Hyppää sisältöön

Tänä talvena villasukilla juostaan, mutta mihin muuhun niitä voi käyttää – lähetä meille villasukkakuva tai -niksi

Villasukka on lämmittäjä, tahranpoistaja ja Pirkan niksivälineistä neljänneksi suosituin. Tässä jutussa tehdään villasukasta asiaa.

Kuka voisi vastustaa villasukkaa! Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Jos kirpakassa pakkassäässä tulee lenkkeilijä vastaan pelkissä villasukissa, ei tarvitse huolestua.

Suomalaisten rakas villasukka taipuu tänä talvena jälleen uudeksi; villasukkajuoksusta on ennakoitu talven 2021 pakkaskelien hittilajia.

Ideana on vetäistä jalkoihin villasukat tai vaikka useammat päällekäin, ja lähteä juoksemaan.

Jalasjärveläinen Joni Hulkko kulkee 15 kilometrin työmatkansa juosten, tavallisesti paljasjalkakengillä.

Hulkko innostui kokeilemaan villasukkajuoksua ja tuntuma on jokseenkin samanlainen, vaikka villasukka onkin paljasjalkakenkää liukkaampi. .

Mies pukee villasukkaa jalkaan

Joko jäit koukkuun? Tästä linkistä löydät lisää.

Tämän jutun lopussa voit kertoa meille villasukkaniksisi tai lähettää siitä kuvan.

Lämmittäjä, viilentäjä, siivousapu

Tuttuakin tutummasta villasukasta on siis "juoksukengäksi", mutta suomalaiset ovat keksineet sille monta muutakin käyttötarkoitusta.

Silti villasukka häviää uusiokäytön niksien ehdottomalle ykköselle, sukkahousuille.

Anssi Orrenmaa paiski pitkään töitä niksologina. Kuva: YLE Pohjanmaa

– Sukka on sukkahousujen vähemmän arvostettu pikkuveli, mutta yltää kuitenkin neljännelle sijalle kymmenen parhaimman niksivälineen joukossa, kertoo Anssi Orrenmaa.

Mies tietää mistä puhuu, koska kokosi K-ryhmän niksi-Pirkkaan ihmisten oivalluksia 17 vuotta.

Pistä vanhat villasukat jalkaan ja pyyhi pölyt lattialistoista niillä. Tarvittaessa suihkauta sukkaan vielä puhdistusainetta, niin tahratkin lähtevät.

Kun jalkalistat on putsattu, laita sukka harjanvarteen ja jatka kattolistoilla. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Älä heitä rikki menneitä villasukkia pois. Varsista saa mainiot ranteenlämmittimet esimerkiksi pilkkireissulle. Voit tehdä niihin reiät peukaloa varten, niin pysyvät paremmin paikoillaan.

Villasukka luo mielikuvan pehmeästä lämmöstä. Orrenmaan mukaan valtaosa myös siihen liittyvistä niksi-ideoista on lämmittämistä tai viilentämistä.

Jos kävelet tai pyöräilet kylmänä päivänä kauppaan, ota kassiin mukaan pari villasukkaa. Pakkaa niihin kylmälle arat banaanit ja kurkku.

Villasukasta on lämpimäksi pussukaksi. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Villan salaisuus on ilmavassa, eristävässä kuidussa.

– On varmaan unohtunut, että villaa voi olla kesälläkin. Kun on lämmin, villa pitää viileänä, sanoo toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen Pirtin kehräämöstä.

Kesällä viini pysyy viileänä, kun laitat pullon villasukkaan ja kastelet sukan märäksi. Kuivuessaan sukka luovuttaa lämpöä ja pitää juoman viileänä.

Luistimen lämmittäjä, hierontalaite

Villan ominaisuuksiin kuuluu myös kyky imeä kosteutta itseensä.

Se osaa myös puhdistaa itseään. Kuuntele lisää kävyn lailla käyttäytyvästä villakuidusta Päivi Hämäläisen haastattelusta:

Villasukkajuoksu pakkaskelillä saa Päivi Hämäläiseltä peukutuksen. Hän uskoo lumessa kirmaamisen tekevän vain hyvää kuidun rakenteelle. Eikä mahdollisesta huopumisestakaan ole haittaa, päinvastoin.

