1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveysteknologia

Roboteista lisäpuhtia kuntoutukseen: askelmäärät voivat kymmenkertaistua verrattuna tavalliseen kuntoutukseen

Kävelyrobottia voivat käyttää myös jo noin 4-vuotiaat lapset.

terveysteknologia
Premius kuntoutuksen fysioterapeutit Heidi Haromo ja Hanna Hellman auttavat Aarne Väänästä kävelyrobottiin Premiuksen tiloissa Kalevassa.
Premius Kuntoutuksen fysioterapeutit Heidi Haromo ja Hanna Hellman auttavat Aarne Väänäsen paikalleen kävelyrobottiin. Väänänen pääsi testaamaan laitetta vapaaehtoisena etukäteen. Hinta yhdelle Lokomat-robottikerralle on kuntoutusasiakkaille 105 euroa.Miikka Varila / Yle

MS-tautia sairastava Aarne Väänänen on kuntouttanut liikkuvuuttaan kävelyrobotin avulla jo useamman kerran Premius Kuntoutuksen Tampereen toimipisteessä. Hän haki vapaaehtoiseksi kokeilemaan Lokomat-robottia ja sai joulukuussa tiedon pääsystä kuudelle kävelykerralle.

Väänänen pitää robotin kanssa kävelemistä turvallisen tuntuisena.

– Kaatumista ei tarvitse pelätä. Yritän kulkea robotin edellä ja käyttää voimaa mahdollisimman paljon.

Väänäsen toinen jalka on selvästi toista heikompi, joten robotin tukemana voimaa harjoittamalla kävelykykyä voi kuntouttaa paremmaksi.

Lokomat-kävelyrobotit saapuivat vuoden alussa Premius Kuntoutuksen Kalevassa sijaitsevaan Tampereen toimipisteeseen. Kävelyrobotteja maahantuo Fysioline Oy.

Tammikuussa kävelyrobotteja käytettiin koeasiakkaiden kuntoutuksessa. Helmikuun aikana robotiikan käyttäminen siirtyy koeasiakasvaiheesta kaikkien kuntoutusta tarvitsevien saataville.

Kolmestasadasta kolmeen tuhanteen askeleeseen

Neurologinen terapeutti Petra Peltomaa kuvaa robottikävelykuntoutusta tehokkaaksi ja turvalliseksi.

– Ortoosit (eli tukisidokset toim. huom.) ohjaavat jalan oikeaan asentoon, jolloin kävelyä voidaan jäljitellä laadukkaasti. Laitteen saa mitoitettua asiakkaalle sopivaksi ja sillä voi haastaa tai ainoastaan avustaa liikettä.

Premius kuntoutuksen fysioterapeutti Heidi Haromo ohjaa 19-vuotiasta Arttu Lageria kävelyrobottiin Premiuksen tiloissa Kalevassa.
– Hyvältä tuntuu ja kävely on mielekästä, vakuuttaa Arttu Lager. Pisteiden kerääminen näytöllä näkyvästä pelistä tuo Heidi Haromon ohjastamaan kävelyharjoitukseen mukavan lisän.Miikka Varila / Yle

Premius Kuntoutuksen terveydenhuoltopalvelujen johtaja Olli Lähteenmäki pitää kävelyrobottien suurimpana lisäarvona niiden lisäämää tiivistahtisuutta kuntoutustyöhön. Robotin ohjastamana harjoittelukerran aikana voi laadukkaita askelia saada 1 000–3 000 kappaletta.

– Terapeutin ohjauksessa maksimimäärä askelia on noin 300, joita treenin aikana voidaan tehdä. Silloin laatu voi kärsiä maksimimäärässä, jos terapeutti ja asiakas väsyvät.

Suurempi askelmäärä kävelyrobotilla kuntouttaen selittyy sillä, että kävelymatto on osana robotin laitekokonaisuutta.

Ainutlaatuinen kuntoutuspalvelu lapsille

Premius Kuntoutuksen toimitusjohtaja Pirta Piiroinen näkee robotiikan ja muun terveysteknologian auttavan kuntouttamisen kehittämisessä.

– Ne eivät korvaa tietenkään ammattitaitoisia terapeutteja, jotka auttavat asiakkaitamme.

Premius kuntoutuksen toimitusjohtaja Pirta Piiroinen kuvattuna Premiuksen tiloissa Kalevassa.
Toimitusjohtaja Pirta Piiroinen on erityisen tyytyväinen siihen, että Premius Kuntoutus pystyy tarjoamaan kävelykuntoutusta toisella roboteistaan myös hyvin nuorille lapsille.Miikka Varila / Yle

Yhteen kävelyrobotin malliin on mahdollista vaihtaa myös lasten ortoosijalka. Lisäksi sen näytöllä on peli, joka antaa käyttäjälle pisteitä annettujen kävelyreittien suorittamisesta.

– Tästä voi laittaa myös musiikkia soimaan, kuvailee Premius Kuntoutuksen lasten kipupuolen tiiminvetäjä Heidi Haromo.

Reisiluun mitan on oltava vähintään 22–23 senttimetriä, jotta lapsille mitoitettu ortoosijalka sopii robottiin. Erityisesti lapsiasiakkaiden kanssa liikkeiden jatkuva seuraaminen on tärkeää.

– Tällä hetkellä kävelyrobotin nuorin käyttäjä on hieman alle 4-vuotias. Huolehdimme tarkkaan säädöistä, jotta nivelille ei pääse tapahtumaan mitään. Laite hälyttää kolmen minuutin välein ja silloin pitää kuitata, että henkilökunta on paikalla, Haromo painottaa.

Haromo kehuu lapsiasiakkaiden sitkeyttä kuntoutuksen eteenpäin viemisessä. Tämän hetken nuorin asiakas on jaksanut tehdä jopa 40 minuutin mittaisia kävelysessioita robotin ohjastuksessa.

Lue lisää:

Terveysteknologian vienti kasvaa edelleen isojen yritysten varassa – epidemia nostanut esiin lupaavia kasvuyrityksiä

Aivoverenkiertohäiriöstä kärsinyt hyötyisi kuntoutuksesta, mutta harva saa sitä tarpeeksi nopeasti

Lue seuraavaksi