Hyppää sisältöön

Kun aatelisneito pakeni juuriaan Lappiin, viktoriaaniset mekot saivat toppavuorin – Idaliina Frimanin mallisto palkittiin Kööpenhaminan muotiviikoilla

Jo kolmantena vuonna perättäin nuoren suunnittelijan Designers' Nest -palkinto tulee Suomeen.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Kööpenhaminan muotiviikot järjestettiin kokonaan digitaalisesti. Esitykset videoitiin tyhjässä hallissa. Kuva: Designers' Nest

Idaliina Frimanin mallistolla on tarina.

Joskus 1800-luvulla elänyt aatelisneito pakenee juuriaan Lappiin. Matkan varrella hänen viktoriianiset mekkonsa muuntuvat käytännöllisiksi talvivaatteiksi. Helmat täyttyvät muhkealla vanulla ja pääntien ylle kasvaa kiristysnyöreillä varustettu huppu.

Tämä kertomus ja sen inspiroimana syntynyt mallisto, Hetta, voitti nuorten muotisuunnittelijoiden Designers’ Nest -palkinnon Kööpenhaminan muotiviikoilla. Asiasta kertoi aiemmin Aalto-yliopisto (siirryt toiseen palveluun).

Mallisto yhdistää mahtipontisuutta ja funktionaalisuutta. Aatelisnaisen tulisi pärjätä näissä mekoissa jopa 30 asteen pakkasessa – tyylistä tinkimättä.

Hetta-mallisto pohjautuu suunnittelijan sukuhistoriaan. Kuva: Idaliina Friman

Malliston tarina on sepitetty, mutta se pohjautuu suunnittelijan sukuhistoriaan.

Frimanin isoisoisä pakeni yksin sisällissodan kauhuja Lappiin ollessaan vain 10-vuotias. Yläluokkaisessa suomenruotsalaisessa perheessä kasvanut poika joutui hylkäämään sukunimensä, sen mukanaan tuomat etuoikeudet sekä äidinkielensä, ja opettelemaan kokonaan uuden identiteetin pohjoisessa.

Hetta-malliston neito koki vastaavan kohtalon, mutta yhtäläisyyksiä löytyy myös suunnittelijan omasta elämäntarinasta.

Friman kertoo kokeneensa samankaltaista juurettomuutta muuttaessaan Rovaniemeltä pääkaupunkiin Aalto-yliopiston muotiopintojen perässä.

– Malliston tummanpuhuva värimaailma henkii sitä kipuilua, jota olen kokenut Helsingissä.

Malliston tummanpuhuva värimaailma henkii sitä kipuilua, jota Idaliina Friman on kokenut Helsingissä. Kuva: Idaliina Friman

Muotiviikot järjestettiin kokonaan digitaalisesti

Koska Hetta on lähinnä catwalkille suunniteltu näyttelymallisto, joka ei tule päivittäiseen käyttöön, suunnittelija halusi tehdä sen luonnonvaroja säästäen. Asuihin on käytetty ylijäämäkankaita, kierrätettyä lankaa ja muovipulloista tehtyä ekologista vanua.

Suunnittelija sanoo kuitenkin, että osia asuista voisi käyttää kokonaisuudesta irrallaan myös arkivaatetuksessa. Ainakin niillä tarkenisi Helsingin poikkeuksellisen kylmässä ja lumisessa talvessa.

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi Kööpenhaminan muotiviikot järjestettiin kokonaan digitaalisesti. Runway-esitykset videoitiin tyhjässä hallissa, ja tallenteet tulivat vapaasti kaikkien nähtäväksi tapahtuman nettisivulle (siirryt toiseen palveluun).

Suunnittelija ei itsekään päässyt paikalle sovittamaan mallistoaan mallien ylle. Seikkaperäisillä ohjeilla oikea esille pano kuitenkin onnistui ja toi sarjan ensimmäisen palkinnon.

Idaliina Friman oli kolmas peräkkäinen Designers' Nest -palkinnon saanut suomalainen. Viime vuonna ensimmäisen palkinnon sai Milka Seppänen ja 2019 Henna Lampinen.

Voit keskustella muodista tiistaihin kello 23 asti..

Idaliina Friman oli kolmas peräkkäinen Designers' Nest -palkinnon saanut suomalainen. Kuva: Idaliina Frimanin kotialbumi

Täsmennys 9.2. klo 6.12: Mekkojen täyte ei ole untuvaa, vaan muovipulloista tehtyä ekologista vanua.

Lue myös:

.
.