Hyppää sisältöön

Amfibiokonetta kehittänyt Atol Avion hakeutui konkurssiin

Koneen keksijä Markku Koivurova sanoo, että koneen tarina ei lopu yhtiön konkurssiin.

Kuvassa Atolin suunnittelija ja rakentaja Markku Koivurova lentää Lapin taivaalla. Kuva on keväältä 2018. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Suomalainen lentokonevalmistaja Atol Avion Oy on hakeutunut konkurssiin.

Osakkailleen toimittaman tiedotteen mukaan yhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen reilu viikko sitten.

Yritys hakeutui velkasaneeraukseen viime syksynä ja pyrki vielä sen jälkeen löytämään rahoitusta muun muassa osakeannilla.

Yhtiön tavoitteena oli jatkaa toimintaa amfibiolentokoneen prototyypin valmistamiseksi.

Atol Avionin amfibiokone tuhoutui koelennolla Rovaniemellä heinäkuussa 2018. Yritys siirsi toimintansa Rovaniemeltä Jämsän Halliin viime marraskuussa.

Atol Avion Oy perustettiin vuonna 2012.

Yhtiö loppuu, lentokoneen tarina ei?

Yhtiön konkurssi ei kuitenkaan tarkoita sitä, että amfibiolentokoneen tarina päättyy, vakuuttaa koneen kehittänyt Markku Koivurova.

– Onhan se [konkurssi] haikeaa. Olimme niin lähellä maalia ja se tapahtui tässä vaiheessa. Vaikka Atol Avion Oy lakkaa firmana olemassa, Atol-ambifibiokoneen tarina jatkuu. Koneen tuoteoikeudelle on tiedossa ainakin yksi ostaja, ja siitä voi tulla jopa kilpailua, Koivurova kertoo.

Koivurovan mukaan koneen tekniset suunnitelmat ehdittiin saada valmiiksi ennen yrityksen ajautumista vararikkoon.

– Koneen tyyppihyväksyntä oli loppusuoralla. Tyyppihyväksyntä maksaa yleensä yli 10 miljoonaa euroa ja me olemme päässeet siihen pisteeseen noin viidellä miljoonalla eurolla. Siihen sisältyy tosi paljon hikipääomaa.

Lue myös:

.
.