1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Kotkan pääkirjasto peruskorjataan – työt olisi mahdollista aloittaa vuonna 2025

Kirjastotalon peruskorjauksen kustannusarvio on 6,1 miljoonaa euroa.

kirjastot
Kotkan kaupunginkirjasto
Kotkan pääkirjasto on rakennettu 1970-luvun lopulla. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan pääkirjasto peruskorjataan.

Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kirjastotalon tarveselvityksen, jonka mukaan kirjastotalo peruskorjataan 6,1 miljoonalla eurolla.

Kirjaston hankesuunnittelu on tarkoitus aloittaa vuonna 2023 ja valmistella siten, että hankesuunnitelma on päätöksenteossa ennen vuoden 2024 talousarviokäsittelyä.

Vuonna 1977 valmistunut kirjastotalo on peruskorjauksen tarpeessa. Lisäksi kirjaston lakisääteiset tehtävät ovat muuttuneet viime vuosina, ja tilat kaipaisivat päivitystä nykypäivän tarpeisiin. Vaihtoehtoina on ollut joko peruskorjata nykyinen rakennus tai rakentaa kokonaan uusi pääkirjasto.

Kaupunginhallituksen päätös syntyi äänestyksen jälkeen. Juha Attenberg (vihr.) esitti Olli Kekkosen (ps.) kannattamana, että asia olisi palautettu uudelleen valmisteltavaksi.

Attenbergin esityksen mukaan suunnittelussa olisi tullut ottaa tarkemmin ja laajemmin huomioon kirjaston toiminta ja tehtävät tulevaisuudessa ja se, mitä vaatimuksia tulevaisuuden kirjastorakennukselle tulee asettaa. Esitys hävisi äänestyksen lukemin 10-3.

Kotkan kaupunginkirjasto sisältä
KIrjastoissa voi nykyään tehdä paljon muutakin kuin lainata ja palauttaa aineistoa. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Työt käyntiin vuonna 2025

Kirjastotalon tarveselvitystyöryhmä piti parhaana vaihtoehtona nykyisen rakennuksen perusparannusta ja esitti sitä hankesuunnittelun pohjaksi. Toisena vaihtoehtona oli kirjastotalon rakentaminen uudisrakennuksena, joka olisi maksanut arviolta lähes 15 miljoonaa euroa.

Varsinaisen teknisen peruskorjauksen lisäksi kirjastotalossa on tarkoitus tehdä sellaisia toiminnallisia muutoksia, jotka mahdollistavat kirjaston, keskusarkiston ja muiden mahdollisten käyttäjien toiminnan jatkumisen nykyisessä rakennuksessa pitkälle tulevaisuuteen.

Kaupunginhallitus edellyttää, että kirjaston saavutettavuus ja esteettömyys huomioidaan hankeselvitysvaiheessa ja kuntalaisia, käyttäjäryhmiä ja vaikuttamistoimielimiä kuullaan.

Tarkoituksena on, että perusparannuksen varsinainen suunnittelu tehtäisiin vuonna 2024. Peruskorjaus olisi mahdollista käynnistää vuonna 2025.

Lue lisää:

Moni haluaa eroon 1970-luvun laatikkomallisista taloista, koska ne ovat rumia – tämä keskustan parhaalla paikalla paistatteleva kirjasto aiotaan säilyttää

Lue seuraavaksi