Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri George Shultz on kuollut

Ulkoministerinä Shultz kävi Suomessa viisi kertaa.

George Shultz (etualalla) tapaamassa presidentti Barack Obamaa Valkoisessa talossa vuonna 2009. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri George Shultz on kuollut. Asiasta kertoo ajatushautomo Hoover Institution (siirryt toiseen palveluun), jonka toiminnassa Shultz oli tiiviisti mukana.

Hän oli kuollessaan 100-vuotias.

Shultz toimi presidentti Ronald Reaganin valtakaudella Yhdysvaltain ulkoministerinä vuosina 1982 – 1989. Tuona aikana hän vieraili Suomessa ainakin viisi kertaa, kertoo Politiikasta-lehti. (siirryt toiseen palveluun)

80-luvun lopulla Yhdysvallat ja Neuvostoliitto kävivät aserajoitusneuvotteluja, joiden johdosta Shultz usein vieraili Moskovassa. Suomi sijaitsi sopivasti matkan varrella ja Shultzilla oli tapana pysähtyä Helsinkiin valmistautuakseen neuvotteluihin.

Yhdysvaltain neuvottelijat olivat kiinnostuneita Suomen näkemyksistä ja he tapasivat usein Suomen ulkopoliittista johtoa, muiden muassa presidentti Mauno Koivistoa.

Reaganin ja Shultzin kaudella Yhdysvaltain suhteet paranivat Mihail Gorbatšovin johtamaan Neuvostoliittoon.

Ulkoministerikautensa jälkeen Shultz toimi myös presidentti George W. Bushin neuvonantajana. Shultz oli myös aktiivinen liike-elämässä.

Korjattu 8.2. klo 12.17 Schultzin nimi oikeaan muotoon, Shultziksi.