1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yleistä

Lue tästä Pohjois-Karjalan koronapäivitykset 23.11.2020–29.1.2021

Yleistä

29.1. klo 13.51 Ilomantsin tartuntaketju on saatu hallintaan

Ilomantsissa on onnistuttu estämään koronaviruksen brittimuunnoksen leviäminen.

Tällä viikolla paikkakunnalla on todettu vain yksi uusi tartunta. Siun sote on testannut kaikki virukselle altistuneet ja testit on tarkoitus uusia ennen karanteenin päättymistä. Kaikkiaan Ilomantsin tartuntaketjussa on varmistunut 22 tartuntaa.

27.1. klo 15.43 Siun soten alueella on annettu lähes 6 000 koronarokotetta

Siun soten alueella on tähän mennessä annettu 5 982 koronarokotetta.

Ensimmäisen rokoteannoksen ovat saaneet kaikki koronapotilaiden ja koronanäytteiden kanssa työskentelevät sekä infektiovastaanottojen henkilöstö. Näillä ryhmillä käynnissä on toinen rokotuskierros.

Ensimmäiset rokotukset saadaan päätökseen myös ikäihmisten asumispalveluyksiköissä tällä viikolla.

Seuraavaksi käynnistyvät 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien rokotukset. Rokotusten aikataulu riippuu rokotteiden saatavuudesta. Tämänhetkisen arvion mukaan rokotukset päästään aloittamaan helmikuussa.

27.1. klo 11.07 Niiralassa koronatestaus jatkuu – haaviin jäänyt yksittäisiä tautitapauksia

Tohmajärven Niiralassa rajanylittäjät on ohjattu koronatestiin jo parin viikon ajan.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Siun sote testaa rajanylittäjiä viikon jokaisena päivänä. Testaajat ovat paikalla päiväsaikaan.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen odottaa, että valtioneuvosto antaa vielä tarkempi ohjeita esimerkiksi matkustajien testiin ohjaamiseen. Tällä hetkellä testaus on rajanylittäjille vapaaehtoinen.

Niiralassa käytössä on antigeenitesti, jonka tulos selviää nopeasti. Tulos ei kuitenkaan ole täysin luotettava, joten positiiviset tapaukset varmistetaan vielä tarkemmalla PCR-testillä.

Kahden viikon aikana rajalla on todettu yksittäisiä vahvistettuja koronatartuntoja. Tartunnan saaneet ihmiset on määrätty karanteeniin.

26.1. klo 7.00 Helposti tarttuvaa virusmuunnosta löytynyt Ilomantsista

Britanniassa kehittynyt koronan entistä ärhäkämmin leviävä virusmuunnos on löytänyt tiensä Pohjois-Karjalaan.

Siun sote kertoo, että Ilomantsissa tammikuussa todetut koronavirustartunnat ovat paljastuneet uudeksi virusmuunnokseksi.

Ilomantsin ryppäässä on varmistettu 21 koronavirustartuntaa.

Tartunnat ja altistumiset ovat pääosin tapahtuneet perhepiirissä, mutta niihin on liittynyt myös laajempia altistumisia Ilomantsin peruskoulussa. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Tartunnan alkuperä on selvitetty ja se on muualla Suomessa.

Siun sote järjestää koronavirustestit kaikille Ilomantsin tartuntaryppäässä viimeisen kahden viikon aikana altistuneille henkilöille. Testit otetaan tiistaina ja keksiviikkona.

25.1. klo 14.50 Joukkoaltistusten vuoksi karanteeniin noin sata

Pohjois-Karjalassa on asetettu noin sata ihmistä karanteeniin viikonlopun joukkoaltistusten vuoksi.

Siun sote -kuntayhtymä tiedotti lauantaina altistumisista Joensuun yhteiskoulun lukiossa, Jukolan päiväkodissa ja peruskoulussa Ilomantsissa. Kaikki koronavirukselle altistuneet on nyt tavoitettu.

Näihin altistumisiin liittyviä uusia tartuntoja ei tullut tietoon viikonvaihteessa. Muita uusia koronatartuntoja on maanantaina vahvistettu Pohjois-Karjalassa kaksi, molemmat Joensuussa.

Kaikkiaan maakunnassa on tällä hetkellä karanteenissa noin 230 ihmistä.

Tartuntoja Pohjois-Karjalassa on tähän mennessä rekisteröity 465, eniten eli 271 Joensuussa. Alle viisi tartuntaa on edelleen Polvijärvellä, Heinävedellä ja Rääkkylässä.

22.1. klo 16.42 Altistuksia ja karanteeneja Yhteiskoulun lukiossa ja Pataluodon päiväkodissa

Koulu- ja päiväkotiryhmiä on asetettu karanteeniin Joensuussa. Karanteenissa on yhteiskoulun lukion ja Pataluodon päiväkodin ryhmiä ja henkilökuntaa.

Tartunnat varmistuivat torstaina illalla. Altistuneiden ja karanteeniin määrättävien kartoittaminen on vielä kesken eikä heidän määrästään ole tarkkaa tietoa. Siun sotesta otetaan suoraan yhteyttä altistuneisiin. Päiväkodista on tiedotettu vanhempia ja lukiosta oppilaita ja vanhempia.

Siun soten alueella on tällä viikolla varmistunut 23 uutta tartuntaa, eniten Joensuussa. Muut uudet tartunnat ovat Kontiolahdessa, Ilomantsissa ja Liperissä. Suurin osa tartunnoista liittyy jo tiedossa olleisiin tartuntaketjuihin.

22.1. klo 14.27 Abien penkkariajelut Joensuussa siirtyvät huhtikuulle

Joensuun lukioiden penkinpainajaisajelut on päätetty siirtää helmikuulta. Ajelut oli määrä toteuttaa 11. helmikuuta, mutta uusi ajankohta on huhtikuun 1. päivä. Syynä siirtoon ovat koronatilanteen aiheuttamat kokoontumisrajoitukset Itä-Suomessa.

– Abiturienteille tehtiin pikainen kysely ajelun mahdollisesta siirtämisestä tai perumisesta. Suurin osa oli sitä mieltä, että penkinpainajaiset halutaan järjestää myöhemmin keväällä ylioppilaskirjoitusten jälkeen, jos suinkin mahdollista, kertoo Joensuun yhteiskoulun rehtori Esa Räty.

Tämän hetkiset kokoontumisrajoitukset Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella ovat voimassa 22. helmikuuta saakka.

Lopullinen päätös penkkareiden järjestämisestä tehdään avin seuraavan yleisörajoituspäätöksen jälkeen. Mikäli rajoituksia jatketaan, penkinpainajaiset perutaan tältä keväältä Joensuussa kokonaan.

22.1. klo 13.30 Nurmes lieventää liikuntapaikkojen rajoituksia lasten osalta

Nurmeksen kaupunki lieventää koronaohjeistusta lasten ja nuorten osalta. Nurmes avaa helmikuun alussa kaikki liikuntapaikat alle 18-vuotiaiden käyttöön.

Ryhmänvetäjät ovat vastuussa siitä, että Itä-Suomen aluehallintoviraston 20 hengen kokoontumisrajoitusta, muuta ohjeistusta ja seurojen antamia suosituksia noudatetaan. Tilojen haltija vastaa ryhmien valvonnasta esimerkiksi pukuhuoneiden käytössä.

Kansalaisopiston toimintaa Nurmes ei käynnistä. Myöskään kaupungin kokoustilojen käyttörajoituksia ei löysätä.

Nurmeksessa on viime keväästä tähän saakka todettu yhteensä kuusi koronatartuntaa.

Mikäli koronatilanne Nurmeksessa muuttuu, kaupunki muuttaa ohjeistustaan.

22.1. klo 7.40 Siun sote valmistautuu massarokotuksiin

Siun sote valmistautuu koronarokotteiden antamiseen isoille ihmisjoukoille lähiviikkoina.

Tähän mennessä koronarokotteita on annettu terveydenhuollon henkilökunnalle ja hoivakotien asukkaille, joiden jälkeen vuorossa ovat ikääntyneet ja riskiryhmiin kuuluvat ihmiset.

Pohjoiskarjalaisten massarokotuksia varten on muun muassa luotu oma sähköinen ajanvaraus, joka avataan silloin, kun rokotukset alkavat. Siun sote on myös rekrytoinut kymmeniä työntekijöitä rokotuksia varten.

Joukkorokotusten aloituksen aikataulu riippuu siitä, miten paljon maahamme saadaan rokotteita tulevina viikkoina.

Esimerkiksi lääkeyhtiö Astra Zenecan rokotteita voi tulla Suomeen satojatuhansia annoksia, jos se saa myyntiluvan Euroopan unionissa.

Astra Zenecan odotetaan saavan myyntiluvan vielä tammikuun aikana.

21.1. klo 17.45 Myös Pohjois-Karjalan koronatyöryhmä suosittelee maskeja yli 12-vuotiaille sekä kahden metrin turvaväliä

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemiassa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, tiedottaa torstaina kokoontunut alueellinen tilannekuvatyöryhmä. Maakunta on edelleen kiihtymisvaiheessa, jota mitataan tartuntamäärillä ja positiivisten näytteiden osuudella kaikista koronatesteistä. Siksi myös suositukset ja rajoitukset pidetään ennallaan.

Maskien käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille. Turvaväliä on kasvatettu kahteen metriin. Siun soten suositukset noudattavat näin valtakunnallisia linjauksia.

Lisäksi Itä-Suomen aluehallintovirasto on jatkanut yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien kieltoa 22. helmikuuta saakka. Pohjois-Karjalassa suositellaan kaikkien muidenkin tilaisuuksien rajaamista korkeintaan 20 henkeen noudattaen turvavälejä ja hygieniaohjeita.

– Turnausväsymys koronavirustilanteeseen on ymmärrettävää, mutta suositusten ja rajoitusten noudattamisen ansiosta alueen tartuntatilanne on saatu pidettyä kurissa, muistuttaa koronatyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Viime viikolla maakunnan alueella todettiin 27 uutta tartuntaa. Näistä reilut 40 prosenttia oli perhetartuntoja eli saatu lähipiiristä. Tartuntojen jäljitys on toiminut hyvin ja paikalliset tartuntaketjut on saatu katkaistua nopeasti.

Edelleen koronanäytteitä otetaan selvästi vähemmän kuin ennen joulua. Viime viikolla näytteitä otettiin 1870 kappaletta, joista positiivisia oli hieman yli 1 prosentti.

21.1. klo 17.22 Lumenveiston SM-kilpailu peruuntuu Ilomantsissa, luvassa kaikille avoin etäveistokisa

Ilolumi-tapahtumassa piti Ilomantsissa helmikuun 19.-21. päivä kilpailla lumenveiston Suomen mestaruuksista. Kilpailu kuitenkin perutaan koronarajoitusten vuoksi, koska Itä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt yli 20 henkilön yleisötilaisuudet 22. helmikuuta saakka. Rajoitus tekee mahdottomaksi joukkuesarjojen ja soolosarjojen toteuttamisen yhdistettynä järjestäjien paikalla oloon.

Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys päätti tapahtuman perumisesta torstaina. Mukana järjestelyissä oli myös Suomen Latu.

Järjestäjät kuitenkin toteuttavat varasuunnitelman. Perjantaina 19. helmikuuta he järjestävät lunta ja jäätä käsittelevän webinaarin, jota voi seurata etänä. Lisäksi lumenveistossa toteutetaan epävirallinen, kaikille avoin etäkilpailu 19.-21. helmikuuta. Uusista tapahtumista tiedotetaan ilolumi.fi-verkkosivuilla.

20.1. klo 15.40 Maakuntaviesti siirtyy koronarajoitusten vuoksi

Itä-Suomen aluehallintovirasto on keskiviikkona päättänyt jatkaa kokoontumisrajoituksia koko Itä-Suomessa. Kaikki yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Rajoitus on voimassa Pohjois-Karjalassa ja Savossa kuukauden ajan, 22. helmikuuta saakka.

Tämä tarkoittaa Pohjois-Karjalan maakuntaviestin siirtymistä helmikuun lopulta. Viesti oli määrä järjestää 21. helmikuuta, mutta uusi ajankohta on pääsiäislauantai 4. huhtikuuta. Viesti hiihdetään Lieksassa, Timitran hiihtokeskuksessa.

Avi pitää rajoitusten jatkamista välttämättömänä, koska hyväkin tilanne voi muuttua äkkiä. Lisäksi muuntunut koronavirus voi aiheuttaa selvästi aiempaa nopeammin leviävän epidemian ja vaarantaa terveydenhuollon toimintakyvyn.

19.1. klo 8.40 Niinivaaran terveysasema toimii loppuviikon etänä

Joensuun Niinivaaran terveysasema toimii 22. tammikuuta saakka etänä koronavirukselle altistumisten takia.

Puhelinpalvelu toimii normaalisti. Valtaosa varatuista vastaanottoajoista pyritään hoitamaan etävastaanottoina.

Siun sotesta kerrotaan, että terveysaseman henkilökunnasta parikymmentä on määrätty karanteeniin ja siirretty etätyöhön.

Altistumiset ovat tapahtuneet viime viikolla työntekijöiden käytössä olevissa tiloissa.

Niinivaaran terveysasema toimii Pohjois-Karjalan keskussairaalan tiloissa.

Tikkamäellä altistumisia on voinut tapahtua henkilöstöravintolassa viime torstaina eli 14.1. kello 11–12.

15.1. klo 14:58 Joensuun lukioissa vanhat tanssivat toukokuussa

Joensuu seuraa Lieksan esimerkkiä ja siirtää lukioiden vanhojen tanssit keväälle.

Koronaepidemia on Pohjois-Karjalassa yhä kiihtymisvaiheessa, minkä takia Joensuun lukiot ovat päättäneet siirtää vanhojen tanssit toukokuulle, tanssiaispäivä on 12. toukokuuta.

Penkinpainajaisten kohtalo on vielä avoin. Joensuussa myös niiden siirtäminen on mahdollista. Lieksassa penkkarit on päätetty järjestää suunnittellusti helmikuussa.

15.1. klo 13:18 Joensuu laajentaa maskisuositusta

Joensuun kaupunki laajentaa maskisuositusta koskemaan kaikkia yli 12-vuotiaita. Aiemman suosituksen ikäraja oli 15 vuotta.

Kouluissa 12-vuotiaiden on jo pitänyt käyttää maskia. Nyt maskin käyttöä suositellaan heille myös kaikissa kaupungin julkisissa tiloissa ja tapahtumissa sekä sisällä että ulkona. Maskia on käytettävä esimerkiksi joukkoliikenteessä, sisäliikuntapaikoissa, kirjastossa sekä nuorisotiloissa.

Kaupunki kustantaa lapsille koulussa käytettävät maskit, mutta vapaa-ajalla maskien hankkiminen on huoltajien vastuulla.

14.1. klo 18.25 Merkkejä tautitilanteen rauhoittumisesta – testimäärät laahaavat

Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljitys on Pohjois-Karjalassa hyvällä tolalla. Tällä hetkellä Siun soten jäljittäjät ovat saaneet tartuntojen alkuperän selville yli 90 prosentissa tapauksista.

Lisäksi yli puolet uusista tartunnoista on todettu karanteenissa olleilla ihmisillä. Näin uusia altistumisia ei ole päässyt syntymään.

Muutoin Pohjois-Karjalan koronatilanteessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Maakunta on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.

Ilmassa on varovaisia merkkejä tautitilanteen rahoittumisesta, mutta tätä voi selittää se, että koronatestien määrä on laskenut edelleen. Vuoden ensimmäisellä viikolla otettiin 1 550 koronatestiä, kun ennen joulua testimäärät oli keskimäärin 2 800 testiä viikossa.

Lue lisää:

Pohjois-Karjalassa varovaisia merkkejä koronatilanteen rauhoittumisesta – vaarana tartuntojen leviäminen piilossa

14.1. klo 8.30 Ikäihmisten rokotukset alkavat hoivakodeissa

Ikäihmisten koronarokotukset käynnistyvät Siun soten palveluasumisen yksiköissä.

Hoivakodeissa rokotetaan sekä asukkaat että henkilöstö.

Suunnitelmien mukaan rokotteet annetaan vielä viikon 2 aikana Liperissä, Outokummussa, Polvijärvellä, Juuassa, Heinävedellä, Lieksassa, Nurmeksessa ja Kontiolahdessa.

Viikolla 3 rokotukset jatkuvat Ilomantsissa, Kesälahdella, Kiteellä, Rääkkylässä, Tohmajärvellä ja Joensuussa.

Alustavan aikataulun mukaan kierros päättyy Valtimolle.

13.1. klo 16:08 Lieksan lukiossa vanhat tanssivat huhtikuussa

Lieksassa on päätetty siirtää lukion vanhojen tanssit huhtikuulle. Tanssit järjestetään liikuntakeskus Liehussa 16. huhtikuuta.

Lukiolaiset toivoivat tanssien siirtämistä: toiveissa on, että koronatilanne hellittäisi ja huhtikuussa edes opiskelijoiden perheet pääsisivät paikan päälle katsomaan tansseja. Perinteisesti vanhojen tanssit on järjestetty helmikuussa.

Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvian abiturienttien penkinpainajaiset järjestetään suunnitellusti 11. helmikuuta.

13.1. klo 12:14 kaksi koululuokkaa karanteeniin Ilomantsissa – tartuntaketjussa jo 11 tapausta

Kaksi koululuokkaa on asetettu Ilomantsissa karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia. Koulussa havaittu tartunta varmistui eilen iltapäivällä. Kaikkiaan altistuneita on 70, Siun soten mukaan suurin osa heistä on tavoitettu.

Ilomantsissa on viimeksi kuluneen viikon aikana todettu 11 koronavirustartuntaa. Kaikki tapaukset ovat samaa tartuntaketjua, jonka alkuperä on muualla Suomessa.

Mahdollisia altistumisia on voinut tapahtua 4.1. Ilomantsin osuuspankissa ja kunnantalolla sekä 11.1. Ilomantsin uimahallissa. Tarkat ajat löytyvät Siun soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

13.1. klo 7.10 Koulualtistumisia Joensuussa ja Ilomantsissa

Joensuun lyseon peruskoulun oppilaita ja henkilökuntaa on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia.

Karenteenissa on noin 60 ihmistä.

Tartunnan alkuperäksi epäillään kauppakeskus Matkusta Kuopiossa.

Myös Ilomantsissa on varmistunut koulualtistuminen, jonka selvittäminen jatkui tiistai-iltana.

Siun sote tiedottaa Ilomantsin tilanteesta tarkemmin keskiviikkona puolilta päivin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee kasvomaskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille.

Esimerkiksi Polvijärven koulussa maskit otetaan käyttöön kuudes- ja yhdeksäs-luokkaisilla oppilailla keskiviikkona. Aiemmin vastaavan päätöksen ovat tehnneet muun muassa Joensuu, Kitee ja Lieksa.

Pohjois-Karjala on edelleen koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa.

12.1. klo 7.00 THL:n uudet maskisuositukset otetaan käyttöön kouluissa

Kunnat ottavat vaarin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamista uusista maskisuosituksista.

Esimerkiksi Kiteen perusopetuksessa kasvomaskit on otettu jo käyttöön kuudennesta luokasta alkaen. Kaupunki huolehtii siitä, että maskeja on oppilaiden käytössä riittävä määrä.

Joensuun yläkouluissa maskit otetaan käyttöön pääsääntöisesti tiistaina. Alakoululaisille maskit tilattiin maanantaina, joten maskeja jaetaan kuudesluokkalaisille sitä mukaa, kun niitä saadaan kouluihin.

Maskeja käytetään myös koulukuljetuksissa sekä koko henkilöstöllä kaikissa Joensuun kouluissa.

Kertakäyttömaskeja tarvitaan paljon, koska jokaiselle oppilaalle on varattu viisi maskia per koulupäivä. Kuljetusoppilaat saavat lisäksi kaksi maskia, yhden meno- ja toisen paluumatkalle.

THL suosittelee maskin käyttöä kaikille yli 12-vuotiaille.

Uudet maskusuositukset otetaan käyttöön myös myös Lieksassa, missä kaikki Brahea-kampuksen opiskelijat käyttävät jatkossa maskeja.

Samalla kuitenkin kaupunki on päättänyt lieventää koronarajoituksia.

Jäähalli, koulujen liikuntasalit, Liehun liikuntatilat ja uimahalli avataan lasten ja nuorten harrastusryhmille keskiviikkona.

Aikuisten ryhmille määrätty porttikielto liikuntatiloihin on edelleen voimassa.

11.1. klo 16.00 Kiteen koronaketju hiipunut, uusia tartuntoja Ilomantsissa

Neljästä uudesta koronatartunnasta kolme on todettu Ilomantsissa ja yksi Joensuussa. Kesälahden tartuntarypäs näyttää talttuneen eikä Kiteellä ole ilmoitettu uusia tartuntoja maanantaina.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa Heinävesi mukaan lukien on koronan alkamisesta lähtien vahvistettu 414 tartuntaa. Määrä on sata vähemmän kuin Etelä-Savon ja 140 vähemmän kuin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien alueella.

Siun soten toiminta-alueen tartunnoista lähes 60 prosenttia (242 kappaletta) on todettu Joensuussa. Useita kymmeniä tapauksia on ollut myös Lieksassa (54) ja Kiteellä (41), kaikki kunnat jäävät alle 20 tapaukseen. Vähiten eli alle viisi tartuntaa on todettu Polvijärvellä ja Heinävedellä.

11.1. klo 14.37 Rajalla otettiin 120 koronatestiä, kaikki negatiivisia

Kaikki Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä viikonloppuna otetut koronatestit olivat negatiivisia, kertoo Siun sote.

Siun sote otti koronatestejä rajanylityspaikalla lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 120 ihmiseltä.

Niiralan rajanylityspaikalla ei ole aikaisemmin otettu koronatestejä. Siun sote harkitsee nyt, otetaanko rajalla koronatestejä jatkossakin.

