Hyppää sisältöön

Siipieläinten ulkonapitokielto alkoi tänään: Lintukirput ovat lintuinfluenssaa suurempi riesa harrastekanaloissa

Siipikarjan ulkonapitokielto alkaa kuukauden tavanomaista aiemmin. Rajoituksella halutaan estää lintuinfluenssan leviäminen.

Kanoja Lassilan tilalla Tuusulassa.
Jyväskylässä Tuohimutkan harrastekanalassa omistaja Päivi Korpivaaraa haastatteli toimittaja Riikka Pennanen. Kuvaus: Niko Mannonen / Yle

Siipikarjan keväinen ulkonapitokielto on ollut Suomessa voimassa vuoden 2006 Euroopan lintuinfluenssaepidemiasta alkaen.

Ulkonapitorajoitus koskee kaikkea siipikarjaa, myös koti- ja harrastekanaloita. Normaalisti ulkonapitokielto kestää maaliskuun alusta toukokuun loppuun.

Tänä talvena ulkonapitokiellon alkaminen etuajassa ei tosin juurikaan muuta kanalan päivärytmiä, Jyväskylän keskustan liepeillä Tuohimutkan harrastekanalaa pitävä Päivi Korpivaara toteaa.

- Tänä talvena ei ole pahemmin ulkoiltu. Viime talvi oli niin lauha, että kanat kävivät siinä viiden asteen pakkasessakin kymmenisen minuuttia ulkona, Korpivaara kertoo.

Ulkonapitokiellolla pyritään estämään varsinkin lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista tuotantoeläimiin ja lemmikkeihin.

Tällä hetkellä lintuinfluenssa ei kuitenkaan tunnu riskiltä harrastekanalan omistajasta.

- Lintuinfluenssa ei oikeastaan huoleta. Se on aika pieni riski että se tarttuisi. Nykyään nämä kanat eivät pääse verkkoaitausta ulommas eli se on kokonaan verkotettu ja sinne eivät pääse edes pienet linnut, Korpivaara selvittää oman kanalansa järjestelyjä.

Korpivaara uskoo, että lähes kaikki harrastekanalat ovat ottaneet tautiriskin asianmukaisesti huomioon ja noudattavat ulkonapitokieltoa.

Tieto muuttuneista rajoituksista kulkee kanaharrastajien keskuudessa muun muassa median ja sosiaalisen median ryhmien kautta.

- Suurin huoli on oikeastaan lintukirppu, jota tulee ihan luonnonlinnuista silloin kun kanat ovat vapaammin, Päivi Korpivaara toteaa.

Sen hävittäminen on iso homma, sillä kirput tulevat kanalan rakenteisiin ja syövät yöllä kanoja.. Lintukirpusta pääsee helpoimmin eroon saunottamalla, jolloin kanalaa lämmitetään kiukaalla, vinkkaa Päivi Korpivaara.

Hautomalla saa tautivapaan kanalan

Päivi Korpivaara on pitänyt kaupunkialueella kanalaa yhdeksän vuotta omalla piha-alueellaan erillisessä rakennuksessa. Tuohimutkan kanalassa on kaksi kukkoa ja 13 kanaa.

- Kyllä nämä ovat ihan lemmikkejä, Korpivaara hymyilee kanoilleen, joista osa on jo sen ikäisiä, että ne ovat parhaat munintapäivänsä nähneet.

- Jos haluaa perustaa kanalan ja haluaa tautivapaat eläimet, niin kannattaa hautoa kanat munista hautomakoneella. Aika harva tauti tarttuu kananmunien välityksellä, harrastekanalan omistaja vinkkaa.

- Rakennus ja fasiliteetit määrittävät paljon sitä, miten helppoa tai työlästä kanalan ylläpitäminen on. Meillä on aika helppohoitoinen kanala, täällä on muun muassa lattialämmitys ja melko ohut kerros kuiviketta, joka vaihdetaan joka viikko.

Kaikkien kanaharrastajien on rekisteröidyttävä viranomaisten tietoon, mutta sinänsä velvollisuuksien noudattaminen on jokaisen omalla vastuulla.

Korjaus 15:35: Ulkonapitokielto kestää toukokuun loppuun saakka, aiemmin artikkelissa oli virheellisesti huhtikuun loppuun saakka.

Lue lisää: