan uiguurien kohtelussa.

Myöhemmin Chen-Ye kertoi Twitterissä poistaneensa kommentin ja totesi ilmaisseensa itseään väärin.

Vantaan vihreät kertoi sunnuntaina Chen-Yen erosta. Samalla se ilmoitti, ettei aseta Chen-Yetä ehdolle kuntavaaleissa eikä suosita jäsenyhdistyksilleen Chen-Yen hyväksymistä jäseneksi.

Vantaan vihreiden mukaan Jenni Chen-Ye liittyi joulukuussa ryhmän jäseneksi pitkän molemminpuolisen harkinta-ajan jälkeen ja sitoutui kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja demokratiaa.

– Chen-Yen viime päivien harkitsemattomien ulostulojen jälkeen emme näe yhteistyölle enää mahdollisuuksia, toteaa valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Chen-Ye kertoo omalla verkkosivullaan (siirryt toiseen palveluun), että asiaa harkittuaan on itse päättänyt erota Vantaan vihreästä valtuustoryhmästä ja jatkaa sitoutumattomana valtuutettuna.

Osallistui aiemmin Kiina-mielisen yhdistyksen toimintaan

Kiinalaissyntyinen Chen-Ye muutti Suomeen viisivuotiaana vanhempiensa kanssa. Reilu vuosi sitten hän aiheutti hämmennystä kokoomuksessa, jota hän silloin edusti Vantaan kaupunginvaltuustossa.

Yle paljasti silloin, että Chen-Ye on osallistunut Kiina-mielisen yhdistyksen toimintaan Suomessa. Yhdistys kuuluu Kiinan ympäri maailmaa toimivaan vaikuttamisverkostoon, jonka tarkoitus on tutkijoiden mukaan ajaa Kiinan etuja ja vaientaa supervallan arvostelua.

Lue myös: