Hyppää sisältöön

Pappisvirasta pidätetty Kai Sadinmaa vaatii oikaisua Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta

Tuomiokapituli pidätti Sadinmaan pappisvirasta 20. tammikuuta puoleksi vuodeksi.

Kai Sadinmaan mukaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätös on hoidettu hallinnollisesti väärin ja hänen oikeusturvaansa rikottu. Arkistokuva. Kuva: Mikko Koski / Yle

Pastori Kai Sadinmaan vaatii oikaisua Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilta. Hän vaatiin tuomiokapitulin 20. tammikuuta tekemän määräaikaisen pappisvirasta pidättämisen kumoamista. Sadinmaa jättää asiakirjat Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin maanantaina.

Tuomiokapituli pidätti pastori Sadinmaan pappisvirasta kuuden kuukauden ajaksi. Päätökselle annettiin myös lisävaatimus: jos Sadinmaa ei ole pappisvirasta pidättämisen aikana pyytänyt eroa pappisvirasta tai osoittanut tahtovansa pysyä kirkon tunnustuksessa, tuomiokapituli määrää hänet menettämään pappisvirkansa.

Päätöksen taustalla ovat muun muassa Sadinmaan puheet ja kirjoitukset, joissa hän on kieltänyt evankelis-luterilaisen kirkon opetuksen pappisvirasta. Opetuksella viitataan kirkon kantaan esimerkiksi samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä.

Sadinmaan mukaan päätös on hoidettu hallinnollisesti väärin ja hänen oikeusturvaansa rikottu. Asian esittelijänä toimi piispa Teemu Laajasalo, joka on Sadinmaan mielestä esteellinen asiassa. Sadinmaa pitää Laajasaloa asianosaisena, koska tehty päätös koskee välittömästi hänen suhdettaan Sadinmaahan, joten jonkun muun olisi pitänyt esitellä asia.

Sadinmaa sanoo, ettei häntä ole kuultu riittävästi ennen päätöksentekoa.

– Tässä ei ole lopulta kyse teologiasta vaan siitä, että olen ollut kivi kirkon johtajien kengässä. Olen astunut heidän liikavarpailleen ja arvostellut piispoja, erityisesti Laajasaloa. Tämä on arvovaltakysymys, ei teologinen kysymys. Häiriköivä pappi pitää saada kuriin, hän sanoo.

Yle ei tavoittanut sunnuntai-iltana piispa Teemu Laajasaloa.

Sadinmaan puolesta on perustettu Kirkon sallittava kriittiset äänet -ryhmä. Ryhmä on koonnut adressin (siirryt toiseen palveluun), joilla vedotaan Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, piispoihin ja kirkon päättäjiin. Ryhmä toivoo, että kurinpidollisista toimista luovuttaisiin ja luotaisiin puitteet vuoropuhelulle ja erilaisille teologisille argumenteille.

– En luovu pappeudestani taistelematta. Puheitani en silti tule perumaan. Jos minulla ei ole tilaa kirkossa tällaisena kuin olen, niin sille ei voi sitten mitään, Sadinmaa sanoo. Hän on toiminut evankelis-luterilaisen kirkon pappina 26 vuotta.

Lue myös: