Hyppää sisältöön
Kajsa Roslund makoilee sängyllä ja unelmoi.Kajsa Roslund laittaa korviksia peilin edessä.Dark academia -aiheinen asetelma vaatteista ja kirjoista.Dark academia -tyylin asukokonaisuus esittelyssä levitettynä sängyn päälle.Lähikuva Kajsa Roslundista letittämässä tukkaansa.Lähikuva vanhasta tietosanakirjan kannesta kynttilän takana.Dark academia -aiheinen asetelma kirjan lukemisesta pöydän äärellä.Dark academia -aiheinen asetelma pöydällä.Lähikuva kuivatusta kukasta pöydällä.Lähikuva suurennuslasista vanhan kirjan päällä.Dark academia -aiheine asetelma kirjoista ja veistoksista.Lähikuva pienestä antiikin ajan naisveistoksesta.Kajsa Roslund pötköttelee sängyllä makuuhuoneessaan.Kajsa Roslund sitoo huivia hiuksiinsa.Nainen kuvattuna vyötäröstä alaspäin, kirja ja silmälasit sylissä, istumassa tuolilla kengät jalassa.Dark academia -aiheinen asetelma kellosta, kirjoista ja pääkallosta.Pääkallo heijastuu herätyskellon taulusta.Kädessä pino kirjoja ylösalaisin.Anonyymi nainen lukee kirjaa hämärässä kirjastossa kynttilän valossa.Lähikuva silmälaseista vasten kirjahyllyjä hämärässä kirjastossa.Dark academia-harrastaja Kajsa Roslund luonnostelee piirustusta makuuhuoneessaan.Lähikuva luonnoksista Marie Antoinettesta ja Napoleonista.Lähikuva kädestä luonnostelemassa vihkoon lyijykynällä sotilaan hahmoa.

Miljardin katselukerran hitti

Harrastaja ja tutkija kertovat mistä dark academiassa oikein on kyse.

Nyt trendaa Dark academia. Se on ilmiö, joka tarkoittaa monille omaa tyyliä, opiskelua ja klassisia kauluspaitoja.

Kajsa Roslundille, 29, dark academia on itseilmaisua ja elämäntapa.

Dark academialla on kaksi puolta, joista toinen liityy tieteeseen, totuuteen ja intohimoiseen opiskeluun. Nimen loppuosa, academia, liittyy nimenomaan tähän.

Toinen puoli on puhtaasti tyylisuuntaus, joka voi näkyä harrastajan pukeutumisessa tai sisustuksessa. Värimaailma on usein tumma, mistä nimen alkuosa, dark, tulee.

Minulla tähän liittyy itseni etsiminen ja intohimo oppimiseen, sekä kiinnostus klassiseen kirjallisuuteen ja historiaan. Yhdistän estetiikkaa myös pukeutumistyyliini.

Kajsa Roslund

Dark academia nousi somessa nuorten ja nuorten aikuisten tietoisuuteen koronaviruksen seisauttaessa maailman sellaisena kuin sen tunnemme.

Somen käyttö lisääntyi huomattavasti, kun ihmiset sulkeutuivat omiin koteihinsa. Juttelin monien kanssa somessa sinä aikana, ja kauniiden kuvien katseleminen ja unelmointi on auttanut monia motivoitumaan opiskelujen pariin, Roslund kertoo.

Dark academiaan on kivaa uppoutua, selailla kuvia ja fiilistellä kuvissa esiintyvää kauneutta.

Max Ryynänen

Ryynänen toimii vanhempana yliopistonlehtorina Aalto-yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Hän opettaa siellä visuaalisen kulttuurin tutkimusta.

Dark academia on koronavuoden ilmiö. Google-haut aiheesta kasvoivat helmikuussa 2020, ja Instagramissa ja TikTokissa hashtagin #darkacademia alle alkoi ilmestyä sisältöä vuoden mittaan runsaasti.

