1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diplomatia

Saksa, Ruotsi ja Puola vastasivat Venäjälle – kolmikko karkottaa venäläisdiplomaatteja

EU-kolmikko vastasi Venäjälle odotetusti. Kärhämän ytimessä on oppositiopoliitikko Alexei Navalnyi.

diplomatia
Sergei Lavrov istuu tuolilla ja Josep Borrell sohvalla. Lavrov puhuu juuri, Borrell kuuntelee. Miehillä on tummat puvut, kravatit. Heidän edessään on pieni pöytä, jossa kaksi vesipulloa ja paketti, mahdollisesi kasvomaskeja.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelee EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin kanssa Moskovassa 5. helmikuuta.Venäjän ulkoministeriö / EPA

Saksa, Ruotsi ja Puola vastasivat odotetusti Venäjälle samalla mitalla maiden diplomaattisessa kärhämässä. EU-maiden kolmikko karkottaa venäläisdiplomaatteja vastalauseena Venäjän viime viikon vastaavalle teolle.

Saksan ulkoministeriön mukaan Venäjän viimeviikkoinen diplomaattikarkotus ei ollut mitenkään perusteltavissa. Siksi Saksa karkottaa venäläisen Berliinissä työskentelevän diplomaatin.

Myös Ruotsi karkottaa yhden venäläisen Tukholmasta ja Puola vastaavasti Venäjän konsulaatista Poznanista.

Venäjän mukaan EU-kolmikon karkotukset ovat perusteettomia.

Venäjä puolestaan perusteli Saksan, Ruotsin ja Puolan diplomaattien karkotuksia sillä, että nämä olivat osallistuneet oppositiopoliitikko Alexei Navalnyia tukevaan mielenosoitukseen.

Ratkaisevaa Venäjän mukaan oli se, että mielenosoitukset olivat laittomia.

Venäjä karkotti, kun Borrell kyläili

Venäjä pani Saksan, Ruotsin ja Puolan diplomaattien karkotukset viime viikolla toimeen samaan aikaan kun EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell oli vierailulla Moskovassa ja tapasi ulkominiseri Sergei Lavrovin.

Sittemmin EU-edustaja Josep Borrell on luonnehtinut EU:n ja Venäjän suhteita erittäin huonoiksi. Hänen mukaansa Venäjä torjuu rakentavan vuoropuhelun EU:n kanssa.

– Näyttää siltä, että Venäjä on vähä vähältä irrottamassa itseään Euroopasta ja tarkastelemassa demokraattisia arvoja olemassaolon uhkana, EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell arvioi blogikirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun).

Josep Borrellin mukaan EU joutuu harkitsemaan uusia Venäjän vastaisia pakotteita.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on tuoreessa kommentissaan sanonut, että "länsi pyrkii tekemään Navalnyista koko vuoropuhelua määrittävän asian".

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi