1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varusmiehet

Näin sujuu Panssariprikaatin talvinen korona-arkipäivä – katso tallenne alokkaiden sammutuskoulutuksesta

Koronan vuoksi palveluksessa ollaan kiinni viikkokaupalla, mutta myös lomat ovat pitkiä.

panssarivaunu parolannummella talvella
Koronapandemia rajoittaa ja säätelee monin tavoin varuskuntien arkea. Millaista alokkaiden koulutus on keskellä koronatoimia?

Korona-aika on laittanut varusmiesten arjen uusiksi: palveluksessa ollaan nyt usein neljä viikkoa putkeen, sen jälkeen koittaa kahden viikon loma.

Alokas Samuli Hokka on juuri palannut 1,5 viikon lomalta. Sitä ennen hän oli kolme ja puoli viikkoa kiinni palveluksessa.

– Tuntuihan se pitkältä, mutta kyllä siitä selvisi, kun päivä päivältä mentiin.

Iltalomia ei ole käytännössä ollenkaan, ja kaikki muutkin toiminnot tehdään pienemmissä ryhmissä kuin on totuttu. Vapaa-aikana sotilaskotiin pääsee vain yhden osaston sotilaita kerrallaan.

– Harvoja sotkukäyntejä on oppinut arvostamaan. Vapaa-ajalle on keksitty tekemistä. Jossei muuta, niin kortin pelaamista omassa tuvassa, Hokka kertoo.

Alokas kertoo vältelleensä julkisia paikkoja lomalla.

– Aina on riski. Jos yksi saa tartunnan, täällä se leviää muihinkin.

Varusmiehille on tehty toimenpidemalli sairastumisen varalta. Mikäli lomilta palaavalla alokkaalla on koronaoireita, hänet käännytetään varuskunnan portilta takaisin. Jos oireet ilmenevät yksikössä, varusmies eristetään muista omaan tupaan.

Talvisena tiistaina Panssaripioneerikomppanian alokkaat osallistuivat sammutuskoulutukseen Hattulan Ilveskalliolla.

Vaunut ja muut välineet pidetään kunnossa Panssariprikaatissa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Toimittaja Kati Turtola ja kuvaaja Ville Välimäki seurasivat maastoharjoitusta paikan päällä. Voit katsoa tallenteen pääkuvan videosta.