11.1. klo 14.35 Koronarokotteita annettu yli 1000, uudet valmisteet voisivat nopeuttaa rokottamista

Siun soten alueella on annettu yli 1000 koronarokotetta. Siun sote ryhtyy antamaan tällä viikolla koronarokotteita terveysasemilla ja mahdollisesti myös ympärivuorokautisen hoivan puolella.

Todennäköisesti menee pitkälle helmikuuhun tai maaliskuuhun, ennen kuin Siun soten alueella päästään rokottamaan muita kuin hoivakodeissa asuvia ikäihmisiä sekä riskiryhmiin kuuluvia. Se riippuu myös siitä, saako kuntayhtymä varmasti ne rokote-erät, jotka tähän mennessä on luvattu.

Alustavan aikataulun mukaan alueen väestöä päästään rokottamaan laajemmin huhtikuussa. Siun sotessa toivotaan, että siihen mennessä saataisiin käyttöön myös uusia rokotevalmisteita.

Tähän mennessä Suomessa on ollut käytössä vain Pfizer-lääkevalmistajan koronarokote, joka on osoittautunut haastavaksi käyttää, sillä se vaatii alle -70 asteen kylmäsäilytyksen.

9.1 klo 14.51 Sairaanhoidon erva-alueella uusi koronakuolema

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on todettu yksi uusi koronaviruksen aiheuttama kuolemantapaus. KYSin erityisvastuualueella on kuollut yhteensä 70 koronapotilasta.

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Keski-Suomen.

Pohjois-Karjalassa on todettu eilisen jälkeen 3 uutta koronavirustartuntaa THL:n tilaston mukaan.

8.1. klo 15:01 Koronarokotukset saattavat alkaa hoivakodeissa jo ensi viikolla

Koronarokotukset saattavat käynnistyä Pohjois-Karjalan hoivakodeissa jo ensi viikolla.

Siun Sote sai eilen toisen erän koronarokotteita. Ensi viikon alussa rokotukset alkavat terveysasemien infektiovastaanotoilla ympäri maakuntaa. Siun Soten mukaan loppuviikosta saatetaan jo siirtyä seuraavaan rokotettavaan ryhmään eli ympärivuorokautisen hoivan henkilökuntaan ja asukkaisiin.

Siun Soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiaisen mukaan rokotteita annetaan hoivakodeissa ympäri maakuntaa tasaisesti eri kunnissa. Siun Soten rokotustiimit ja ikäihmisten toimialue suunnittelevat hoivakotien rokotejärjestyksen.

8.1. klo 14:57 Koronatestausta kokeillaan Niiralan raja-asemalla

Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä otetaan koronatestejä tänä viikonloppuna. Rajanylittäjillä on mahdollisuus vapaaehtoiseen testiin lauantaina ja sunnuntaina kello 10–18.

Siun sote arvioi testitulosten perusteella, pitääkö rajalle perustaa pysyvä testauspiste.

Rajanylityspaikalla ei ole aiemmin tehty koronatestejä. Siun sotella ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa rajanylittäjällä olisi ollut koronatartunta.

Joitkut selvittämättä jääneet tartuntaketjut saattavat kuitenkin olla peräisin rajanylittäjiltä, kertoo Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

– Viime aikoina meillä on ollut epäilyä siitä, että jotkut epäselviksi jääneet tapaukset olisivat voineet tulla rajanylittäjiltä. Mutta meillä ei ole tästä varmuutta, Kaipiainen korostaa.

Suomeen saapuu Niiralan kautta päivittäin parisataa rajanylittäjää. Heistä valtaosa on rekankuljettajia. Muut rajanylittäjät saapuvat oleskeluluvan tai esimerkiksi kaksoiskansalaisuuden turvin.

8.1. klo 12:47 Joensuun kaupunginteatteri peruu kaikki esitykset

Joensuun kaupunginteatteri peruu kaikki esityksensä 22.1. saakka koronatilanteen takia.

Päätöksen taustalla ovat Siun soten suositukset ja Itä-Suomen aluehallintoviraston määräämä kokoontumisrajoitus. Yli 20 ihmisen kokoontumiset on Pohjois-Karjalassa kielletty.

Peruttujen esitysten liput voi vaihtaa tai rahat periä takaisin toukokuun loppuun saakka.

8.1. klo 6:15 Rajoitustoimia ei höllennetä, testaaminen vähentynyt selvästi

Pohjois-Karjalan koronatyöryhmä pitää rajoitustoimet ennallaan toistaiseksi. Maakunta on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa eikä voimassa olevia suosituksia tai rajoituksia ole vielä syytä höllentää, näin päätti viikoittain kokoontuva Siun soten alueellinen tilannekuvatyöryhmä torstaina.

Koronatartuntoja todettiin maakunnassa jouluviikolla 24 ja vuodenvaihteessa 37, niistä valtaosa liittyi Kesälahden tartuntaketjuun. Tällä viikolla ilmi on tullut puolenkymmentä uutta tartuntaa. Karanteenissa on reilut 70 virukselle altistunutta.

Vaikka ohjeet ja määräykset ovat tehonneet ja tautitilanne on kohentunut, terveysviranomaisia huolestuttaa testimäärien väheneminen. Kun aiemmin Pohjois-Karjalassa otettiin keskimäärin 2800 testiä viikossa, on määrä viime viikkoina pudonnut alle 2000:een.

Toinen huono asia on yli 60-vuotiailla todettujen tartuntojen määrän kasvu, mikä näkyy sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrän lisääntymisenä. Iäkkäämpien tartunnat on saatu perhepiirissä ja vapaa-ajalla.

7.1. klo 12:22 Joulu ja uusi vuosi eivät ainakaan toistaiseksi näy tilastoissa

Pohjois-Karjalan koronatartunnat ovat edelleen laskusuunnassa.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ei kirjannut loppiaisena lainkaan uusia tartuntoja – ja tänään torstaina on vahvistettu vain kaksi uutta tapausta, toinen Joensuussa ja toinen Kiteellä. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on vahvistettu 48, mikä on 13 vähemmän kuin sitä edeltävän kahden viikon aikana.

Joulu ja uusi vuosi eivät siis ainakaan toistaiseksi näytä pahentaneen tautitilannetta. Yksikin uusi tautirypäs voi kuitenkin vesittää hyvän kehityksen.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on kirjattu 403 koronatartuntaa.

5.1. klo 15:57 Joensuu tiukentaa koronarajoituksia

Joensuu tiukentaa koronarajoituksia. Kaupungin valmiusryhmä on päättänyt siirtää kansalaisopiston aikuisten kurssit etäopetukseen Joensuussa. Lähiopetusta ei järjestetä enää loppiaisen jälkeen. Kurssit jatkavat etäopetuksena, mikäli se suinkin on mahdollista.

– Olemme edelleen koronan kiihtymisvaiheessa eikä näköpiirissä ole, että olisimme pääsemässä perustasolle lähiaikoina. Meidän tulee tehdä kaikkemme, jotta saisimme taitettua tilanteen parempaan päin, arvioi kaupunginjohtaja Kari Karjalainen tiedotteessa.

Näin ollen myös muut rajoitukset pysyvät toistaiseksi voimassa.

Kaupungin palvelupisteet pysyvät Joensuussa kiinni. Samoin aikuisten sisäliikunta on kaupungin tiloissa tauolla. Sulku ei kuitenkaan koske SM- ja ykkösdivisioonatason harjoittelua ja otteluita eikä urheiluakatemian toimintaa.

Uimahalliin pääsee vain rajallinen määrä asiakkaita ja saunat pysyvät kiinni. Nuorisotilat, kirjastot ja museot ovat auki, kaupunginorkesterin konsertteihin myydään rajallinen määrä lippuja.

Lasten päivähoitoa, kouluja ja harrastustoimintaa rajoitukset eivät koske.

5.1. klo 8.37 Koululaiset pääsevät Lieksassa jäälle ja uimaan

Lieksa hellittää hieman koronarajoituksiaan. Liikuntasali Liehu ja jäähalli avataan koulujen liikuntatuntien tarpeisiin. Yleisöltä tilat pysyvät kuitenkin suljettuina vielä ainakin viikon verran eli 12.1. asti. Myös Pielisen Karjalan musiikkiopetus alkaa kevätlukukaudella normaalisti eli etäopetus päättyy.

Kaikki muut rajoitukset pysyvät yhä voimassa, esimerkiksi kansalaisopiston opetus on pysähdyksissä. Epidemia on Lieksassa rauhoittunut. Kaupungin pandemiavalmiusryhmä kuitenkin muistuttaa, että joulun ja uuden vuoden kaikki tartunnat eivät välttämättä ole vielä tulleet esiin.

4.1. klo 16.12 Kiteen kaupunki rajoittaa palvelujaan

Kitee rajoittaa palvelujaan 5.1. alkaen koronatilanteen vuoksi. Keski-Karjalan kansalaisopiston toiminta keskeytetään, ja kurssit jatkuvat tammikuun viimeisellä viikolla. Aikuisten ja ikäihmisten harrasteryhmien toimintaa ei järjestetä kaupungin tiloissa. Kiteen jäähallin yleisöluisteluvuorot on peruttu, ja uimahalli Vespeli on kiinni lauantaisin.

Lisäksi esimerkiksi Kesälahden kirjaston nuorisotila on suljettu, ja pitäjän kirjastossa on sallittu vain pika-asiointi. Kesälahdella sai jouluviikolla alkunsa laaja koronatartuntojen rypäs, jossa on todettuja tartuntoja yli kaksikymmentä.

4.1. klo 14.33 Koronarokotukset edenneet Pohjois-Karjalassa jopa ennakoitua nopeammin

Uudenvuodenaattona alkaneet koronarokotukset ovat edenneet Pohjois-Karjalan keskussairaalassa jopa odotettua sutjakammin.

Ensimmäisestä erästä riittää rokotetta yli 500 hoitohenkilökunnan jäsenelle. Siun soten mukaan heistä lähes kaikki saavat ensimmäisen rokoteannoksensa viimeistään maanantaina. Rokotteita on annettu tehohoidon työntekijöille, COVID-19-potilaita hoitaville sekä päivystyksessä työskenteleville.

Siun sote odottaa seuraavaa rokote-erää tällä viikolla. Lue lisää tästä uutisesta.

4.1.2021 klo 6.45 Kesälahdella koronarypäs, ravintola Pivanka saa kuitenkin pitää ovet auki

Korona-altistumisia Kiteen Kesälahdella kerännyt ravintola Pivanka saa pitää ovensa auki. Yrittäjä Petri Issakainen kertoo, että ravintolan henkilökunta on altistunut virukselle kahta lukuunottamatta. Näiden altistumattomien voimin paikka pitää ovet auki, mutta ravintolan keittiö on kiinni. Matkahuollon toimipiste on avoinna. Pivanka sijaitsee valtatien 6 varrella.

Pohjois-Karjalassa rekisteröitiin joulukuun viimeisellä viikolla 33 uutta koronatapausta, joista 21 Kiteellä. Valtaosa tartunnoista todettiin vuodenvaihteessa. Altistumisten vuoksi Siun sote -kuntayhtymän alueella oli vuoden vaihtuessa karanteenissa noin 170 ihmistä.

31.12. klo 12.23 Ensimmäiset koronarokotukset annettu Joensuussa

Koronarokotukset käynnistyivät Pohjois-Karjalassa uudenvuodenaattona puoliltapäivin. Ensimmäiset rokotteet menivät koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle keskussairaalassa Joensuussa.

