1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virustaudit

Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueelta on todettu koronaviruksen brittimuunnos

Sairaanhoitopiiristä kuitenkin kerrotaan, että viruksen saaneen henkilön eristys on jo päättynyt tammikuun puolella ja tilanne on sairaanhoitopiirin ymmärryksen mukaan hallinnassa.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin alueelta on todettu koronaviruksen muunnos (siirryt toiseen palveluun). Sosteri kertoo tiedotteessaan, että tammikuussa satunnaisotannassa löytynyt muunnos on koronaviruksen brittimuunnos.

Sairaanhoitopiiri sai tiedon muuntoviruksen löytymisestä viime viikon torstaina THL:stä. Tartunnan saaneen potilaan eristys on päättynyt sairaanhoitopiirin mukaan jo 19. päivä tammikuuta.

Itä-Savossa todettu virusmuunnos on lähtöisin alueen ulkopuolelta, eikä siihen ole liittynyt sairaanhoitopiirin mukaan leviämistä.

– Meillä on sellainen ymmärrys asiasta, että tilanne on jo rahoittunut, Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen kertoo Ylelle.

Luukkonen kertoo, että kaikista Suomen koronaviruslöydöksistä valitaan viikoittain otos THL:ään ja virus löytyi satunnaisotannassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Itä-Savon sairaanhoitopiirin alueella on todettu virusmuunnosta.

Brittimuunnoksen on arvioitu tarttuvan helpommin kuin Suomessa aiemmin kiertänyt koronaviruskanta.

Luukkonen vahvistaa, että tartunnanjäljityksen edetessä on selvinnyt, että virusmuunnos ei ole kytköksissä alueella tammikuun lopulla 26. päivä tapahtuneeseen bussimatkaketjuun välillä Helsinki-Savonlinna tai saman päivän opiskelijailtaan.

Juttua täsmennetty 8.2.2021 kello 13:09 Lisätty viimeiseen kappaleeseen päivämäärä