1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. museot

Erä- ja luontokulttuurimuseon hakumenettely kummastuttaa: osa kunnista iloitsee jatkoonpääsystä, vaikka virallinen valinta on vielä tekemättä

Valtakunnallisen museon isännyydestä kiinnostuneet Keuruu ja Viitasaari ovat epätietoisia hakemuksensa kohtalosta.

museot
Perhokalastaja Äyskoskella 2011.
Erä- ja luontokulttuurimuseon on tarkoitus esitellä monipuolisesti luonnon virkistyskäyttöä ja suomalaista eräkulttuuria. Arkistokuva.Yle

Uuden valtakunnallisen Erä- ja luontokulttuurimuseon sijoituspaikkakunnan valinta herättää epätietoisuutta hakukunnissa.

Esimerkiksi Imatra ja Oulu kertovat nettisivuillaan päässeensä jatkovalmisteluun museohankkeessa. Oulun tiedotteen mukaan hieno hakemus toi kaupungille jatkopaikan (siirryt toiseen palveluun) Erä- ja luontomuseohaussa.

Hankkeen projektipäällikkö Timo Kukko kertoo kuitenkin, että Erä- ja luontokulttuurimuseon hakijajoukosta ei ole vielä valittu jatkoon päässeitä. Uutta museota havittelee 25 paikkakuntaa.

Keski-Suomesta museon sijoituspaikkakunnaksi ovat hakeneet Keuruu ja Viitasaari.

Sekä Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen että Keuruun kaavoitusjohtaja Timo Määttä ovat kyselleet hankkeen etenemisestä projektipäällikkö Timo Kukolta sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli viime viikon lopulla tietoa joidenkin kuntien jatkoon pääsystä.

Kukko on vastannut molemmille samankaltaisella sähköpostiviestillä, jonka mukaan hankkeen ohjausryhmä käy nyt tarkentavia neuvotteluja kiinnostavia hakemuksia lähettäneiden paikkakuntien kanssa.

– Jatkokierrokselle päässeitä kuntia ei ole siis virallisesti vielä valittu, vaan nyt pyydetään tarkennuksia hakemuksessa ilmoitettuihin asioihin, Kukko toteaa vastauksessaan.

Muotoilu antaa ymmärtää, että muutkin hakijapaikkakunnat ovat edelleen haussa mukana, Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen arvelee.

Helmikuun aikana sanansa pääsevät hakijoista sanomaan myös Suomen Metsästysmuseoyhdistyksen ja Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen hallitukset. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto osallistuvat hakemusten arviointiin.

Jatkokierrokselle valittujen paikkakuntien on kevään aikana toimitettava ohjausryhmälle varsinainen tarjous museon perustamisesta.

Varsinaiselle jatkokierrokselle pääsevät paikkakunnat valitaan helmi- maaliskuun taitteessa, Kukko viestittää Keuruulle ja Viitasaarelle.

*Lue lisää: *Viitasaari lähdössä kisaamaan valtakunnallisesta erämuseosta

Imatran kaupunki pääsi jatkoon kisassa uudesta erä- ja luontomuseosta – voittaja yritetään valita vappuun mennessä

Lue seuraavaksi