Rokotteen suojateho on noin 95 prosenttia. Siun soten alueen ensimmäisen rokotteen sai tehohoidon erikoislääkäri Sirkku Heino.

Tehohoidossa, tehovalvonnassa ja päivystyksessä työskentelevä henkilöstö rokotetaan kahdessa erässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti Siun sote ei kerro ensimmäisen rokote-erän kokoa.

Uusien rokote-erien saavuttua rokottamista jatketaan rokotusstrategian mukaisesti. Tehohoidon henkilöstön rokottamisen jälkeen Siun sotessa vuorossa ovat covid-19-potilaita hoitavan henkilöstön sekä ensihoidon henkilökunnan rokottaminen.

30.12. klo 15.51 Uusia tartuntoja etenkin Kiteellä

Siun soten alueella uusia koronatartuntoja on etenkin Kiteellä ja Outokummussa.

Kiteellä tartunnat liittyvät toisiinsa ja yhteen ravintolaan, jossa mahdollisia altistumisia on voinut olla useina päivinä viime viikolla. Tartunnan alkuperä ei ole selvillä. Siun sote kehottaa kaikkia ravintola Pivankassa Kesälahdella asioineita tarkkailemaan oireitaan. Outokummussa uusista tartunnoista suurin osa ovat seurausta aiemmista koulualtistumisista.

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustartuntojen määrä on ollut viime viikot hiljalleen laskusuunnassa. Uusia tartuntoja todetaan kuitenkin yhä päivittäin eri puolilla maakuntaa. Kuluvalla viikolla uusia tartuntoja on varmistunut kymmenen.

Siun soten alueella on yhä voimassa koronavirusepidemian kiihtymisvaiheen suositukset. Esimerkiksi kasvomaskin käyttöä suositellaan työpaikoilla ja julkisissa sisätiloissa.

30.12. klo 13.04 Koronarajoitukset veivät Lieksan yt-neuvotteluihin

Lieksan kaupunki on aloittanut koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelujen perusteena ovat tuotannolliset syyt.

Kaupunki on sulkenut osan toimipaikoistaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi joulukuun alusta alkaen. Mikäli tilanne jatkuu vielä pitkään tai lisää palveluja joudutaan ajamaan alas, ei näissä paikoissa ole enää töitä, toteaa kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen tiedotteessa.

Ensisijainen vaihtoehto yt-neuvotteluissa on löytää työntekijöille korvaavia työtehtäviä. Toisena vaihtehtona ovat lomautukset.

Lieksa on sulkenut kornatilanteen vuoksi muun muassa liikuntakeskus Liehun ja uimahallin, sekä jäähallin.

29.12. klo 13.59 Ensimmäiset koronarokotteet annetaan torstaina, jos lääkkeet tulevat suunnitellusti

Pohjois-Karjalan ensimmäiset koronarokotteet annetaan näillä näkymin uudenvuodenaattona. Jos Siun sote saa rokote-eränsä suunnitellun aikataulun mukaisesti torstaina, piikit annetaan iltapäivällä.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipainen kertoo, että rokotusvuorossa ensimmäisenä on Covid-19-potilaiden kanssa työskentelevä henkilöstö eli tehohoidon, tehovalvonnan ja päivystyksen työntekijät. Heitä on muutama sata ja joukko rokotetaan kahdessa erässä.

Lääke-erän koosta riippuu, kuinka suuri osa heistä saa piikin ensimmäisestä toimituksesta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan Siun sote ei kerro rokote-erän kokoa. Kaipainen kuitenkin luonnehtii, että ensimmäinen erä on melko pieni.

28.12. klo 10.26 Eno-Uimaharjun paloaseman harjoituksista 13 karanteeniin

Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen Eno-Uimaharjun paloasemalla on tapahtunut joukkoaltistuminen koronavirukselle harjoituksen yhteydessä. Altistumisen vuoksi 13 pelastuslaitoksen työntekijää asetettiin karenteeniin aatonaaattona. Karanteeneilla ei ole välitöntä vaikutusta pelastuslaitoksen toimintaan.

Eno–Uimaharjun suunnalla on todettu useita koronavirustartuntoja, joiden lähdettä ei ole pystytty selvittämään. Tästä syystä riski tartuntojen leviämiselle väestössä kasvaa.

28.12. klo 10.01 Pohjois-Karjalaan ensimmäiset rokotukset tällä viikolla

Suomen ensimmäiset koronarokotteet annettiin sunnuntaina ja KYSissä rokotetaan maanantaina. Siun Sotelle ensimmäisiä rokotteita odotetaan edelleen tällä viikolla, mutta tarkempaa tietoa ajankohdasta ei vielä ole.

23.12. klo 16:10 Siun sotessa odotetaan ensimmäisiä rokotteita joulun jälkeen

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa on veitsenterällä. Ihmisten käytös joulun aikana ratkaisee, säilyykö viime viikot jatkunut tartuntamäärän laskeva suunta vai kääntyykö tautitilanne huonommaksi.

Siun soten alueella on keskiviikkona vahvistettu kuusi uutta koronatartuntaa. Tartunnoista viisi on Joensuussa ja yksi Kontiolahdessa. Joulunalusviikolla tartuntoja on ollut yhteensä 14.

Pohjois-Karjalaan odotetaan lähiaikoina ensimmäisiä koronarokotteita. Toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen terveyspalvelut hoitavasta Siun sotesta kertoo, että rokotetta saattaa tulla joulun jälkeisellä viikolla.

Ensimmäiset rokote-erät Kaipiainen arvioi pieniksi, mutta rokotteiden tulopäivästä tai määrästä ei Siun sotessa ole vielä varmuutta.

Rokotteiden vaatima alhainen säilytyslämpötila onnistuu Pohjois-Karjalan keskussairaalassa.

– Meillä on tähän tarkoitukseen sopivat tilat käytettävissä Tikkamäellä, ei tule säilytysongelmaa, Kaipiainen vakuuttaa.

23.12. klo 13:18 PKO sulkee väliaikaisesti ravintoloita

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa sulkee väliaikaisesti muutamia ravintoloitaan Joensuussa tästä päivästä alkaen.

Syynä ovat koronaepidemian rajoitukset, joiden vuoksi kysyntä on heikentynyt. Toimialajohtaja Antti Varis PKO:sta kertoo, että myynti on laskenut ravintoloissa viimeisen kuukauden aikana keskimäärin lähes 50 prosenttia.

Sulkemisten vuoksi henkilöstöä lomautetaan.

Ravintoloiden lisäksi hotelli Kimmel sulkee ovensa. Hotelli on ollut remontissa ja Osuuskaupan tavoitteena on nopeuttaa sen kunnostustöitä.

Hotelli Kimmel ja sen kaikki ravintolat sulkeutuvat tänään. Kiinni menevät myös Torero, Vispiläkauppa sekä Mokka ja Mehu.

Huomenna, jouluaattona sulkeutuu Kolumbus ja tammikuun 3. päivä Aittaranta.

Ravintolat suljetaan väliaikaisesti ja avataan, kun asiakkaat lähtevät jälleen liikkeelle.

22.12. klo 12:37 Kokoontumisrajoitus jatkuu tammikuun lopulle

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt tiukentaa kokoontumisrajoituksia tammikuulle saakka. Aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset huomisesta alkaen koko Itä-Suomessa. Kielto koskee myös ulkotiloja.

Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa yli 20 hengen kokoontymiset kiellettiin jo aiemmin. Uutena alueena mukaan tulee nyt Pohjois-Savo, vaikka siellä ollaan edelleen pääosin epidemian perustasolla. Ainoastaan Varkaudessa epidemia on kiihtymisvaiheessa.

Joukkokokoontumiset on Itä-Suomessa kielletty 22. päivä tammikuuta saakka.

21.12. klo 16:36 Maakunnan lehdille koronatukea

Pohjoiskarjalaiset lehdet ovat saaneet koronatukea, koska niiden ilmoitusmyynti on laskenut epidemian johdosta.

Liikenne-ja viestintäviraston mukaan tukea on tullut maakunnassa kahdeksalle lehdelle. Eniten journalistisen sisällön edistämiseen on myönnetty rahaa sanomalehti Karjalaiselle, vajaat 210 000 euroa.

Muut korona-avustusta saaneet ovat ilmaisjakelulehti Karjalan Heilin kustantaja noin 19 000 euroa sekä alueen paikallislehdet, joilla summat vaihtelevat 13 000–25 000 euroa.

Tukisummien suuruusjärjestyksessä valtion avustusta ovat saaneet Koti-Karjalan, Ylä-Karjalan, Lieksan Lehden, Kotiseutu-uutisten, Vaarojen Sanomien ja Pogostan Sanomien kustannusyhtiöt.

Summat riippuvat tiedotusvälineen toimittajien ja avustajien määrästä.

21.12. klo 16:30 Koronavirustartuntoja eri puolilla maakuntaa

Uusia koronatartuntoja varmistui viikonvaihteessa maakunnassa seitsemän. Tapaukset jakaantuvat kaikkiin kaupunkeihin Nurmesta lukuunottamatta sekä Ilomantsiin.

Viimeisen viikon aikana on todettu Enon ja Uimaharjun suunnalla useita tartuntoja, joiden lähdettä ei ole pystytty selvittämään. Yksi mahdollinen altistumispaikka on lounaskahvila Uimaharjussa.

Outokummussa on ilmennyt yksi jatkotartunta Kummun koululla. Tartunnan takia karanteeniin on määrätty parikymmentä Kummun koulun esikoululaista ja henkilökuntaa.

Liperissä on varotoimena keskeytetty Honkalampi-keskuksen koulu sekä siirretty aikaistetulle joulutauolle kehitysvammaisten päivätoiminnat Honkalammella, Liperissä, Rantakylässä ja Utrassa.

21.12. klo 14:04 Niiralassa ei suunnitteilla koronatestejä

Niiralan rajanylityspaikalla Tohmajärvellä ei tehdä eikä suunnitella koronatestausta.

Suomeen saapuu Niiralan kautta päivittäin noin 200 rajanylittäjää. Heistä valtaosa on rekankuljettajia, joilta ei kysytä koronatodistuksia eikä edellytetä karanteeneja.

Muut rajanylittäjät saapuvat oleskeluluvan tai esimerkiksi kaksoiskansalaisuuden turvin. Heiltä edellytetään omaehtoista karanteenia, jota tuore koronatestitodistus voi lyhentää.

Niiralassa kaikille rajanylittäjille jaetaan kasvomaskit. Rajatarkastusaseman päällikkö Arttu Maaranen kertoo, että niitä on mennyt viikossa yli 1 000 kappeletta.

Maskit kustantaa Siun sote, joka vastaa alueellisena terveysviranomaisena koronatoimista Niiralassa.

Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa koronapikatestit Venäjältä saapuville on aloitettu maanantaina..

18.12. klo 15.20 Koronatesteihin pääsee myös jouluna

Koronatestaukseen pääsy muuttuu joulun juhlapyhien takia Pohjois-Karjalassa.