Vertailun vuoksi: Instagramissa hashtagilla #darkacademia oli tämän vuoden helmikuussa 471 000 julkaisua, toukokuussa 720 000. TikTokissa samaisella hashtagilla oli helmikuussa 2021 442,4 miljoonaa katselukertaa, toukokuussa jo 801 miljoonaa katselukertaa.

Monet ovat varmastikin paenneet kuvien ja visuaalisuuden maailmaan, kun aika on käynyt kotona pitkäksi, Ryynänen pohtii.

Dark academiasta on voinut tulla myös romanttisuutta ja vanhaa aikaa nostalgioiva ideaali nyky-yhteiskunnan nopeatahtisuudessa ja kiireessä.

Harvalla on enää aikaa vain istua ja lukea, kävellä ja ihastella taloja tai taidetta. Ehkä tämä on myös vastareaktio kiireiselle, pinnalliselle maailmalle, jossa ei ole aikaa pysähtyä, Roslund pohtii.

“Pidän itsekin mystisistä asioista, kynttilöistä, salaperäisestä tunnelmasta. Lisäksi dark academian tyyli on sellaista, joka on klassisen kaunista läpi vuosikymmenten.

Kajsa Roslund

Omaa visuaalisuutta on helppo esitellä esimerkiksi Instagramissa tai TikTokissa. Aiemmin dark academia liittyi enemmän kirjallisuuteen ja klassikoiden lukemiseen, nyt se on myös tyylin estetiikkaa, Roslund sanoo.

Estetiikalla tarkoitetaan teoreettisesti taiteen ja kauneuden tulkinnan pohtimista. Arkisesti sillä tarkoitetaan yksinkertaisesti tyyliä tai jopa ihmisen kokonaista elämäntapaa. Esimerkiksi japanilainen pop-kulttuuri ja siihen liittyvä estetiikka on joillekin ollut jo pitkään elämäntapa.

Maailmassa on nykyään enemmän kuvia kuin aiemmin, mikä selittää visuaalisuuden ja visuaalisen estetiikan kiinnostuksen kasvua. Somesta haetaan inspiraatiota, koska korona-aikana sitä ei ole saanut muualta, Roslund pohtii.

Visuaalisen estetiikan, kuten japanilaisen pop-kulttuurin ympärille rakentuu usein yhteisö, joka voi olla tiiviimpi kuin reaalimaailman yhteisöt. Verkossa voi käydä huiman pitkiä keskusteluja ja mennä todella syvälle, Max Ryynänen huomauttaa.

Tummanpuhuva dark academian ihminen muistuttaa usein romantiikan aikakauden taiteilijan ihannetta, jossa ollaan jopa hulluuden rajoilla. Ryynäsen mukaan se ei tavallaan eroa nykyisyydestä, kun netissä roikutaan uupumiseen asti.

Dark academian isoin varjopuoli on liiallisen opiskelun ihannointi, jossa opiskellaan niin kauan että romahdetaan. Samalla korostuvat myös päihteet: opiskellessa juodaan viiniä tai tupakoidaan, ikään kuin ne kuuluisivat yhteen, Kajsa Roslund muotoilee.

Kaikesta huolimatta dark academia on kaiken ikäisten yhteinen mielenkiinnon kohde. Suurin osa on parinkympin molemmin puolin, mutta vanhempiakin on, Roslund kertoo.

Dark academiassa on korostunut somen yhteisöllisyys, siellä puhutaan tosi paljon siitä kiinnostuneiden kesken.

Kajsa Roslund

Roslund tekee väitöskirjaa Helsingin yliopistolla. Taide ja taiteellisuus ovat aina olleet läsnä hänen elämässään, mutta myös tiede kiinnosti.

Valitsin tieteen ammatiksi, mutta siellä ei ole luovuutta mukana. Arjessa tarvitaan myös luovuutta.

Kajsa Roslund

Samaa mahtavat ajatella koululaiset ja opiskelijat, jotka alkoivat haaveilla opiskelusta visuaalisin keinoin, kun tavallinen kouluympäristö katosi ympäriltä.

Tekijät

Elli Piirainen, Nella Nuora, Elli Tervo