1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Nohynek: tiedot Astra Zenecan rokotteen huonosta tehosta huolestuttavat – WHO julkistaa torstaina suosituksen Astra Zenecan käytöstä

WHO:n ohjeistus vaikuttaa myös Suomen rokotussuunnitelmaan.

koronavirus
Hanna Nohynek
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek odottaa lisää tietoja Astra Zenecan rokotteen tehosta.Antti Lähteenmäki / Yle

Koronaviruksen Etelä-Afrikan muunnos aiheuttaa huolta maailmalla. Etelä-Afrikassa löydettiin joulukuussa koronaviruksen virusmuunnosta, joka on koronan aiempaa versiota herkemmin tarttuva.

Julkisuuteen vuotaneen artikkelin mukaan kansanrokotteeksi ympäri maailmaa ajateltu Astra Zenecan rokote antaisi osittain rajallisen suojan muunnosta vastaan.

Asia mietityttää myös Suomessa. Myös täällä muita rokotteita helpommin säilyvästä Astra Zenecan rokotteesta on toivottu isojen ihmismassojen rokotetta.

– Onhan tämä huolestuttava uutinen. Meidän pitää kuitenkin ensin ymmärtää rokotteesta tehty tutkimusdata ja se, kuinka paljon rokotteen teho sen mukaan on alentunut, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek.

Nohynek muistuttaa, että tällä hetkellä asiasta puhutaan puutteellisin tiedoin.

Tieteellinen artikkeli Astra Zenecan rokotteen tehosta Etelä-Afrikan virusmuunnokseen julkaistaan myöhemmin tällä viikolla arvostetussa Cell-tiedejulkaisussa.

WHO julkistaa torstaina suosituksen Astra Zenecasta

Toistaiseksi vuotaneiden tietojen mukaan tutkimus tehtiin nuorilla aikuisilla, joilla koronaviruksen aiheuttama vakava tauti on erittäin harvinainen. Alustavien tietojen mukaan Astra Zenecan rokotteen teho olisi alentunut estämään lievää ja keskivaikeaa tautimuotoa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n rokotussuositustyöryhmä käsitteli Astra Zenecan rokotteen tehoa ja Etelä-Afrikan virusmuunnosta tänään maanantaina kokouksessaan. Myös Hanna Nohynek osallistui siihen.

– Kokouksessa käsiteltiin Astra Zenecan rokotussuositusta. Sitä vielä hieman viilataan ja se vaatii WHO:n pääjohtajan allekirjoituksen. Suositus julkistetaan torstaina.

Vasta tarkemman tutkimustiedon jälkeen voidaan tehdä päätöksiä adenovirusvektorirokotteen käytöstä rokotusohjelmissa.

– Koronaviruksessa on tapahtunut satoja, ellei tuhansia muunnoksia, joilla ei ole suojan kannalta merkitystä. Nyt on ilmeisesti tapahtunut muutos siinä osassa virusta, että sillä olisi rokotesuojan kannalta merkitystä, Hanna Nohynek kertoo ja viittaa Etelä-Afrikan muunnokseen.

Suomessa Etelä-Afrikan virusmuunnosta vain vähän

Etelä-Afrikka on ilmoittanut toistaiseksi keskeyttävänsä Astra Zenecan rokotteen käyttämisen rokotusohjelmassaan. Suomessa vastaavanlaista päätöstä ei vielä ole nähty tarpeelliseksi tehdä.

– Suomessa on hyvin vähän tavattu Etelä-Afrikan virusmuunnosta. Täällä on tavattu enemmän Iso-Britannian varianttia, ja sitä kohtaan rokotteen teho on hyvä. Mutta jos meillä Etelä-Afrikan variantti lisääntyy, silloin tämä on huolen aihe, Nohynek sanoo.

THL:n nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Suomessa on 5. helmikuuta mennessä löydetty 17 Etelä-Afrikan muunnosvirustartuntaa.

Nohynek muistuttaa, että aiemmin myös Modernan rokotteen on todettu toimivan hieman huonommin Etelä-Afrikan virusmuunnokseen. Toistaiseksi asiantuntijoilla ei ole yksimielisyyttä siitä, onko tehon alenemalla käytännön vaikutusta.

Etelä-Afrikan oli alunperin määrä ottaa Astra Zenecan rokote käyttöön tänään ja aloittaa rokottamalla terveydenhuollon ammattilaisia. Maa oli vastaanottanut vastikään Intiasta noin miljoona annosta Astra Zenecan rokotetta.

Hanna Nohynekin mukaan Etelä-Afrikka ei kuitenkaan ole luopunut kokonaan Astra Zenecan käytöstä. Astra Zenecaa ei tällä hetkellä anneta terveydenhuollon ammattilaisille, ja maahan on perustettu työryhmä, joka miettii parhaillaan, kenelle rokotetta tulisi antaa.

– Etelä-Afrikka on siinä mielessä erilaisessa tilanteessa kuin moni muu keskitulotason maa, että heillä on useita rokotteita käytössä. Monelle köyhälle maalle ei ole muuta tällä hetkellä tulossakaan, että siinä mielessä ollaan hyvin perimmäisten kysymysten äärellä.

Astra Zenecan rokote säilyy tavallisessa jääkaapissa, joten sen kuljettaminen ja rokotusten antaminen on muita rokotteita helpompaa myös köyhissä maissa.

– Tästä näkökulmasta ajatellen on huolestuttavaa, jos rokotteen teho ei olisikaan niin hyvä, pohtii THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Päivitetty 8.2. klo 20.20 tieto siitä, että WHO julkaisee suosituksensa torstaina. Tieto korjattu myös otsikkoon. Lisätty Nohynekin kommentti siitä, että Etelä-Afrikassa on perustettu työryhmä pohtimaan rokotteen käyttöä maassa.

Huolestuttaako rokotteiden teho sinua? Voit keskustella aiheesta 9.2. klo 23:een asti.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Katso, miten koronaviruksen muunnokset leviävät ja mitä ne aiheuttavat – selvitimme, mitä mutaatioista nyt oikeasti tiedetään

Lue seuraavaksi