Testausajankohdat vähenevät, koska terveysasemat ovat tavallista suppeammin auki pyhäpäivinä. Myös osa yksityisistä koronatestausasemista on kiinni.

Lieksassa ja Nurmeksessa on näytteenottoa myös pyhinä, vaikka terveysasemat ovat muuten kiinni. Siun sote kertoo testausaikatauluista omilla verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

17.12. klo 16.22 Outokummussa toinen koululuokka ja henkilökuntaa karanteeniin

Outokummussa on laitettu keskiviikkona toinen alakoulun luokka ja henkilöstöä karanteeniin altistumisen takia.

Lieksalaisessa ikäihmisten hoivakodissa ei ole tullut ilmi uusia sairastumisia. Karanteenit hoivakodit päättyvät tänään torstaina.

Koronatilanne on pysytellyt lähes paikoillaan Pohjois-Karjalassa. Siun soten alueella on kuluvalla viikolla todettu 15 tartuntaa eri puolilla maakuntaa. Useimmat sairastuneet ovat saaneet viruksen lähipiiristä.

15.12. klo 16.39 Islab valmiina lisääntyvään analysointitarpeeseen

Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymässä, Islabissa on varauduttu hyvin mahdollisiin jouluruuhkiin koronatesteissä. Islab analysoi kaikki Itä-Suomen koronanäytteet, joita tulee noin 9000 viikossa.

Laboratorioiden henkilökuntaa on lisätty välipäiviksi ja tarvittaessa analysointiin voidaan hälyttää vieläkin lisää henkilökuntaa työskentelemään yövuoroon.Näyteruuhkan sattuessa, myös useamman näytteen samanaikainen analysointi on mahdollista. Pohjois-Karjalassa analysoidaan vajaa 1 900 näytettä viikossa.

14.12. klo 16.10 Lieksan rajoitukset voimassa vuodenvaihteen yli

Lieksan kaupungin valmiusryhmä on päättänyt jatkaa voimasa olevia rajoituksia vuodenvaihteen yli koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitusten voimassaoloa jatketaan tammikuun 5.päivään asti.

Lieksassa siis muun muassa liikuntakeskus Liehu, jää- ja uimahalli, sekä kulttuurikeskuksen Brahe-sali pysyvät kiinni. Pielisen Karjalan musiikkiopisto jatkaa etäopetuksessa, ja toisen asteen koulujen maskisuositus on voimassa.

Lieksassa on varmistettuja koronavirustartuntoja 52, ja reilu kolmekymmentä henkilöä on karanteenissa.

14.12. klo 13.26 Outokumpu sulkee liikuntatilojaan – lukio etäopetukseen

Outokumupu rajoittaa palvelujaan tuntuvasti koronatilanteen vuoksi. Kaupunki sulkee uima- ja jäähallin, urheilutalon, kuntosalin, kulttuuritalo Maritan, sekä yhteisötalo Servon yleisöltä.

Paikat menevät lukkoon tiistaina 15.12. , ja pysyvät kiinni joulun jälkeiseen maanantaihin eli 28.12. saakka. Myös koulujen iltakäyttö loppuu tiloissa.

Lisäksi Outokummun lukio siirtyy vastaavaksi ajaksi kokonaan etäopetukseen. Sunnuntaina Kummun koulun oppilaalla todettiin koronatartunta, minkä vuoksi kyseisen luokan oppilaat ja henkilöstö ovat karanteenissa.

14.12. klo 6.45 Outokummussa koululuokka karenteeniin

Pohjois-Karjalassa on varmistunut viikonloppuna useita koronavirustartuntoja.

Perjantain jälkeen on todettu 16 tartuntaa.

Joensuussa yksityisessä kehitysvammaisten tehostetun palveluasumisen yksikössä on varmistunut kaikkiaan viisi virustartuntaa. Altistuneet on tavoitettu ja määrätty karanteeniin. Lisäksi yksiköstä on oltu yhteydessä kaikkiin asukkaisiin ja heidän omaisiinsa.

Outokummun alakoulussa yksi koululuokka on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia. Tartunta varmistui sunnuntaina.

Koska altistuneiden kartoitus on vielä kesken, kaikkia oppilaita ja henkilökuntaa kehotetaan tarkkailemaan oireitaan. Kouluun tai töihin ei saa mennä oireisena, vaan lievissäkin oireissa pitää jäädä kotiin ja mennä koronavirustestiin.

Siun soten ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa 8. joulukuuta todetun koronavirustartunnan jäljiltä ei toistaiseksi ole löydetty uusia jatkotartuntoja. Altistuneiden karanteenit jatkuvat vielä tämän viikon eikä yksikössä sallita tänä aikana vierailuja.

Koronavirusaltistumisten takia keskeytyksissä ollut kehitysvammaisten päivätoiminta Joensuussa ja Kontiolahdella jatkuu normaalisti tästä päivästä alkaen.

11.12. klo 12.57 Nurmes mukaan tilastointiin

Siun soten alueen kunnista myös Nurmeksen koronavirustartunnat näkyvät THL:n tilastoinnissa. Niihin merkitään ne paikkakunnat, joissa on vähintään viisi tartuntaa. Nurmeksesta raportoitiin viisi tartuntaa perjantaina. Ystävänpysäkkitoiminta on suljettu Nurmeksessa vuoden loppuun koronatilanteen vuoksi.

Pohjois-Karjalasta kuntia, joissa on todettu vähemmän kuin viisi tartuntaa on enää kolme: Outokumpu, Polvijärvi ja Rääkkylä. Myös Siun soteen kuuluva Heinävesi kuuluu alle viiden tartunnan ryhmään.

10.12. klo 17.29 Siun soten alue yhä kiihtymisvaiheessa, tartuntoja myös vanhemmilla ihmisillä

Siun soten tilannekuvatyöryhmän mukaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden koronavirusepidemia on yhä kiihtymisvaiheessa. Viimeisen kahden viikon aikana on kirjattu yhtensä 79 koronavirustartuntaa, joista kolme on muualla Suomessa kirjoilla olevilla henkilöillä. Kuluvan viikon aikana tartuntoja on varmistunut 33. Karanteeniin asetettuja altistuneita on noin 220.

Isompia joukkoaltistumisia ei ole tullut eli ihmiset ovat selvästi muuttaneet käyttäytymistään, toteaa Siun sote tiedotteessa. Huolestuttavaa on, että iäkkäiden ihmisten osuus tartunnan saaneista on kasvussa. Toisistaan erillisiä tartuntoja tulee esille joka puolelta maakuntaa. Siun soten mukaan joulua kannattaa viettää pienemmissä perhepiireissä.

Rajoituksia ei ole syytä kiristää, mutta ei myöskään syytä hellittää. Alueella ovat voimassa yhtenäiset suositukset kasvomaskien käytöstä, matkustamisesta ja harrastustoiminnasta, sekä Aluehallintoviraston määräämä yli 20 hengen yleisötilaisuuksien kielto.

9.12. klo 14.52 Ilomantsi mukaan koronarekisteriin

Ainoastaan neljässä maakunnan kunnassa on virallisen rekisteröinnin mukaan alle viisi koronatartuntaa. Näitä ovat Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi ja Rääkkylä. Myös Siun soteen kuuluva Heinävesi kuuluu tähän kaartiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautiraportoinnissa näkyvät ainoastaan ne kunnat, joissa on vähintään viisi vahvistettua koronatartuntaa. Viimeisimpänä tähän tilastointiin mukaan tuli Ilomantsi.

8.12. klo 15.54 Koronavirustartunta hoivakodissa Lieksassa

Lieksassa on todettu koronavirustartunta hoivakodissa. Sairastunut on Siun soten Yrjönhovin asumispalveluyksikössä. Altistunut henkilökunta ja asukkaat on asetettu karanteeniin. Yksikössä ei toistaiseksi sallita vierailuja. Siun sote on tiedottanut asukkaiden omaisille tilanteesta. Kaikille hoivakodin asukkaille ja henkilökunnalle tehdään koronavirustesti.

Myös Kiteen evankelisella kansanopistolla on todettu koronavirustartunta, minkä vuoksi kaikille asuntolassa asuville opiskelijoille tehdään koronavirustesti.

Siun soten alueella on todettu alkuviikon aikana yhteensä seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Pohjois-Karjala ja Heinävesi ovat epidemian kiihtymisvaiheessa. Etenkin esimerkiksi hoivakodeissa on syytä noudattaa tarkasti hygieniaohjeita.

8.12. klo 12.28 Lähiruoan suosio on noussut korona-aikana

Koronavuosi on lisännyt lähellä tuotetun ruoan suosiota. Epidemian takia moni haluaa tukea nyt lähiseudun pienyrittäjiä. Tämä on näkynyt lähiruokapiireissä ja -myymälöissä: jäsenmäärät ja tilaukset ovat kasvaneet.

– Lähiruoan kysyntä oli voimakasta etenkin keväällä, jolloin oli näitä osta paikalliselta, suosi kotimaista -kampanjoita. Nyt suosio on vähän tasaantunut, mutta on edelleen korkealla, arvioi Marjatta Räsänen Itä-Suomen ProAgriasta.

Kasvanut kysyntä ja toritapahtumien peruuntuminen on pakottanut etsimään uusia myyntikanavia. Polvijärveläinen kauppias Teemu Virrantalo on aiemmin myynyt paikallisia tuotteita toreilla ja tapahtumissa myymäläautosta. Nyt tapahtumat ovat jäissä ja myymäläauto seisonut parkissa kohta vuoden.

Kauppiaan pelastukseksi on osoittautunut verkkokauppa. Virrantalo ottaa tilaukset vastaan ja toimittaa tuotteet asiakkaiden kotiovelle.

Lue lisää:

Korona on tuonut lähiruoan myyntiin nostetta – pandemia pakotti Teemu Virrantalon myymäläauton parkkiin, mutta verkkokauppa pelastaa joulun

7.12. klo 17.15 Lieksan rajoitukset jatkuvat – musiikkiopisto etäopetukseen

Lieksa jatkaa rajoituksia (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Kaupunki on päättänyt, että esimerkiksi liikuntakeskus Liehu, uimahalli ja jäähalli pysyvät suljettuina. Myös kultuurikeskuksen Brahe-sali pysyy kiinni, ja kansalaisopiston toiminta pysähdyksissä. Valmiusryhmä jatkaa rajoitustoimenpiteitä joulukuun puoliväliin asti.

Uusin päätös on, että Pielisen Karjalan musiikkiopisto siirtyy etäopetukseen viikoksi. Lisäksi perusopetuksessa valmistaudutaan maskien mahdolliseen käyttöönottoon.

Koronatartuntojen määrä Lieksassa on jatkanut kasvuaan. Lähes kaikkien uusien tartuntojen taustalla on joko kotimaassa tai ulkomailla tapahtunut matkustaminen. Jatkotartuntoja ja altistumisia tapahtuu tällä hetkellä etenkin työpaikoilla.

6.12. klo 11.45 Koronavirukselle altistumisia keskussairaalan päivystyksessä

Pohjois-Karjalassa on perjantai-illan ja lauantain aikana varmistunut 13 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kuusi on Lieksassa, muut Joensuussa ja Kontiolahdella. Joukossa on myös yksi ampumahiihtokisoihin liittyvä tapaus.