Leikkaa villasukkien pohjaan pitkittäinen viilto. Poimi silmukat varovasti ja pujota niihin kuminauha. Saat kätevät lämmittimet luistimien ja villasukkien päälle.

Sujauta väljään villasukkaan pieni pallo. Sukka jalkaan ja ala pyöritellä palloa lattiassa. Hyvää jalkapohjan hierontaa, eikä pallo pääse karkuun!

Lasipullosta termari yhdellä sukan sujahduksella. Kuva: Kati Latva-Teikari / Yle

Perussukkia ystäville

Kauhajokelainen Pinja Peltomaa tekee vuosittain viitisenkymmentä sukkaparia. Enimmäkseen puikolta putoaa perussukkia, mutta joskus myös pitkiä ja lyhyitä kirjoneuleita.

Villasukat päätyvät usein ystävien ja sukulaisten jalkoihin. Vuosittaisesta määrästä huolimatta Peltomaalla itsellään on vain kaksi paria sukkia. Hän sanoo niiden olevan jaloissa melkein yötä päivää ympäri vuoden.

Miehellä ja kuopuksella on molemmilla yksi villasukkapari, esikoisella kaksi.

– Kaikki kutomani sukat vaan lähtevät jotenkin tehokkaasti kiertoon, hän kertoo.

– Rentoudun tekemällä sukkia. Teen iltaisin, otsalamppu päässä, että on lisävaloa, Pinja Peltomaa naurahtaa, ja tunnustaa, että kyllä häneltäkin jää sukkia välillä kesken, jos väri alkaa ärsyttää tai ohje tuntua pitkäveteiseltä.

Pohjallinen, mailansuoja, pallo

Laita villasukan sisään pohjallinen, lattiat eivät tunnu enää kylmiltä.

Kaapissa on monta paritonta villasukkaa odottamassa. Pinja Peltomaa ehkä tekee niille joskus parin, tai sitten ei. Hän ei tuunaa parittomia sukkia, eikä keksi rikkinäisille uutta käyttöä.

– Vien ne parsittavaksi äidilleni, koska itse en osaa, hän nauraa.

Pinja Peltomaa sanoo, että sukat ovat hänen juttunsa. Lapaset eivät kiinnosta, koska ensin pitäisi opetella peukalo. Kuva: Pinja Peltomaan albumi

Sählypeli sisällä ilman lattioiden naarmuttamista? Vedä mailan lavan päälle villasukka.

Villasukasta pallomytty ja peli käyntiin, uskaltaa pelata sisällä.

Anssi Orrenmaa uskoo, että juuri parittomuus innostaa ideoimaan ja keksimään jäljelle jääneelle yksinäiselle sukalle uutta uutta hyötykäyttöä.

Tavaralla pitää olla ominaisuuksia, joiden vuoksi se kelpaa muuhunkin kuin siihen tarkoitukseen, johon se on suunniteltu ja valmistettu.

Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Sukkahousujen menestystarinan taustalla on 60 ominaisuutta, jotka tekevät niistä loistavaa materiaalia moneen käyttöön.

Parhaimmiksi Orrenmaa luettelee pussimaisuuden, sileyden, ohuuden ja joustavuuden.

– Villasukalla niksiominaisuudet ei ole yhtä hyviä. Se ei esimerkiksi ole niin joustava, mutta sentään mukautuva, Orrenmaa kertoo.

Niksit koottu Anssi Orrenmaa kokoamasta Tilasto ja taulukko suosituimmista niksivälineistä-kirjasta ja niksi-Pirkasta.

Lähetä villasukkaniksi

Millaisia villasukkaniksejä sinä olet keksinyt? Osallistu keskusteluun tai lähetä meille kuva niksistä oheisen linkin kautta.

Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt löytyvät täältä, mahdollisesti voimme käyttää kuvia myös julkaisuissa Ylen omilla sometileillä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.