Hyppää sisältöön

Ruotsin akkutehdastyömaan ryppäästä levinnyt jo 24 tartuntaa Suomeen – THL: Noin puolella työmaalla sairastuneista virusmuunnos

Valtaosa Skellefteåån liittyvistä tartunnoista on todettu Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Ylilääkäri pelkää, että tartuntoja on luvassa vielä lisää.

Tornion vt. johtava lääkäri Jukka Ronkainen
Tornion johtavan lääkärin mukaan kaikki akkutehtaalta tulleet halutaan testata
Tekijät

Suomessa on todettu maanantai-iltapäivään mennessä 24 koronatartuntaa, jotka liittyvät Ruotsin Skellefteån akkutehdastyömaan koronaryppääseen.

– Ruotsista tulleilla on todettu 20 tartuntaa. Lisäksi tietoon on tullut neljä jatkotartuntaa, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila maanantaina kello 16.30.

Eniten tartuntoja on todettu Keski-Pohjanmaan alueella.

– Keski-Pohjanmaalla tartuntoja on ollut jo aiemmin, mutta niitä ei osattu yhdistää tähän, koska tieto brittimuunnokseen liittyvästä epidemiasta saatiin vasta perjantaina, Taskila kertoo.

Tartuntoja on lisäksi todettu Lapin, Länsi-Pohjan, Pohjois-Pohjanmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Vaasan ja HUSin alueilla.

Eilen sunnuntaina kerrottiin, että testeissä oli todettu 10 tautitapausta.

Skellefteåssa mukana parikymmentä suomalaista yritystä

Jyri J. Taskila kertoo, että Skellefteån työmaalla on mukana parikymmentä suomalaista yritystä. Yritysten nimiä Taskilalla on 23.

– Yritykset on saatu kohtalaisen kattavasti kiinni. Länsi-Pohjassa kaikki on jo kontaktoitu. Lapin sairaanhoitopiirissä asia on osin kesken, hän sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan yritykset ovat jo tiedottaneet suurimmalle osalle työntekijöistä altistumisista ja ohjanneet heidät testeihin.

Lisäksi tartuntatautiviranomaiset tulevat olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin henkilöihin, jotka ovat viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana työskennelleet Northvoltin akkutehtaalla.

Northvoltin tehtaalla Skellefteåssa työskentelee 1100 työntekijää eri puolilta maailmaa. Tehtaalla työskentelee myös noin 200 suomalaista.

Skellefteåssa ja siellä sijaitsevalla Northvoltin akkutehtaan työmaalla Ruotsissa työskentelee 1100 työntekijää eri puolilta maailmaa. Kuva: Tiina Paju / Yle

Ruotsin akkutehtaalla koronaepidemia on levinnyt voimakkaasti: noin tuhannesta työntekijästä 150 on todettu koronapositiiviseksi ja 27 niistä on virusmuunnosta.

Haaparannalla oli perjantaina ruuhkaa

Tornion johtavan lääkärin Jukka Ronkaisen mukaan perjantai oli Haaparannalla "erittäin ruuhkainen päivä".

– Kadut tukkeutuivat ja kaupat olivat täynnä suomalaisia. Että kuinka paljon sieltä sitten tuottiin sitä brittimuunnosta tänne.

Ronkainen muistuttaa, että koronatesti Suomen ja Ruotsin rajalla on ollut vapaaehtoinen. Kaikki Skellefteån akkutehdastyömaalta saapuvat pyritään tavoittamaan ja asettamaan karanteeniin.

– Osahan on voinut ylittää rajan pysähtymättä testiin, mutta he, jotka ovat tulleet testiin, heihin meillä on yhteystiedot. Nyt työnantajan kautta pyritään jäljittämään kaikki, että heidät saataisiin käymään testissä.

Keski-Pohjanmaalla pelätään, että tartuntoja tulee vielä lisää

Skellefteåån jäljitettyjä tartuntoja on todettu maanantaina Keski-Pohjanmaalla jo 10.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan nyt on olemassa pelko, että virusmuunnos leviää alueelle.

– Tässä on riski, että tarttuvampaa virusta on tullut jo Suomeen asti.

Eilen sunnuntaina koronatartunta todettiin neljällä Ruotsin akkutehdastyömaalta palanneella keskipohjalaisella. He ovat parista alueen yrityksestä.

Kuusi muuta tartuntaa on todettu viikon sisällä. Infektioylilääkäri ennustaa, että tartunnat eivät jää tähän, sillä työtekijöiden lähipiiriä on altistunut.

– Jatkotartuntoja tulee varmasti lisää, uskoo Rahkonen.

Ennen Ruotsin tuliaisia Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä oli todettu kaikkiaan 179 koronatartuntaa. Nyt lisänä tullut kymmenen tartunnan rypäs on isoin yhdestä paikasta lähtenyt ketju.

Lue lisää:

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen painottaa, että tärkeintä on, että ihmiset hakeutuvat myös kotipaikkakunnallaan testiin, vaikka olisivat jo kertaalleen akkutehtaalla tai rajalla testissä käyneet.

Salmisen mukaan nyt ei kannata odotella tuloksia, onko kyseessä virusmuunnos.

– Tässä ei kannata odottaa selvittelyä, vaan lähteä siitä, että on täysin mahdollista, että heillä se muunnos on.

THL:n Ruotsista saamien tietojen mukaan akkutehtaan covid-19-tautiin sairastuneista ruotsalaisista puolella on virusmuunnos. Salmisen mukaan tehtaalla altistuneet täytyy asettaa karanteeniin.

– Ilman muuta ne, jotka alueelta palaavat ja riski tartunnalle voi olla, niin karanteenia tulee käyttää kuten aina normaalisti. Sitten lähipiirejä ja kontakteja täytyy tarkemmin selvittää ja katsoa pitääkö ihmisiä sielläkin karanteeniin osoittaa.

Varotoimiin ryhdytty

Soitessa selvitetään parhaillaan, paljonko keskipohjalaistyöntekijöitä akkutehtaalla on töissä. Varotoimiin on ryhdytty ja työnantajiin ollaan yhteydessä.

– Olemme määränneet tartuntalain mukaiseen karanteeniin tähän mennessä 20 tehtaalla työskennellyttä ihmistä, vaikka heillä ei ole todettu koronaa, kertoo infektioylilääkäri.

Toistaiseksi virusmuunnosta ei ole tartunnoista löydetty. Testejä on lähetetty Helsinkiin virusmuunnoskartoitusta varten. Tuloksia saatanee tällä viikolla.

Tehtaalla tulleista suomalaistyöntekijöillä on todettu positiivisia koronatuloksia Keski-Pohjanmaan lisäksi Lapissa sekä Länsi-Pohjassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen sairaanhoitopiirit pitävätkin yhteisen palaverin vielä tänä iltana Ruotsin tartuntaryppäästä vaikutuksista ja varotoimista.

Korjattu 8.2. kello 13.38: Arvio virusmuunnostapausten määrästä tehtaalla perustuu THL:n Ruotsista saamiin tietoihin.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin kello 23 saakka.

.
.