Altistumisten takia Siun sote keskeyttää kehitysvammaisten päivätoiminnan Joensuussa ja Kontiolahdella viikon ajaksi. Siun soten mukaan altistumiset ovat tapahtuneet alkuviikosta useamman päivän aikana. Keskeytyksen tavoitteena on varmistaa, ettei jatkotartuntoja ole ehtinyt syntyä. Monet päivätoiminnan asiakkaista ovat koronaviruksen riskiryhmää perussairauksiensa takia.

Myös Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksen aulatiloissa on voinut altistua koronavirukselle. Siun soten mukaan altistuneita on parikymmentä, ja tartunnan on voinut saada perjantaina kello 15.15–20 välisenä aikana.

Samaan aikaan aulassa olleisiin asiakkaisiin on oltu yhteydessä. Päivystyksen henkilökunnan ei katsota altistuneen suojavarusteiden ansiosta.

Lue lisää:

Pohjois-Karjalassa 13 uutta tartuntaa – altistumisia tapahtunut keskussairaalan päivystyksessä ja kehitysvammaisten päivätoiminnassa

5.12. klo 13.07 Kuusi uutta koronatartuntaa Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalasta on kirjattu kuusi uutta koronavirustartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoon. Neljä tartuntaa on todettu Lieksassa ja kaksi Joensuussa.

4.12. klo 15.32 Moni lajiliitto keskeyttänyt junioreiden kilpailutoiminnan

Moni lajiliitto on keskeyttänyt sarjatoiminnan kokonaan loppuvuodeksi. Keskeytykset koskevat myös juniorikilpailuja koko maassa. Syynä on nopeasti pahentunut koronavirusepidemia.

4.12. klo 13.50 Joensuu sulkee palvelupisteitään, lukioihin maskisuosituksia

Maakunnan kaupungit ja kunnat täydentävät koronarajoituksia omilla suosituksillaan. Muun muassa Kitee,Outokumpu, Kontiolahti ja Polvijärvi suosittelevat, että kasvomaskia käytetään lukioissa.

Joensuu sulkee muun muasa Carelicumin ja Joensuun Veden palvelupisteet ja kaupungintalon asiakaspalvelun maanantaista alkaen tammikuun neljänteen päivään asti. Joensuu myös suosittelee kaupungin henkilöstölle matkustamisen välttämistä.

4.12. klo 13.16 Koko maakuntaan kielto yli 20 henkilön tilaisuuksista

Pohjois-Karjalan koronarajoitukset tiukkenevat. Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää maakunnassa kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Kielto koskee niin sisä- , kuin ulkotiloissa olevia tilaisuuksia. Aikaisemmin Siun sote suositteli vastaavaa rajoitusta alueellaan, mutta aluehallintoviraston päätös on yksiselitteisesti kielto. Päätös astuu voimaan lauantaina 5.12. ja kestää tammikuun 4. päivään asti. Heinävesi tulee kiellon piiriin liittyessään maakuntaan vuodenvaihteen jälkeen.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu alle 20 henkilöä. Tämä edellyttää, että niissä voidaan varmistaa turvallisuus.

Päätös perustuu alueellisen Covid-19 -yhteistyöryhmän arvioon, jonka mukaan maakunta on epidemian kiihtymisvaiheessa. Aluehallintovirasto myös toteaa, että koronatartuntoja ilmene nyt selvästi enemmän iäkkäämmässä väestössä, mikä voi lisätä sairaalahoidon tarvetta.

4.12. klo 12.03 Kiteen lukioihin maskisuositus

Kiteen kaupunki on aavistuksen verran koventanut Siun soten antamia, koronatilanteen kiihtymisvaiheeseen liittyviä suosituksia.

Kiteen suositukset kestävät aina tammikuun 10. päivään saakka eli viikon pidempään kuin Siun soten linjaukset.

Kiteen on antanut lukioihin kasvomaskin käyttösuosituksen. Kaikkien yli 15-vuotiaiden on syytä käyttää maskia sisätiloissa tapahtuvissa liikuntaharrastuksissa. Suositus ei koske itse urheilusuoritusta, vaan muuta liikkumista suorituspaikoilla.

Kaupungin toimistoissa asiointia varten on hyvä varata aika, ja asioinneissa suositellaan maskin käyttöä.

4.12. klo 11.44 Joensuun kaupunginteatterin syyskausi on päättynyt

Joensuun kaupunginteatteri on päättänyt perua syysnäytäntökauden loput esitykset. Kautta olisi ollut jäljellä kaksi viikkoa. Päätös perustuu uusimpiin suosituksiin kokoontumisrajoituksista.

Asiakkaat voivat vaihtaa tai palauttaa lippunsa Carelicumin asiakaspalvelupisteessä ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Liput voi myös vaihtaa lahjakorttiin, ja osoittaa näin tukeaan teatterille.

4.12. klo 11.10 Uudet ylioppilaat lakitetaan tänään koronatilanteesta huolimatta

Perjantaina 4.12. lukioilla vietetään syksyn ylioppilasjuhlia. Koronaepidemia karsi monin paikoin läheiset koulujen juhlista, mutta tuoreet ylioppilaat saavat kuitenkin lakkinsa ajallaan.

Joensuun lukioissa ylioppilasjuhlat viedään läpi ilman juhlayleisöjä. Juhlia striimataan, jotta vanhemmat ja läheiset pääsevät näkemään lakituksen verkon välityksellä.

Myös Lieksassa juhlitaan ilman yleisöä, mutta esimerkiksi Outokummussa ja Kiteellä kouluille saa tulla muutama läheinen jokaista valmistuvaa kohti.

3.12. klo 19.46 Pohjois-Karjala on siirtynyt epidemian kiihtymisvaiheeseen

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alue on nyt koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote kertoo tiedotteessaan, että maakunnan epidemiatilanne on huonontunut nopeasti. Alueella on pystytty toistaiseksi jäljittämään tartunnat hyvin.

Huolestuttavaa kuitenkin on, että uusia tartuntoja ilmenee joka puolella maakuntaa ja yli 60-vuotiaiden saamien tartuntojen määrä on kasvanut.

3.12. klo 15.58 Ei julkisille ilotulituksille Joensuussa

Joensuussa ei järjestetä tänä vuonna julkisia ilotulituksia uudenvuodenaattona. Niin maaseutualueiden, kuin kantakaupungin ilotulitukset on peruttu.

Tilaisuudet ovat koonneet yleensä paljon väkeä. Uutenvuotena on voimassa avin kielto yli viidenkymmen henkilön yleisötilaisuuksista.

3.12. klo 14.59 Siun sote: Testeihin mentävä nykyistä aikaisemmin

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä on alkuviikon aikana varmistunut 16 uutta koronavirustartuntaa. Valtaosa tartunnoista on Joensuussa ja Lieksassa, mutta yksittäisiä tartuntoja on eri puolilla maakuntaa.

Osa tartunnoista on johtanut laajempiin altistumisiin muun muassa työpaikoilla ja kahdessa päiväkodissa Joensuussa. Altistumisia on myös viime lauantailta joensuulaisista ravintoloista. Altistumispaikat on päivitetty Siun soten verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun)

Karanteenissa on tällä hetkellä lähes 190 ihmistä. Siun sote on huolestunut, etteivät ihmiset mene oireiden alettua heti testeihin, vaan odottavat muutaman päivän. Tämä viive on syytä saada lyhyemmäksi. Testejä pystytään ottamaan paljon enemmän kuin kysyntää on.

3.12. klo 10.32 Pielispakari keskeyttää tuotantonsa koronatartunnan takia

Nurmeslainen leipomo Pielispakari joutuu keskeyttämään tuotantonsa yrityksen työntekijällä todetun koronatartunnan takia.

Toimitusjohtaja Erkki Timonen kertoo, että tuotannon alasajo on varotoimenpide. Pielispakarilla on kaksi erillistä prosessia, mutta työntekijöillä on yhteisiä sosiaalitiloja.

– Mieluummin ylireagoimme kuin alireagoimme. Valmistamme ruokaa ja turvallisuus on ykkösasia. Ei auta miettiä, mitä kustannuksia se aiheuttaa, Timonen linjaa.

Hänen mukaansa puhatudesta ja hygieniasta huolehtiminen on leipomossa arkea, eikä tuotteiden turvallisuus ole nytkään vaarantunut. Näillä näkymin tuotanto saadaan käyntiin ensi viikon alussa.

Lue lisää:

Pielispakari keskeyttää tuotantonsa koronatapauksen takia – toimitusjohtaja: "Ihmiset eivät jää ilman joulupiirakoita"

3.12. klo 10.25 Koronan vaikutukset alkavat näkyä myös rakennusalalla

Valtakunnallisesti huonontuva koronatilanne alkaa näkyä myös rakennusalalla Itä-Suomessa.

Ensimmäinen itäsuomalainen rakennustyömaa jouduttiin koronatartunnan ja altistumisten vuoksi sulkemaan tiistaina Etelä-Savossa.

Tähän saakka rakennusteollisuuden turvatoimet tartuntojen ja altistumisten välttämiseksi ovat tehonneet hyvin, eikä työmaita ole aiemmin tarvinnut sulkea altistumistenkaan vuoksi.

Rakentaminen Itä-Suomessa on jatkunut kiitettävästi koronaepidemiasta huolimatta, eikä suunniteltuja hankkeita ole jouduttu perumaan.

2.12. klo 13.27 Uudenvuoden konserttiin otetaan mukaan alle 50 kuulijaa

Joensuun kaupunginorkesteri joutuu jälleen muuttamaan ohjelmistoaan uusien koronarajoitusten vuoksi. Laulava fresko - konsertti on jouduttu perumaan, ja sen tilalla on 10.12. Kamarimusiikkikonsertti, johon pääsee mukaan alle 50 kuuntelijaa.

Lisäksi orkesterin suosittuun uudenvuoden konserttiin otetaan alle 50 kuuntelijaa. Lippuja on enää jäljellä kourallinen.

2.12. klo 11.40 Peruuntumisia luvassa, urheiluseurat tiukoilla

Viimeisimmät koronarajoitukset ovat tietäneet tapahtumien peruuntumissumaa. Itä-Suomen aluehallintoviraston kielto yli viidenkymmenen henkilön yleisötapahtumien järjestämisestä on astunut voimaan - kielto kestää ensi vuoden alkuun asti.

Esimerkiksi Joensuussa Joulutorin tapahtumatorin ohjelmat on peruttu, ja ja Outokummussa ei järjestetä koko kansan pikkujouluja eikä joulumarkkinoita.

Uudet kokoontumisrajoitukset vaikuttavat voimallisesti urheiluseuroihin. Useat urheiluseurat ovat ilmoittaneet siirtävänsä otteluitaan ensi vuoden puolelle.

Taloudelliset haasteet jatkuvat monessa seurassa, koska ottelutapahtumien järjestäminen tyhjille katsomoille ei ole kannattavaa, mutta urheilijoiden palkat olisi kuitenkin maksettavana.

