Hyppää sisältöön

Estonia-dokumentin kuvannut parivaljakko vapautettiin hautarauhan rikkomista koskevista syytteistä

Syyttäjä oli vaatinut kahdelle syytteessä olevalle miehelle ehdollista vankeustuomiota ja päiväsakkoja.

Göteborgin käräjäoikeus antoi maanantaina päätöksen Estonia-autolautan hautarauhan rikkomisesta. M/S Estonia arkistokuvassa Tallinnan satamassa. Kuva: Li Samuelson / EPA

Göteborgissa käräjäoikeus on vapauttanut syytteistä Estonian hautarauhan rikkomisesta syytetyn parivaljakon.

– Tuntui epämiellyttävältä olla syytettynä rikoksesta. Tänään olen iloinen ja toivon, että tässä oli prosessin loppu. Aiemmin kuitenkin vastapuoli on sanonut olevansa valmis menemään pidemmälle, sanoi Linus Andersson, toinen syytetyistä, Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.

Hautarauhalakia käsiteltiin nyt oikeusjutun yhteydessä Ruotsissa ensimmäistä kertaa. Syyttäjän odotetaan valittavan tuomiosta.

Tuomioistuin yhtyi puolustuksen näkemykseen, että hautarauhalaki ei koskenut syytettyinä olleita kuvaaja Anderssonia ja dokumentaristi Henrik Evertssonia, koska nämä toimivat Saksaan liputetulta sukellusveneltä käsin. Saksa ei ole allekirjoittanut hautarauhasopimusta.

Sukelluksen tuloksena tv-dokumentti

Dokumentaristi Henrik Evertssonin johtama ryhmä lähetti sukellusrobotin hylylle syksyllä 2019. Viime syksynä esitetyssä tv-dokumentissa kerrottiin tietoja hylyn kyljessä olevasta reiästä.

Syyttäjän mukaan Evertsson ja vedenalaisesta kuvauksesta vastannut Linus Andersson rikkoivat Ruotsin allekirjoittamaa ja lainsäädäntöönsä sisällyttämää sopimusta Estonian hautarauhasta, olivatpa motiivit kuinka ylevät tahansa.

Syyttäjä Helene Gestrin oli vaatinut kaksikolle ehdollista vankeustuomiota ja päiväsakkoja.

Evertsson puolusti oikeudessa sukelluksia hylylle lisätiedon tarpeella autolautan uppoamisen syistä.

Kaksikon asianajaja on myös korostanut, että dokumenttiryhmä lähti matkaan saksalaisella aluksella satamasta Saksassa. Koska Saksa ei ole allekirjoittanut kansainvälistä sopimusta Estonian hautarauhasta, ryhmä oletti, ettei se tee mitään laitonta.

Ennen tuomion julkistamista Andersson oli arvioinut Ruotsin yleisradioyhtiölle SVT:lle mahdollista tuomiota.

– Ennakkoaavistukseni on, että meidät tuomitaan, mutta saman tien vapautetaan.

Toisin kävi.

Mahdollisia tulevia toimenpiteitä kartoitetaan

Tv-dokumentissa esitetyt tiedot hylyn kyljessä olevasta reiästä on johtanut siihen, että hautarauhalakia ollaan Ruotsissa muuttamassa siten, että uudet tutkimussukellukset hylylle olisivat mahdollisia. Nykyinen laki sallii sukellukset vain joko hylyn peittämiseksi tai ympäristönsuojelusyistä.

Viron, Suomen ja Ruotsin tutkintaviranomaiset sopivat joulukuussa kartoittavansa mahdollisia tulevia toimenpiteitä. Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan päätös siitä, ovatko vedenalaiset tutkintatoimet välttämättömiä, on lippuvaltio Viron käsissä. Viro myös ratkaisee mahdollisten tutkintatoimien toteuttamisen, Otkes tiedotti joulukuussa.

Estonia-dokumenttiryhmä on antanut materiaaliaan myös onnettomuustutkijoiden käyttöön.

Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut autolautta Estonia upposi syyskuussa 1994. Haverissa kuoli 852 ihmistä, heistä suurin osa ruotsalaisia.

Lue Lisää:

.
.