Esimerkiksi koripallossa Kataja Basketin keskiviikon peli on päätetty pelata ilman yleisöä, mutta jatkossa pelejä todennäköisesti siirretään. Myös Karelian Hurmoksen lentopallo-ottelut ja Joensuun Kiekko-Poikien jääkiekon Mestispelit siirtyvät. Keväällä luvassa voi olla peliruuhkaa, jos kaikki loppuvuoden saadaan pelattua ensi vuoden puolella.

1.12. klo 14.40 Avi kiristää koronarajoituksia koko Itä-Suomessa

Itä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikki yli 50 henkilön yleisötilaisuudet koko Itä-Suomessa. Rajoitukset astuvat voimaan huomenna ja ne ovat voimassa kuukauden ajan. Määräys on voimassa 2.12.2020 – 1.1.2021.

Aluehallintoviraston uudet rajoitukset koskevat kaikkia sisä- ja ulkotiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä. Päätös koskee Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon maakuntia.

Ainoastaan Joensuussa, Lieksassa ja Kontiolahden kunnissa on 6.12.2020 asti voimassa aluehallintoviraston 27.11.2020 antama määräys, joka kieltää yli 20 ihmisen kokoontumiset.

Lue lisää:

Yli 50 henkilön yleisötilaisuudet kielletään koko Itä-Suomessa kuukauden ajaksi – katso suora lähetys kello 14.15

1.12. klo 13.39 Sairaanhoidon erva-alueella uusi koronakuolema

KYSin erityisvastuualueella koronaviruksen takia sairaalahoitoon joutuneiden potilaiden määrä on viime päivinä kasvanut. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 27 koronapotilasta. Tehohoidossa on heistä neljä.

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella yksi potilas lisää on kuollut koronavirukseen sairastumisen seurauksena. Erityisvastuualueella on kuollut yhteensä 31 koronapotilasta.

Erityisvastuualue kattaa Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen.

1.12.klo 13.35 Karelia Hurmokselle koronatauko

Lentopallon mestaruusliigan ottelut pistetään tauolle. Joulutauko kestää ensi maanantaista 21. joulukuuta saakka koronavirustilanteen takia. Mestaruusliigan pääsarjaryhmä päätti tauosta maanantaina.

Karelian Hurmoksella olisi ollut taouolle laitettuna aikana joulukuussa kaksi ottelua.

30.11. klo 16.45 Lieksalta tiukat rajoitukset – uimahalli, kansalaisopisto jne. kiinni

Lieksan kaupungin valmiusryhmä on päättänyt ottaa käyttöön lukuisia uusia rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitukset astuvat voimaan tiistaina 1.12. , ja ne ovat voimassa viikon ajan.

Lieksa sulkee uimahallin, liikuntakeskus Liehun ja jäähallin. Koulujen liikuntasalit otetaan pois iltakäytöstä, ja myös kulttuurikeskuksen Brahe-salin ovet sulkeutuvat. Kirjastoon ei voi jäädä oleskelmaan, vaan käytössä on varattujen kirjojen lainaus- ja palautuspalvelu. Lehtisali ja ryhmätilat ovat kiinni. Myös kirjastoauto toimii pikapalveluperiaatteella.

Toisen asteen kouluihin astuu voimaan maskisuositus. Ikäihmisten asumispalvelujen vieraiden toivotaan varaavan vierailuajan. Myös esimerkiksi kansalaisopiston toiminta tyrehtyy viikon ajaksi. Lukuisat rajoitukset löytyvät muun muassa Lieksan kaupungin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lieksan valmiusryhmän mukaan kaupungin tartuntojen takana on useampia tartuntaketjuja. Kaupungin aikaisemmissa tartunnoissa kyse oli yhdestä suuremmasta ryppäästä.

30.11. klo 14.45 Kaupunginteatterin esitykset peruttu, Kontiolahden nuorisotilat kiinni

Itä-Suomen aluehallintoviraston rajoitus kokoontumisista vaikuttaa muun muassa Joensuun kaupunginteatteriin. Teatteri on ilmoittanut peruvansa kaikki näytökset 5.12. asti.

Kontiolahden kunnan ylläpitämät nuorisotilat kirkonkylällä ja Lehmossa suljetaan kuluvan viikon ajaksi koronavirusepidemian leviämisen ennaltaehkäisemiseksi. Myös kulttuuripalvelujen järjestämät elokuvanäytännöt Ohtossa ja Lehmon monitoimisalissa perutaan samalta ajalta.

30.11. klo 7.50 Lieksassa uusia tartuntoja sunnuntaina

Siun soten alueella on vahvistettu 17 uutta koronavirustartuntaa viikonlopun aikana.

Lauantaina todettiin yhdeksän tartuntaa. Kontiolahdella Varparannan koulun opettajia ja kolmisenkymmentä oppilaista on altistunut koronavirukselle, joten heidät on asetettu tartuntatautilain mukaiseen kymmenen vuorokauden karanteeniin. Varparannan koulun tilat on desinfioitu ja siivottu.

Sunnuntaina varmistui kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, joista suurin osa todettiin Lieksassa. Osa uusista tartunnoista on löytynyt jo karanteenissa olleilta henkilöiltä, joten joukkoaltistumisia koronavirustartunnoille ei ole tullut.

Lieksan kaupunki seuraa tarkasti koronatilanteen kehittymistä. Kaupungin valmiusryhmä kokoontuu maanantaina.

Itä-Suomen aluehallintoviraston määräämät entistä tiukemmat rajoitukset ovat astuneet voimaan Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa.

Yli 20 ihmisen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Ukaasi on voimassa itsenäisyyspäivään saakka.

28:11 klo 15.10 Norja asettaa Pohjois-Karjalasta tulevat karanteeniin

Norja on päivittänyt matkustamiseen liittyviä rajoituksia, jotka koskevat tietyiltä alueilta Suomesta saapuvia matkailijoita.

Norjan terveysviranomaisten asettamat rajoitukset ja karanteenisäännökset koskevat nyt myös Siun soten alueelta Norjaan saapuvia henkilöitä lauantaista 28. marraskuuta alkaen. Alueelta Norjaan saapuvia odottaa kymmenen päivän karanteeni.

Lisätietoja Norjan viranomaisten asettamista matkustusrajoitteista ja karanteenisäännöksistä löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

28.11. klo 12.23 Maakunnan kaikki uudet koronatartunnat Joensuussa

Pohjois-Karjalassa on THL:n koronatilaston mukaan todettu eilisen jälkeen 9 uutta tartuntaa. Kaikki uudet tartunnat ovat Joensuussa.

THL raportoi kuntakohtaiset tartuntamäärät vain silloin, kun kunnassa on vähintään viisi tartuntaa.

27.11. klo 17.15 Kisatori Joensuussa perutaan koronarajoitusten vuoksi

Joensuun kaupunki peruu kauppatorille suunnitellun, ampumahiihdon maailmancup-kilpailuihin liittyvän kisatori-tapahtuman.

Perumispäätöksen taustalla on Itä-Suomen aluehallintoviraston perjantaina tekemä päätös. Koronatilanteen pahenemisen vuoksi kaikki yli 20 hengen yleisötilaisuudet on kielletty Joensuussa sunnuntaista 29. marraskuuta itsenäisyyspäivään 6. joulukuuta saakka.

Kisatori oli määrä järjestää 28. ja 29. marraskuuta sekä 3. ja 5. joulukuuta.

27.11. klo 16.20 Kiteen kaupunki antoi maskisuosituksen

Kiteen kaupunki antoi perjantaina iltapäivällä vahvan suosituksen kasvomaskien käytöstä. Suositus koskee yli 15-vuotiaita julkisissa sisätiloissa sekä kaikissa yleisötilaisuuksissa ja kokouksissa, joissa ei voi välttää lähikontakteja.

Kitee perustelee suositusta sillä, että Joensuun kaupunki on epidemian kiihtymisvaiheessa ja Joensuun ja Kiteen välillä on runsaasti työmatkaliikennettä sekä vapaa-ajan matkustusta.

Maskien käyttö ei toistaiseksi koske Kiteen kouluissa opettajia ja oppilaita. Sen sijaan oppilaitoksissa vierailevilta, kuten huoltajilta, toivotaan maskien käyttöä.

27.11. klo 15.30 Alueellisia kokoontumisrajoituksia kolmeen kuntaan

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt koronatilanteen takia alueellisista lisärajoituksista.

Aluehallintovirasto kieltää yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa Joensuussa, Kontiolahdella ja Lieksassa. Kielto tulee voimaan sunnuntaina.

Rajoituskielto on voimassa ensi viikon ajan. Aluehallintovirasto seuraa koronatilanteen kehittymistä tarkasti, ja mahdollisia uusia rajoituksia saattaa tulla Itä-Suomessa lisää ensi viikolla.

27.11. klo 7.50 Kontiolahdella kisataan ilman katsojia

Ampumahiihdon maailmancupin kilpailut pidetään Kontiolahdella ilman yleisöä.

Kontiolahden Urheilijat ja Suomen Ampumahiihtoliitto kertovat, että päätös perustuu Siun soten torstai-iltana antamaan suositukseen. Sen mukaan yli 50 ihmisen yleisötilaisuuksia ei pidä järjestää Pohjois-Karjalassa.

Aluehallintovirato antaa virallisen päätöksen kiellosta perjantaina.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on kertonut, että koronavirustartuntoja on todettu Venäjän, Latvian, Moldovan, Romanian ja Ranskan joukkueissa.

Kontiolahdelle ehdittiin myydä noin 2 000 lippua.

Maailmancupkausi käynnistyy lauantaina, jolloin Kontiolahden ampumahiihtostadionilla kisataan miesten ja naisten normaalikilpailut.

Joensuussa varmistui torstaina kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa.

Lisäksi lieksassa on todettu viime päivien aikana muutamia uusia tartuntoja.

Siun soten mukaan tapauksiin liittyy myös mahdollisia altistumisia ravintoloissa, joista kaikkia henkilöitä ei voida nimetä ja tavoittaa henkilökohtaisesti. Altistumispaikat on koottu Siun soten verkkosivuille.

26.11. klo 17.10 Yleisö pois SM-otteluista Joensuussa

Koronaepidemia estää yhä yleisön pääsyn Joensuussa urheiluotteluihin.

Maanantaista 30.11. alkaen aina itsenäisyyspäivään saakka niin junioriottelut, kuin myös SM- ja ykkösdivisioonatason ottelut voidaan käydä normaalisti, mutta katsojilla ei ole otteluihin asiaa. Aikaisempi linjaus oli, että vain junioriotteluita pelataan.

Muutoin liikunnan koronarajoitukset pysyvät ennallaan. Muun muassa aikuisten sisäliikunta, sekä aikuisjoukkueiden harjoittelut ja ottelut on keskeytetty ja uimahalleissa rajoitetaan sisään otettavien asiakkaiden määrää.

26.11. klo 15.13 Veikkauksen peliautomaatit kiinni Pohjois-Karjalassa

Veikkaus on päättänyt sulkea peliautomaatit Pohjois-Karjalan alueella. Automaatit ja pelipaikat suljetaan koronan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla.

Päätös perustuu sosiaali- ja terveysministeriön torstaina antamiin linjauksiin. Ministeriön ohjeistus ulottuu joulukuun puoliväliin saakka.

26.11. klo 15.11 Syksyn yo-juhlat Joensuun kouluissa vain oman väen kesken

Yliopilasjuhlat juhlitaan Joensuun kouluissa ilman vieraita. Kaupungin lukioiden syksyn ylioppilasjuhlat käydään epidemiatilanteen vuoksi koulujen sisäisenä juhlana. Koulujen tiloihin tai koulualueelle ei siis oteta vastaan juhlavieraita. Ylioppilasjuhlia vietetään kouluissa perjantaina joulukuun 4. päivä.

Lukion perinteisten vanhojen tanssien suunnittelu on aloitettu. Koronaepidemian vuoksi tanssit järjestetään helmikuussa vain oman koulun kesken. Jos epidemiatilanne pahenee, niin tanssit siirretään keväämmälle.

Abien penkkarit ja niihin liittyvät ajelut järjestetään helmikuussa tavalliseen tapaan, mikäli koronatilanne sen sallii. Pahimmassa tapauksessa penkkarit ajeluineen perutaan.

26.11. klo 10.01 Maailmancupin ampumahiihtojoukkueissa koronatartuntoja

Kontiolahden ampumahiidon maailmancupin kisoihin osallistuvista joukkeista on löydetty ensimmäiset koronavirustartunnat. Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU tiedottaa Twitterissä, että kolmesta joukkueesta on annettu positiiviset covid-19 -testitulokset.

Nämä joukkueet ovat Venäjä, Latvia ja Moldova. Joukkeiden jäseniä on määrätty karanteeniin.Maailmancupkauden avauskilpailu käydään Kontiolahden ampumahiihtostadionilla lauantaina.

Myöhemmin IBU ilmoitti, että positiivisia koronatuloksia on myös Ranskan ja Romanian joukkueissa.

Lue lisää:

Ampumahiihdon maailmancupissa tullut ilmi lisää koronatartuntoja: myös Ranskan ja Romanian joukkueissa positiivisia testituloksia

26.11. klo 9.57 Lieksassa uusia tartuntoja

Lieksassa on viime torstain jälkeen todettu yhteensä kuusi uutta koronavirustartuntaa, kertoo kaupungin valmiusryhmä.

Tartunnoista kolme on peräisin matkailusta niin kotimaassa, kuin ulkomailla. Osa havaituista tartunnoista ei ole lieksalaisilla, vaan ulkopaikkakuntalaisilla. Kolme viimeisintä on todettu jo karanteeniin määrätyillä ihmisillä.

Tällä hetkellä Lieksassa on karanteenissa kymmenkunta virukselle altistunutta henkilöä.

25.11. klo 14.07 Joensuun tiukennetut koronasuositukset jatkuvat

Joensuun tiukat koronasuositukset jatkuvat itsenäisyyspäivään saakka.

Aikuisten sisätiloissa tapahtuvat ryhmäliikunnat on syytä keskeyttää ja yli 20 hengen yksityistilaisuuksia on vältettävä. Myös korkeakoulujen etäopetusta suositellaan jatkettavaksi joulukuun 6. päivään asti. Lisäksi kaupungin alueella on yhä voimassa tiukennettu kasvomaskisuositus.

Keskiviikkona kokoontunut alueellinen koronavirusepidemian työryhmä toteaa, että rajoitussuositukset ovat yhä tarpeen tartuntaketjujen laajuuden ja altistuneiden suuren määrän vuoksi.

Vaikka uusien tartuntojen määrä on ollut laskussa, tilanne voi muuttua nopeastikin. Joensuu on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, muualla Siun soten alueella tilanne on rauhallinen.

25.11. klo 13.16 Uusia tartuntoja tilastoihin nolla

Koronavirustartunnoissa on keskiviikkona Siun soten alueella iloisen hiljainen päivä. THLn tartuntatautiraportin mukaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella ei ole tullut ilmi uusia koronatartuntoja.

24.11. klo 16.59 Uusimmat tartunnat jo karanteenissa olleilla

Siun soten alueella varmistuneet uudet koronatartunnat liittyvät kaikki Joensuun tartuntaketjuihin. Tartuntoja on ollut kahden viime päivän aikana yhteensä kuusi, ja ne kaikki on todettu jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaikkiaan Siun soten alueella karanteeniin määrättyjä ihmisiä on lähes 700.

Koronanäytteitä otetaan tällä hetkellä yli 500 päivässä niin Siun sotessa, kuin yksityisillä terveysasemilla. Testauskapasiteetti on riittänyt hyvin.

24.11. klo 15.14 Korona työllistää täysin Joensuun kantakaupungin terveysasemat

Joensuun kantakaupungin terveysasemat joutuvat keskittymään tällä hetkellä koronavirusepidemian hoitamiseen. Terveysasemien henkilökunnan aika menee tyystin puhelinpalveluun, koronaviruksen näytteenottoihin, tartunnanjäljitykseen, sekä koronaviruksen Omaolo-palvelun oirearvioiden käsittelyyn.

Terveysasemilla ei tällä hetkellä pystytä antamaan lääkärin tai hoitajan vastaanottoaikoja kiirettömissä asioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi reseptien uusinnat, ajoterveystarkastukset, hoitotasapainossa olevien pitkäaikaissairauksien kontrollit ja lievät ihottumat.

Tilanne jatkuu ainakin viikon, mahdollisesti kaksi.

Lue lisää:

Korona työllistää terveysasemat Joensuussa – kiireettömiä aikoja ei tarjolla

23.11. klo 17.42 Yli 600 karanteenissa Siun soten alueella

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä kirjattiin kuluneen viikonlopun aikana 26 uutta koronavirustartuntaa. Uusia tartuntoja ilmeni viikon aikana 41, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki olivat Joensuussa. Kyseessä on viikkotasolla suurin lukema koko epidemian aikana.

Uusista tartunnan saaneista monet ovat olleet jo valmiiksi karanteenissa. Myös altistumisia tapahtui Siun soten alueella viime viikolla runsaasti, ja yli 600 ihmistä on asetettu kymmenen päivän mittaiseen karanteeniin. Altistumisia on tapahtunut muun muassa kouluissa, ravintoloissa ja harrastustiloissa.

Suuresta tartuntamäärästä huolimatta Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmä ei tehnyt maanantaiaamuna pitämässään tilannekatsauksessa uusia linjauksia rajoitustoimiin.

– Uutta linjattavaa ei tässä vaiheessa ilmaantunut. Jatkamme korostettua tiedottamista maskien käytöstä, viestittää Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen.

Seuraavan kerran valmiusryhmä kokoontuu arvioimaan tilannetta keskiviikkona, ellei tarvetta aiempaan tilannekatsaukseen ilmene.

Lue lisää:

Yli 600 altistunutta on karanteenissa Joensuussa ja lähikunnissa – ennätyslukemista huolimatta uusia rajoituksia ei vielä aseteta

23.11. klo 16.38 Joensuun kampusalueen kokoontumiset rajataan 20 henkeen

Itä-Suomen yliopisto kiristää koronarajoituksiaan Joensuun kampuksella loppuvuoden ajaksi. Opetus järjestetään pääosin etäopetuksena. Henkilöstölle suositellaan etätyötä, mikäli työtehtävät niin sallivat.

Yliopistoalueella kokoontumisrajoitus kiristyy 20 henkeen. Tämä koskee niin opetusta, tapaamisia, kuin väitöstilaisuuksia.

23.11. klo 16.12 Metsänäyttely siirtyy kahdella vuodella

Metsäalan suurnäyttely Silva joutuu siirtymään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Metsänäyttelyn oli tarkoitus täyttää Joensuun Laulurinteen alue syksyllä 2021.

Suomen Metsäkeskus ja ProAgria Itä-Suomi ovat päättäneet, että seuraava Silva-näyttely on vasta kahden vuoden päästä syksyllä 2023. Suurtapahtuman järjestelyt vaativat noin vuoden ennakkovalmistelut, eikä isoon urakkaan ole syytä lähteä koronapandemian synnyttämässä epävarmuudessa.

Silva metsänäyttely keräsi vuonna 2019 Laulurinteelle yli 200 näytteilleasettajaa. Kahden päivän aikana näyttelyyn tutustui noin 26 000 kävijää.

23.11. klo 15.00 Joensuu ei kiristä koronatoimia viikonlopun ennätyslukemista huolimatta

Joensuun kaupungin valmiusjohtoryhmä ei maanantaisessa kokouksessaan linjannut uusista muutoksista koronarajoituksiin. Valmiusryhmä tarkastelee tilannetta uudestaan keskiviikkona 25. marraskuuta.

Siun soten toiminta-alueella karanteenissa on yli 600 ihmistä.

Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtajan Sirpa Kaipiaisen mukaan positiivinen asia on se, että suuri osa uusista tartunnan saaneista on ollut jo valmiiksi karanteenissa.

Epidemian kehittymistä seurataan Kaipiaisen mukaan päivittäin, ja viime viikolla asetettujen rajoitusten teho nähdään tämän viikon kuluessa.

23.11. klo 14.10 Kontiolahdelle maskisuositus – kunnalta ei kantaa maailmancupiin

Kontiolahden kunta on antanut maanantaina asukkailleen kasvomaskisuosituksen.

Vaikka kunta ei Joensuun tapaan olekaan koronavirusepidemian kiihtymisvaiheessa, on Kontiolahti lyhyiden etäisyyksien vuoksi päättänyt tehdä yhtäläisiä linjauksia kaupungin kanssa.

Kaikissa julkisissa sisätiloissa, yleisötilaisuuksissa ja kokouksissa on voimassa vahva suositus maskin käytöstä.

Kunnan omat kuntosalit ovat kiinni, ja aikuisten liikuntatoiminta keskytetään kahden viikon ajaksi. Rajoitus koskee myös Kontiolahdella järjestettäviä ottelutapahtumia.

Kunta ei sen sijaan ota kantaa ampumahiihdon maailmancupin kisoihin, vaan niistä päättävät järjestäjät ja aluehallintovirasto.

23.11. klo 9.40 Mahdollisia altistumisia Itä-Suomen yliopistolla

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella on todettu uusia koronavirustartuntoja.

Carelia-rakennuksessa oleskeli torstaina 19.11. kello 11–13 henkilö, jolla on varmistunut virustartunta. Koronavirukselle on voinut altistua tässä tapauksessa sekä Joensuun kampuskirjaston että Carelia-ravintolan tiloissa.

Myös Futura-rakennuksessa tiistaina 17.11. kello 10–12 olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Altistunut opetusryhmä on tavoitettu, ja se on siirtynyt etäopetukseen seuraavan kahden viikon ajaksi.

Lisäksi varotoimenpiteenä kaikki Taitolassa tapahtuva opetus siirtyy etäopetukseksi kahden viikon ajaksi.

Yliopistolta muistutetaan, että hygieniaohjeiden ja turvavälien noudattaminen on nyt äärimmäisen tärkeää kaikkialla. Kampukselle ei saa tulla sairaana. Hyvästä käsihygieniasta, turvaväleistä ja maskin käytöstä on huolehdittava.

Siun soten alueella todettiin lauantaina ja sunnuntaina yhteensä 26 koronavirustartuntaa.

Lue tästä Pohjois-Karjalan koronapäivitykset 22.5.–21.11.

Lue seuraavaksi